LIVE UPDATES
Insights

Platformat e Tregtisë Elektronike për Artizanët Vendas: Mundësi dhe Mjete për Sukses

Platformat e tregtisë elektronike janë bërë një mjet shumë i rëndësishëm për artizanët vendas për të shfaqur dhe shitur kreativitetin e tyre në internet. Kjo përbën një ndryshim rrënjësor në mënyrën se si ata promovojnë dhe distribuojnë produktet e tyre, duke i hapur rrugë bizneseve dhe artizanëve për të arritur një audiencë më të gjerë dhe për të përmirësuar të ardhurat e tyre.

15 Nëntor 2023, 11:05 Nga Enkeleda Memisha Besmir Kanushi
Platformat e Tregtisë Elektronike për Artizanët Vendas:
Veshjet

Artizanati, kjo traditë e vecantë por shumë e bukur dhe me rëndësi kombëtare ka qënë drejt zhdukjes së plotë gjatë viteve të fundit, për shkak të mungesës së investimeve dhe gjetjes së një tregu solid. Shqipëria, është njohur për një traditë  të pasur të artizanatit, e krijuar prej shekujsh me aq përkushtim nga mjeshtrat popullorë, e cila është e vecantë në çdo krahinë të saj. Punimet në dru, në hekur, bakër, alabastër, në materiale të çmuara ari dhe argjendi, lëkure, leshi, materiale të endura apo të qëndisura janë dëshmi e identitetit tonë kombëtar. për të cilat shpesh ndihemi krenar kur i mbajmë në ambientet ku qëndrojmë apo i veshim.

Punimet artizanale, kanë ngjallur gjithmonë interes tek turistët e huaj dhe studiues të ndryshëm, të cilët kanë shfaqur kuriozitet mbi kuptimin që ato mbartin. Në Shqipëri janë disa zona të cilat e kanë pasur dhe vazhdojnë ta kenë traditë këtë mjeshtëri kaq të vecantë por delikate. Këto zona përfshijnë; Krujën, e cila dallohet për prodhimet e leshit siç janë: qilimat, tapetet, qeleshet, si edhe për llullat e drurit, prodhimet e vjetra prej bakri;  Lezhën, sidomos kjo e  shprehur më së shumti në zonat e Zadrimës dhe Kallmetit; Kavaja ku dominon tradita e prodhimit të objekteve prej balte; Kuçova  ku artizanët merren kryesisht me punimin e fletëve të arit; Tirana ku vazhdon prodhimtaria e hershme e qelesheve, punimet në gur-alabastër e materialeve të çmuara, argjend si dhe në bakër.

Zejtaria artistike në vendin tonë ka ekzistuar që në kohërat e lashta, e punuar nga mjeshtër artizanë me eksperiencë shumëvjecare, të cilët ndihmoheshin nga nxënësit e tyre. Tradita e punimit të veshjeve të leshta, shajakut, pëlhurave për veshje më të lehta, spikasin me artin e tyre tepër të hollë, ku qëndisjet e ndryshme me fije ari dhe argjendi janë shumë të veçanta.

Punimet artizanale kanë një rëndësi të vecantë në Trashëgiminë tonë Kulturore, sepse veç të tjerash janë dëshmi e identitetit tonë kombëtar. Këto vlera, tashmë të kaluara brez pas brezi, ngjallin gjithnjë interes të madh tek vizitorët dhe studiuesit vendas dhe të huaj.

Motivet shqiptare që përdoren nga artizanët tanë në objekte të ndryshme apo edhe në veshje si; qeleshe, opinga apo fustanella, pëlqehen jo vetëm nga vendasit, por edhe nga turistët e huaj, të cilët duan të kenë me vete objekte të tilla si kujtim kur të largohen nga Shqipëria.

Nuk është rastësi që këtë vit krahas objekteve të tjera të përfshira në Listën e Trashëgimisë Botërore, u be pjesë e kësaj liste edhe Xhubleta.

Veshjet tradicionale shqiptare, edhe pse nuk janë pjesë e jetës së përditshme, u kanë mbijetuar shekujve, luftërave, krizave ekonomike dhe janë një pjesë e rëndësishme e identitetit kulturor shqiptar. Veshje karakteristike tradicionale e zonave të veriut të Shqipërisë, “Xhubleta”, është një kostum tradicional popullor i grave, i përbërë nga fundi në formën e ziles, me një valëzim të dukshëm në pjesën e pasme. Veshja e Xhubletës përbëhet nga elemente si: kemisha, corapet deri në gju, rripat e zbukuruar që mbajnë fundin, i shoqëruar me simbole me zbukurime të lashta. Veshja përfaqëson një pjesë të trashëgimisë kulturore shqiptare e përcjellë me fanatizëm nga paraardhësit tanë ilirët deri në kohët e sotme.

 Tregu shqiptar i artizanatit vitet e fundit eshte përballur me shumë probleme. Turistët e huaj dhe emigrantët që kanë ardhur në vendlindje, kanë qënë burimi i cili, e ka mbajtur gjallë këtë treg. Punimet tona të artizanatit, jo pak të preferuara, pasqyrojnë kulturën e këtij populli. Ato vazhdojnë të gjenden në treg nga ata njërëz që i punojne me shumë dashuri dhe e kanë trashëguar këtëe zanat.

 Problemet me të cilat ndeshen sot artizanët vendas lidhen me mungesën e vëmendjes dhe interesit shtetëror për të pasur një treg. Nëse do të kishte një ndihmë financiare nga shteti për ta trashëguar këtë traditë, do të shtohej interesi edhe tek brezi i ri në përvetësimin e këtij zanati. Koha e gjatë e përgatitjes me dorë në mënyrë artizanale e këtyre punimeve, mungesa e fondeve, mungesa e një tregu të qëndrueshëm apo e promovimeve të vazhdueshme në rrjetet sociale duke përdorur teknogjinë e fundit, kostoja e lartë që u duhet për punimin e tyre, janë disa prej arsyeve që shumë prej tregtarëve të artizanatit të porosisin produkte nga Kina, duke dëmtuar rëndë punën e dorës sic është trashëguar nga të parët.

Kina, është shndërruar kohët e fundit në një nga prodhuesit më të mëdhenj të produkteve artizanale shqiptare. Kjo, ka sjellë prodhimin e tyre në masë, uljen e numrit të prodhuesve artizanale dhe humbjen e origjinalitetit.

Përshkrimi i Tregtisë Elektronike për Artizanët Vendas:

Tregtia elektronike është një modalitet tregtie që përdor internetin dhe teknologjinë e informacionit për të ofruar produkte dhe shërbime online. Ky është një ndryshim shumë i rëndësishëm në mënyrën se si bizneset operojnë dhe si konsumatorët bëjnë blerje. Për artizanët vendas, tregtia elektronike është një mjet i fuqishëm që i hap rrugë krijuesve për të eksportuar talentin dhe produktet e tyre në mënyrë globale.

Përzgjedhja e Platformave të Tregtisë Elektronike

Për të filluar një biznes tregtie elektronike, artizanët duhet të marrin një vendim të rëndësishëm: përzgjedhjen e platformës së tregtisë elektronike të përshtatshme për biznesin e tyre. Kjo përzgjedhje është kritike, sepse platforma e zgjedhur do të ndikojë në eksperiencën e klientëve, lehtësinë e menaxhimit të biznesit dhe mundësitë për të zhvilluar markën e tyre. Disa hapa të rëndësishëm për të përzgjedhur platformën e duhur të tregtisë elektronike përfshijnë:

1. Analiza e Nevojave të Biznesit:  Artizanët duhet të fillojnë me një analizë të hollësishme të nevojave të biznesit të tyre. Çfarë lloj produktesh kanë ata? Sa janë produktet e tyre? Cilat janë objektivat e tyre të shitjes? Për shembull, nëse një artizan prodhon veshje unike, atij mund t'i duhet një platformë e tregtisë elektronike që e lejon të ngarkojë shumë fotografi dhe të menaxhojë një inventar të madh.

2. Zgjedhja e Platformave të Specializuara: Një nga avantazhet e platformave të tregtisë elektronike të specializuara është që ato janë të krijuara posaçërisht për lloje të caktuara të bizneseve. Artizanët mund të zgjedhin një platformë të specializuar që është tërheqëse për artizanët dhe që ofron mjetet e nevojshme për të shfaqur kreativitetin e tyre. Disa prej këtyre platformave të specializuara përfshijnë Etsy për krijuesit dhe artizanët, dhe Big Cartel për artistët dhe dizenjuesit e vegjël.

3. Platformat e Tregtisë Elektronike të Përgjithshme: Nëse artizani ka një gamë të gjerë të produkteve dhe dëshiron të eksperimentojë në mënyra të ndryshme, mund të përdorë platforma të tregtisë elektronike të përgjithshme si Shopify, WooCommerce, ose BigCommerce. Këto platforma ofrojnë më shumë fleksibilitet dhe mundësi për të rritur dhe personalizuar biznesin e tyre.

4. Shqyrtimi i Komisioneve dhe Kostove: Artizanët duhet të kuptojnë kostot e përdorimit të platformës së tregtisë elektronike, përfshirë komisionet dhe çmimet mujore. Shpeshherë, platformat e tregtisë elektronike marrin një përqindje të shitjes si komision, kështu që është e rëndësishme të kuptojnë se si këto koste do të ndikojnë në fitimet e tyre.

5. Siguria dhe Mjetet e Pagesave: Siguria është e rëndësishme për kujdesin e të dhënave të klientëve dhe pagesat. Artizanët duhet të sigurojnë që platforma e zgjedhur ofron mjetet e nevojshme të sigurisë dhe të lejojë pagesa të sigurta dhe të besueshme.

Zgjedhja e platformës së duhur të tregtisë elektronike është një hap kritik drejt suksesit të një biznesi të artizanëve. Platforma e zgjedhur duhet të përmbushë nevojat specifike të biznesit dhe të krijojë një ambient të përshtatshëm për klientët dhe krijuesit.

Rastet e Suksesit të Artizanëve në Tregtinë Elektronike

Për të ilustruar rastet e suksesit të artizanëve në tregtinë elektronike dhe për të inspiruar të tjerët që janë në rrugën e tyre të biznesit, është e rëndësishme të shohim disa shembuj konkretë. Këtu janë disa raste të artizanëve të suksesshëm:

1. Etsy - Platforma e Artizanëve dhe Krijuesve: Etsy është një nga platformat më të njohura të tregtisë elektronike që është e specializuar për artizanët dhe krijuesit. Shumë artizanë kanë arritur sukses të madh duke përdorur Etsy për të shfaqur dhe shitur produktet e tyre unike. Për shembull, krijues të veshjeve të personalizuara, punime artistike, dhe produkte unike janë të pranishëm në Etsy dhe kanë ndërtuar një klientelë të besueshme.

2. Amazon Handmade: Amazon ka platformën e vet të specializuar për artizanët, të quajtur "Amazon Handmade." Kjo platformë ka bërë të mundur që artizanët të shesin produktet e tyre në një nga rrjetet më të mëdha tregtie në botë. Shumë artizanë janë të suksesshëm në këtë platformë, duke ofruar produkte të cilat shkojnë nga artizanati i gurëve të prekur nga deti deri te punime artizanale të argjilës.

3. Kickstarter dhe Crowdfunding: Disa artizanë kanë shfrytëzuar platformat e crowdfunding si Kickstarter për të mbledhur fonde për projektet e tyre të artizanatit. Duke prezantuar projektet e tyre dhe duke siguruar mbështetjen e komuniteteve të interesuara, ata kanë arritur të realiozojnë ide të reja dhe të krijojnë produkte në treg.

4. Marka të Njohura të Artizanatit: Një pjesë e suksesit të artizanëve vjen nga ndërtimi i markave të njohura dhe të besueshme. Artizanët që kanë investuar në prezantimin e profesionalizmit dhe cilësisë së produkteve të tyre kanë fituar besim të klientëve dhe janë bërë emra të njohur në fushën e tyre.

Sfidat e ardhshme dhe sfidat e artizanëve në tregtinë elektronike

Tregtia elektronike është një fushë e ndryshueshme dhe artizanët do të përballen me sfida të reja dhe të ardhshme në këtë mjedis. Disa nga sfidat e mundshme dhe të ardhshme të artizanëve në tregtinë elektronike përfshijnë:

1. Konkurenca në tregtinë elektronike është e ashper dhe pritet të rritet më tej. Artizanët duhet të jenë të përgatitur për të përballur konkurrentë të rinj dhe për të zbuluar mënyra kreative për të dalë në krye.

2. Siguria dhe Privatësia: Me rritjen e krimeve të internetit dhe rreziqeve të sigurisë, artizanët duhet të sigurojnë që të dhënat e tyre dhe të klientëve janë të mbrojtura. Kjo përfshin investimin në mjetet e sigurisë dhe edukimin mbi praktikat e sigurisë në internet.

3. Ndikimi i Ndryshimeve Ligjore dhe Taksave: Ndryshimet në ligje dhe rregullat e taksave mbi tregtinë elektronike mund të kenë ndikim në artizanët. Ata duhet të jenë të përgatitur për të përballuar çdo ndryshim të mundshëm dhe për të respektuar ligjet dhe rregulloret aktuale.

4. Ndryshimet në Preferencat e Klientëve: Preferencat e klientëve mund të ndryshojnë me kohën. Artizanët duhet të jenë të përgatitur për të ndryshuar produktet dhe strategjitë e tyre për të përputhur me këto ndryshime.

5. Teknologjia e Re dhe Inovacioni: Artizanët duhet të jenë të përditësuar me teknologjitë e reja dhe inovacionin në fushën e tregtisë elektronike. Ata duhet të jenë të gatshëm të eksperimentojnë me teknika të reja dhe të përdorin inovacionin për të përmirësuar produktet dhe shërbimet e tyre.

6. Mundësitë e Eksportit dhe Tregjeve Ndërkombëtare: Përdorimi i tregjeve ndërkombëtare është një mundësi e madhe për artizanët, por kjo mund të sjellë sfida të reja si logjistikën dhe menaxhimin e transportit ndërkombëtar.

7. Përgjegjësia Shoqërore dhe Mjedisore: Konsumatorët janë gjithnjë më të ndërgjegjshëm për çështjet shoqërore dhe mjedisore. Artizanët duhet të jenë të gatshëm për të raportuar për praktikat e tyre dhe për të përmirësuar ndikimin e tyre mjedisore.

Për të përballur këto sfida të ardhshme, artizanët duhet të jenë të përgatitur për të mësuar dhe të rritur në mënyrë të qëndrueshme. Ata duhet të jenë të ndërgjegjshëm për ndryshimet në mjedisin e tregtisë elektronike dhe të jenë të gatshëm të adaptohen dhe inovojnë. Nëse ata janë të përgatitur dhe të përshtaten me këto sfida, ata kanë potencialin për të arritur suksesin në tregtinë elektronike edhe në të ardhmen.

Përgatitën: Enkeleda Memisha dhe Besmir Kanushi

Pedagogë në Universitetin Mesdhetar të Shqipërisë

enkeleda memisha besmir kanushi

Sondazh

Poll
Insights 10 Tetor 2023, 09:22 Enkeleda Memisha Besmir Kanushi

Turizmi mjekësor në Shqipëri

foto ilustruese Roli i Teknologjisë së Informacionit dhe Komunikimit në Turizmin Shëndetësor, Robotika në Stomatologji. ...

Insights 9 Tetor 2023, 16:00 Esiona Konomi

Kush po i frikëson gratë?

KQZ Në Komisionin Qendror të Zgjedhjeve po paraqiten zinxhir një sërë dorëheqjesh nga këshilltaret bashkiake të cil...

Kampioni Alvin Karaqi mes lotësh: Për besë u ndjeva si Gjergj Kastrioti kur mora flamurin

Kampioni Alvin Karaqi mes lotësh: Për besë u ndjeva si Gjergj Kastrioti kur mora flamurin

'Dokumentar horror'/ Berisha publikon pamjet: Do ju paraqes terrorin që Bajrajt ushtruan më 14 maj

Krimi në Bulqizë/ Fqinji: Po hante bukë në banesë kur erdhën dy makina!

Dosja "Gjici"/ Zv.kryetari i bashkisë së Kukësit shkon në SPAK

Newsroom 11 |XAMA: LAJMI I FUNDIT FAKE QË PASHË, ISHTE PËR MUA

Newsroom 11 |XAMA: KËSHILLË QYTETARËVE- MOS LEXONI VETËM NJË BURIM

Newsroom 11 | XAMA: GAZETARËT NUK SHKRUAJNË ME EMËR, KJO S'ËSHTË ETIKE

Xama në Newsroom: Lajmet e rreme përhapin panik! Më akuzuan se kisha marrë para për një shkrim

Muka në Newsroom: Në Shqipëri ka portale gjobaxhie, u bëjnë shantazh njerëzve

Xama në Newsroom: Fake News shpërndahet më shumë në Facebook e Tik Tok! Gazetarët të shkruajnë emrin

Newsroom 11 |Kush prodhon lajme të rreme në Shqipëri

Newsroom 10 |SENJA: NE S'REAGOJMË NDAJ GJUHËS SË URREJTJES

Newsroom 10 |HAZIZAJ: 'ÇOHU ENVER', PJESË E GJUHËS SË URREJTJES

Newsroom 10 | HAZIZAJ KEMI MARRËVESHJE PËR TË MBROJTUR 'VIKTIMAT'

Newsroom 10 |HAZIZAJ: GJUHA E URREJTJES KA SHKAKTUAR DHE KRIME

Newsroom 10 |GAZETARI: GJUHA E URREJTJES, PJESË E SHOQËRISË

Newsroom 10 |HAZIZAJ: GJUHA E URREJTJES, E FRIKSHME NË SHQIPËRI

Vidhnin në banesa duke përdorur çelësa të klonuar, vihet në pranga 1 person,nje tjeter në kërkim

Newsroom 10 |GJUHA E URREJTJES PËRDORET NGA POLITIKA, AMA TË KONTROLLOJË GJUHËN E URREJTJES

Newsroom 10 | HAZIZAJ: STEREOTIPET NXISIN GJUHËN E URREJTJES

Newsroom 10 | HAZIZAJ: GJUHA E URREJTJES LUFTOHET ME EDUKIM

Newsroom 10 | Gjuha e urrejtjes në media, si dhe kush e shpërndan?

Ndryshimet në PS/ Gjiknuri: S'është fundi, por fillimi i diçkaje të re.

Inceneratorët/ S’kam dhënë asnjë kontratë pa garë, ato janë publike!

Ndihet 'i shitur' nga Rama? Gjiknuri: Nuk ndjej braktisje, kam komunikim me të prej 20 vitesh

Klosi: Kemi primare reformimin e partisë, PS synon mandatin e katërt

U shkarkua si Sekretar i Përgjithshëm, Gjiknuri: PS edhe kur fiton, refekton!

Digjet shtëpia në Shkodër, në banesë ndodhej një i moshuar, përfundon në spital

Vazhdon përplasja në PD! Basha kërkon mbledhjen e Komisionit të Etikës për të, Bardhi: Shenjë humbje

Vrasja e Jetmirës/ Autori u dënua me 28 vite burg, nëna e viktimës: Duhet dënim përjetë!

Newsroom 9 | Kallanxhi: Threads? S`besoj se do zgjasë shumë

Newsroom 9 | Eksperti i IT: Mos merrni për bazë asgjë thuhet në rrjet

Newsroom 9 | Gazetarja: po ndodhin vrasje nga tik tok

Newsroom 9 | Eksperti i IT: Fake News dallohet vetëm po të jemi kritikë

Newsroom 9 | Kallanxhi: Shqiptarët besojnë gjithçka shohin në rrjet

Newsroom 9 | Eksperti i IT, Tomi Kallanxhi: Tik Tok ka "fake news" sepse s'ka censurë

Newsroom 9 | Gazetarja: Shqipëria do kohë të përshtatet me Tik Tok

Newsroom 9| Eksperti i IT: Çdo rrjet është i përkohshëm, duhet të kujdesemi për vlerat

A mund të mbyllet TikTok për Shqipërinë? Flet për Newsroom eksperi i IT

Fëmija mbyllet brenda në shtëpi, nëna e alarmuar njofton zjarrfikësit, NDËRHYRJA nga ballkoni

Newsroom/ Karabolli: Shqipëria do kohë të përshtatet me TikTok, e provuan edhe gazetarët, s’ia dolën

Newsroom 9 |Tik-Tok Kultura, platformë krijimi apo dizinformimi?

Shoqata e Biznesit: Rënia e euros po na falimenton, BSH po fsheh atë që po ndodh!

Vasili në SPAK/ Meta: Asnjë shqetësim me drejtësinë, por afera e inceneratorëve

'Jemi pro protestave'/ Takoi Berishën, Meta: Do bashkëpunojmë për sezonin e ardhshëm parlamentar

Proteste per guroren

Tragjedi në Gramsh! Mbyten në Liqenin e Banjës, polumbarët nxjerrin trupat e babait dhe 2 djemve

“Rama ik” thirrje ne Rogozhine

Veliaj shthur gojën për kandidatin e Rrogozhinës: Ik o bixhozxhi, për sumën tate paske lekë!

VIDEO/ Veliaj shthur gojën për kandidatin e Rrogozhinës: Ik o bixhozxhi, për sumën tate paske lekë!