LIVE UPDATES
Insights

Pse përdorimi i forcës është rrallë një përgjigje e mjaftueshme ndaj terrorizmit

Autoritetet indiane e kuptuan menjëherë se terroristët vinin nga Pakistani, dhe se ata gëzonin mbështetjen e institucioneve pakistaneze të sigurisë. Në atë kohë unë isha Sekretar i Jashtëm në qeverinë indiane, dhe reagimi im i parë ishte presioni për të ndërmarrë veprime të forta hakmarrëse kundër fqinjit tonë për shkak të një sulmi aq brutal.

19 Nëntor 2023, 07:45 Nga Shivshankar Menon “Foreign Affairs”

Pse përdorimi i forcës është rrallë një

Pas sulmit të tmerrshëm terrorist të Hamasit ndaj Izraelit më 7 tetor, dukej e pashmangshme që Izraeli të hakmerrej në një mënyrë shkatërruese. Reagimi i parë, i natyrshëm ndaj një sulmi të tillë është neveria, e shoqëruar me dëshirën për hakmarrje dhe ndëshkim shembullor. Kryeministri izraelit Benjamin Netanyahu veproi sipas kësaj qasjeje, duke u zotuar të “shkatërrojë” Hamasin, të bombardojë Rripin e Gazës dhe të nisë një pushtim tokësor të territorit. Ndonëse mbetet e paqartë se si Izraeli mund ta eliminojë Hamasin ushtarakisht apo ideologjikisht.

Por mënyra për ta përballuar dhunën me dhunë, është një zgjedhje. Në fakt, jo të gjitha viktimat e terrorizmit zgjedhin hakmarrjen. Më 26 nëntor 2008, 10 terroristë pakistanezë zbarkuan fshehurazi nga deti në Mumbai. Masakra që shkaktuan gjatë 2 ditëve të ardhshme përmes sulmeve në hotele, kafene, një stacion kryesor treni dhe një qendër komunitare, i mori jetën të paktën 174 njerëzve teksa u plagosën mbi 300 të tjerë.

Autoritetet indiane e kuptuan menjëherë se terroristët vinin nga Pakistani, dhe se ata gëzonin mbështetjen e institucioneve pakistaneze të sigurisë. Në atë kohë unë isha Sekretar i Jashtëm në qeverinë indiane, dhe reagimi im i parë ishte presioni për të ndërmarrë veprime të forta hakmarrëse kundër fqinjit tonë për shkak të një sulmi aq brutal.

Por pas diskutimeve, në të cilat u peshuan me kujdes rezultatet e mundshme dhe efektet më të gjera, qeveria e kryeministrit Manmohan Singh, vendosi në fund të mos kryente ndonjë sulm të hapur ushtarak ndaj kampeve të terroristëve në Pakistan. Përkundrazi, Nju Delhi iu përgjigj akteve terroriste në Mumbai përmes kanaleve diplomatike dhe të fshehta.

Në publik, qeveria zgjodhi vetëpërmbajtjen, dhe jo hakmarrjen. Ky vendim i garantoi Indisë mbështetje ndërkombëtare, parandaloi një luftë me pasoja potencialisht katastrofike, minimizoi viktimat në radhët e civilëve, dhe ndoshta parandaloi akte të tjera terroriste.

Të paktën deri më tani, India nuk ka përjetuar një sulm tjetër të mbështetur nga Pakistani

me po aq viktima sa 15 vite më parë. Natyrisht, India dhe Izraeli janë  vende shumë të ndryshme. Dhe nuk ka krahasim as midis Pakistanit dhe Gazës.

Kontekste të ndryshme diktojnë reagimin e një shteti ndaj një sulmi terrorist. Në rrethana të ndryshme në vitet 2016 dhe 2019, kur u përball me incidente terroriste në kufi, India zgjodhi të hakmerret ushtarakisht kundër objektivave specifike në Pakistan.

Por përvoja e Indisë, përbën një kujtesë të fuqishme të kufizimeve që ka trajtimi i terrorizmit si një problem thjesht ushtarak dhe që kërkon një përgjigje ushtarake. Ndërsa Izraeli po rrafshon pjesë të Gazës, duke mbjellë farat e urrejtjes edhe për të ardhmen, është shumë udhëzuese të merren parasysh përfitimet e mos-reagimit ndaj dhunës terroriste me një dhunë akoma më të madhe.

Historiani Joseph Campbell ritregon një përrallë japoneze, ku një samurai synon të hakmerret ndaj padronit të tij të vrarë. Pasi e kërkoi dhe gjeti vrasësin, samurai po përgatitej t’i priste kokën kur atentatori e pështyu në fytyrë.  Samurai futi menjëherë shpatën në këllëf dhe largua.

Mjeshtri i tij e kishte mësuar të mos vepronte kurrë i nxitur nga zemërimi i verbër. Se ndëshkimi duhet të kërkohet gjithmonë nga një distancë objektive dhe e drejtë. Fabula e përrallës që rrëfen Campbell, hedh dritë mbi një përgjigje të mundshme ndaj terrorit:vetëpërmbajtjen.

Pas sulmit terrorist në Mumbai në vitin 2008, India arsyetoi se një sulm ushtarak nuk kishte gjasa të zgjidhte problemin e terrorizmit ndërkufitar që buronte nga Pakistani. Përkundrazi, ajo do të zbehte simpatinë ndërkombëtare të shprehur ndaj viktimave indiane të terrorit.

Sipas kësaj qasje, thelbi ishte një grindje midis Indisë dhe Pakistanit. Dhe kjo do t’u jepte terroristëve dhe sponsorëve të tyre, pikërisht atë që ata shpresonin se do të shkaktonte sulmi: një Indi të zemëruar, të përçarë dhe ndoshta edhe një luftë. Vetëpërmbajtja, dukej të ishte më pak e keqja nga të zgjedhjet që kishte në dispozicion India.

Sigurisht që pati kosto:shumë nga sponsorët e nivelit të lartë të sulmit në ushtrinë pakistaneze dhe udhëheqjen e grupit militant anti-indian Lashkar-e-Taiba, që ishte përgjegjës për sulmin, i shpëtuan ndëshkimit. Natyrisht, India nuk është një fuqi pacifiste, dhe në raste të tjera ajo i është kundërpërgjigjur me forcë akteve terroriste.

Kur terroristët e sponsorizuar nga Pakistani, sulmuan një kamp të ushtrisë indiane në Uri në vitin 2016, dhe një patrullë në 2019 në Lethpora, India zgjodhi të hakmerrej përtej  kufirit, duke goditur bazat dhe terroristëve. Por as ai reagim hakmarrës, nuk pati ndonjë efekt të madh në dobësimin e terrorizmit ndërkufitar apo në eliminimin e nxitësve dhe udhëheqësve të tij.

Dhuna nga aktet terroriste, synon shpesh të futë në kolaps një shtet më të fuqishëm dhe të nxitë gjakderdhje. Historia ofron shembuj paralajmërues të sulmeve të suksesshme terroriste nga vendet e fuqishme, që kanë bërë gabime strategjike.

Reagimi austro-hungarez ndaj vrasjes së arkidukës Franz Ferdinand, çoi në Luftën e Parë Botërore dhe në fundin e perandorisë Habsburge. Pas sulmeve të 11 shtatorit 2001, Shtetet e Bashkuara zgjodhën të zhvillonin një luftë globale të pa fitueshme kundër terrorit, duke  pushtuar dhe u bllokuar më pas në Afganistan dhe Irak.

Të dyja këto vendet dhe rajoni më gjerë, përfunduan në një gjendje më të keqe se sa para pushtimit. Lufta kundër terrorit, nxiti krijimin e më shumë grupeve terroriste vdekjeprurëse, si Shteti Islamik, dhe numri i lartë i viktimave në radhët e civilëve dhe abuzimet e kryera nga ushtria amerikane, e dëmtuan imazhin e Shteteve të Bashkuara.

Mënyra se si një qeveri vendos të reagojë ndaj terrorizmit, ndërlikohet jo rrallë nga faktorët politikë të brendshëm dhe dëshira e publikut për hakmarrje. Udhëheqësit që krenohen me forcën e tyre ose kredencialet e tyre nacionaliste, priren që të rrëmbejnë “çekiçin”.

Por dy gabime nuk bëjnë një të drejtë, dhe historia nuk i favorizon ata që i nënshtrohen emocioneve dhe mbështeten tek mjetet ushtarake për t’iu kundërvënë kërcënimit të terrorit. Veprimet e Izraelit kundër civilëve në Gaza dhe dhuna e vazhdueshme në Bregun Perëndimor, e kanë dëmtuar tashmë imazhin e tij në mbarë botën. Një përgjigje “e ashpër” vetëm ushtarake, ka më pak gjasa të arrijë qëllimin e Izraelit për të eliminuar Hamasin, sesa një kombinim i masave ushtarake, të fshehta dhe politike, të krijuara enkas për t’iu përshtatur këtij rasti specifik.

Përgjigjet ushtarake masive ndaj sulmeve terroriste kanë shkaktuar luftëra të gjata, pasoja të padëshiruara dhe një rritje të ndjeshme të kërcënimit nga terrorizmi. Një reagim ushtarak  i tepruar, prodhon publicitetin që kërkojnë terroristët. Ajo ndihmon në promovimin e pretendimit të një grupi terrorist, se përfaqëson një popullsi të diskriminuar.

Në fakt, një nga motivet e Hamasit në kryerjen e sulmeve të 7 tetorit, mund të ketë qenë krijimi i një situate në të cilën palestinezët, shumica e të cilëve nuk e kanë mbështetur më parë Hamasin, të hidhen në krahët e tij pikërisht nga veprimet ndëshkuese të Izraelit.

Terrorizmi është një dukuri politike për nga motivimi dhe synimi, dhe si e tillë duhet edhe trajtuar. Një kundërpërgjigje rreptësisht e dhunshme, është reagimi tipik i Izraelit ndaj terrorizmit gjatë dekadave:një strategji që ai e quan “kositja e barit”, një lloj eufemizmi për fushatat ndëshkuese periodike që shtypin, por nuk e çrrënjosin veprimtarinë terroriste.

Studiuesi dhe strategu ushtarak izraelit Eitan Shamir, një nga autorët e asaj fraze, e ka pranuar tani se kjo taktikë nuk mjafton. Ai thotë strategjia parandaluese e Izraelit ka dështuar, dhe vendi mund të mbijetojë vetëm nëse e dëbon njëherë e mirë Hamasin nga Gaza.

Nuk është e qartë se si mund të arrihet kjo pa viktima dhe vuajtje të tmerrshme për civilët e Gazës. Shpërfillja e të drejtave të palestinezëve, dhe dëshira e tyre për të pasur një shtet të tyren, është pikërisht ajo që prodhoi gjendjen e tmerrshme aktuale në rajon.

Bombardimet izraelite, sulmet me raketa dhe tanke, ka shumë të ngjarë të shtyjnë banorët e Gazës drejt Hamasit dhe grupeve të tjera militante. Sulmi i Hamasit, nuk përbënte një sfidë politike vetëm për Izraelin. Tani Perëndimi mund të akuzohet me të drejtë për standarde të dyfishta dhe hipokrizi në qëndrimin e tij ndaj pushtimit të huaj, dhe sulmeve ndaj civilëve

në Ukrainë dhe Palestinë.

Përvoja e vetë Izraelit tregon se vetëm represioni nuk e zhduk një kërcënim terrorist. Vetëm duke u përballur me terrorizmin në aspektin politik - pra duke i izoluar terroristët nga popullsia që ata pretendojnë të përfaqësojnë, dhe duke ofruar një alternativë më të mirë - mund të gjendet rruga e duhur që mund të çojë në eliminimin e Hamasit në formën e tij aktuale refuzuese dhe nihiliste.

Natyrisht, asnjë nga këto qasje alternative nuk i garanton një vendi mbrojtje të plotë nga sulmet terroriste. Përvoja na ka treguar se nuk ka formulë të përsosur kundër terrorizmit,

por vetëm përgjigje më pak të dhimbshme dhe më produktive.

Shumë izraelitë dhe palestinezë, janë po aq të bindur se viktimat në radhët e tyre i justifikojnë masat ekstreme dhe çnjerëzore, dhe pjesa tjetër e botës ndihet e detyruar të zgjedhë njërën anë. Zërat e atyre që kërkojnë rezultate paqësore me mjete politike, duket se janë mbytur nga ata që bëjnë thirrje për hakmarrje, ndëshkim dhe përdorim të forcës pa dallim.

Por nëse duhet nxjerrë një leksion, ai është se qeveritë duhet të kuptojnë kufizimet e represionit dhe forcës. Zgjedhja vetëm e kësaj qasjeje, mund të çojë në tragjedi të mëtejshme.

Shënim:Shivshankar Menon, profesor i Marrëdhënieve Ndërkombëtare në Universitetin Ashoka. Gjatë viteve 2010-2014, ka shërbyer si Këshilltar i Sigurisë Kombëtare i kryeministrit indian Manmohan Singh.

Sondazh

Poll
Insights 17 Nëntor 2023, 10:36 Edison Ypi

Mbreti i Panairit

Edison Ypi Të jetë për mua, unë i bie shkurt. Nxjerr një VKM (Vari Këmborën Mushkës) për të zgjedhur Mbr...

Kampioni Alvin Karaqi mes lotësh: Për besë u ndjeva si Gjergj Kastrioti kur mora flamurin

Kampioni Alvin Karaqi mes lotësh: Për besë u ndjeva si Gjergj Kastrioti kur mora flamurin

'Dokumentar horror'/ Berisha publikon pamjet: Do ju paraqes terrorin që Bajrajt ushtruan më 14 maj

Krimi në Bulqizë/ Fqinji: Po hante bukë në banesë kur erdhën dy makina!

Dosja "Gjici"/ Zv.kryetari i bashkisë së Kukësit shkon në SPAK

Newsroom 11 |XAMA: LAJMI I FUNDIT FAKE QË PASHË, ISHTE PËR MUA

Newsroom 11 |XAMA: KËSHILLË QYTETARËVE- MOS LEXONI VETËM NJË BURIM

Newsroom 11 | XAMA: GAZETARËT NUK SHKRUAJNË ME EMËR, KJO S'ËSHTË ETIKE

Xama në Newsroom: Lajmet e rreme përhapin panik! Më akuzuan se kisha marrë para për një shkrim

Muka në Newsroom: Në Shqipëri ka portale gjobaxhie, u bëjnë shantazh njerëzve

Xama në Newsroom: Fake News shpërndahet më shumë në Facebook e Tik Tok! Gazetarët të shkruajnë emrin

Newsroom 11 |Kush prodhon lajme të rreme në Shqipëri

Newsroom 10 |SENJA: NE S'REAGOJMË NDAJ GJUHËS SË URREJTJES

Newsroom 10 |HAZIZAJ: 'ÇOHU ENVER', PJESË E GJUHËS SË URREJTJES

Newsroom 10 | HAZIZAJ KEMI MARRËVESHJE PËR TË MBROJTUR 'VIKTIMAT'

Newsroom 10 |HAZIZAJ: GJUHA E URREJTJES KA SHKAKTUAR DHE KRIME

Newsroom 10 |GAZETARI: GJUHA E URREJTJES, PJESË E SHOQËRISË

Newsroom 10 |HAZIZAJ: GJUHA E URREJTJES, E FRIKSHME NË SHQIPËRI

Vidhnin në banesa duke përdorur çelësa të klonuar, vihet në pranga 1 person,nje tjeter në kërkim

Newsroom 10 |GJUHA E URREJTJES PËRDORET NGA POLITIKA, AMA TË KONTROLLOJË GJUHËN E URREJTJES

Newsroom 10 | HAZIZAJ: STEREOTIPET NXISIN GJUHËN E URREJTJES

Newsroom 10 | HAZIZAJ: GJUHA E URREJTJES LUFTOHET ME EDUKIM

Newsroom 10 | Gjuha e urrejtjes në media, si dhe kush e shpërndan?

Ndryshimet në PS/ Gjiknuri: S'është fundi, por fillimi i diçkaje të re.

Inceneratorët/ S’kam dhënë asnjë kontratë pa garë, ato janë publike!

Ndihet 'i shitur' nga Rama? Gjiknuri: Nuk ndjej braktisje, kam komunikim me të prej 20 vitesh

Klosi: Kemi primare reformimin e partisë, PS synon mandatin e katërt

U shkarkua si Sekretar i Përgjithshëm, Gjiknuri: PS edhe kur fiton, refekton!

Digjet shtëpia në Shkodër, në banesë ndodhej një i moshuar, përfundon në spital

Vazhdon përplasja në PD! Basha kërkon mbledhjen e Komisionit të Etikës për të, Bardhi: Shenjë humbje

Vrasja e Jetmirës/ Autori u dënua me 28 vite burg, nëna e viktimës: Duhet dënim përjetë!

Newsroom 9 | Kallanxhi: Threads? S`besoj se do zgjasë shumë

Newsroom 9 | Eksperti i IT: Mos merrni për bazë asgjë thuhet në rrjet

Newsroom 9 | Gazetarja: po ndodhin vrasje nga tik tok

Newsroom 9 | Eksperti i IT: Fake News dallohet vetëm po të jemi kritikë

Newsroom 9 | Kallanxhi: Shqiptarët besojnë gjithçka shohin në rrjet

Newsroom 9 | Eksperti i IT, Tomi Kallanxhi: Tik Tok ka "fake news" sepse s'ka censurë

Newsroom 9 | Gazetarja: Shqipëria do kohë të përshtatet me Tik Tok

Newsroom 9| Eksperti i IT: Çdo rrjet është i përkohshëm, duhet të kujdesemi për vlerat

A mund të mbyllet TikTok për Shqipërinë? Flet për Newsroom eksperi i IT

Fëmija mbyllet brenda në shtëpi, nëna e alarmuar njofton zjarrfikësit, NDËRHYRJA nga ballkoni

Newsroom/ Karabolli: Shqipëria do kohë të përshtatet me TikTok, e provuan edhe gazetarët, s’ia dolën

Newsroom 9 |Tik-Tok Kultura, platformë krijimi apo dizinformimi?

Shoqata e Biznesit: Rënia e euros po na falimenton, BSH po fsheh atë që po ndodh!

Vasili në SPAK/ Meta: Asnjë shqetësim me drejtësinë, por afera e inceneratorëve

'Jemi pro protestave'/ Takoi Berishën, Meta: Do bashkëpunojmë për sezonin e ardhshëm parlamentar

Proteste per guroren

Tragjedi në Gramsh! Mbyten në Liqenin e Banjës, polumbarët nxjerrin trupat e babait dhe 2 djemve

“Rama ik” thirrje ne Rogozhine

Veliaj shthur gojën për kandidatin e Rrogozhinës: Ik o bixhozxhi, për sumën tate paske lekë!

VIDEO/ Veliaj shthur gojën për kandidatin e Rrogozhinës: Ik o bixhozxhi, për sumën tate paske lekë!