LIVE UPDATES

sokrat plaka

Çfarë do të thotë saktësisht një virus që bëhet endemik?

Çfarë do të thotë saktësisht një virus që bëhet endemik?

Presidenti Biden rikonfirmon angazhimin amerikan

Rama në SHBA, merr pjesë në samitin e OKB-së/ Nesër takim

Covidi në SHBA, CDC paralajmëron/ Ja vendet drejt të cilave

Altin Goxhaj përballë Ylli Rakipit dhe Arjan Currit – Të Paekspozuarit në MCN TV

Altin Goxhaj përballë Ylli Rakipit dhe Arjan Currit – Të Paekspozuarit në MCN TV

Korrespondenca me ambasadat shqiptare në ’90/ Relacioni sekret i zv.ministrit Sokrat Plaka: “Nëse do keni ftesa nga nuncë - Art&Argëtim
LIVE UPDATES
Art&Argëtim

Korrespondenca me ambasadat shqiptare në ’90/ Relacioni sekret i zv.ministrit Sokrat Plaka: “Nëse do keni ftesa nga nuncë

8 Gusht 2021, 05:55 Nga DOSJA
Korrespondenca me ambasadat shqiptare në ’90/ Relacioni sekret i

Pjesa e katërt
Publikohen disa dokumenta të panjohura të nxjerra nga Arkivi i Ministrisë së Punëve të Jashtme në Tiranë, të cilat i përkasin vitit 1990, ku ndodhet një korrespodencë e ambasadës shqiptare në Romë, me Ministrinë e Punëve të Jashtme në Tiranë, ku ambasadori shqiptar, Dashnor Dervishi, informon ministrin Reiz Malile dhe eprorët e tjerë të tij në Tiranë, lidhur me letrën e dërguar pranë asaj përfaqësie diplomatike nga ana e Sekretarit të Shtetit të Vatikanit, Kryepeshkopit, Angelo Sodano, i cili shprehte dëshirën për të ardhur vetë në Shqipëri, me qëllim për të takuar ish–priftin katolik, Monsinjor Nikolla Troshanin, i cili pasi kishte kaluar vite të tëra në burgjet e regjimit komunist të Enver Hoxhës, në atë kohë punonte në bujqësi në fshatrat e rrethin të Lezhës. Korrespondenca e plotë në mes ambasadës shqiptare në Romë dhe titullarëve më të lartë të Ministrisë së Punëve të Jashtme në Tiranë, ku përveç interesimit të madh të shfaqur nga Vatikani për ish–Peshkopin, Nikolla Troshani me të cilin ata kishin humbur çdo lidhje që nga koha e burgosjes së tij dhe nuk dinin nëse ai jetonte ende, si dhe përgëzimet ndaj qeverisë shqiptare për pritjen që i bëri Nënë Terezës, ambasadori Dervishi i bën me dije eprorëve të tij, se dy profesorët e Teologjisë në Universitetin e Romës, Andrea Rikardo dhe Damako në Universitetin e Barit, i kishin thënë se: Vatikani po shfaqte interesim të madh për zhvillimet në Shqipëri dhe veprimtarinë e saj në arenën ndërkombëtare, ku në mënyrë të veçantë Selia e Shenjtë, po shprehte interes për integrimin e Shqipërisë në KSBE dhe po ndërhynte pranë qeverive të Europës Perëndimore, që të mbështesë hyrjen e saj në KSBE, para se të mblidhej konferenca e Helsinkit, etj., e deri tek përpjekjet e ambasadorit shëtitës të Vatikanit në vendet e Europës Lindore, Kolosuono, i cili i kishte konfirmuar se Vatikani kishte përgatitur dyzet peshkopë shqiptarë nga Kosova, në shkollat e Romës dhe po bëhej gati të krijonte dioqezën me qendër në Prishtinë, që do të varej direkt nga Roma.

Nisur nga kalvari i gjatë gati 45-vjeçar i Klerit Katolik në Shqipëri nën regjimin diktatorial të Enver Hoxhës, ku me dhjetra klerikë u pushkatuan (me dhe pa gjyq), u burgosën dhe internuan, si dhe ndryshimit të klimës politike në pjesën më të madhe të vendeve ish-komuniste të Evropës Lindore pas rrëzimit të murit të Berlinit, ku si rezultat edhe Tirana zyrtare në majin e vitit 1990 dekretoi ligjin mbi lirinë e besimeve fetare, Selia e Shenjtë e Vatikanit me në krye Papa Gjon Palin e Dytë, nëpërmjet e Sekretarit të Shtetit të Vatikanit, Kryepeshkopit, Angelo Sodano, si dhe diplomatëve të saj të akredituara në vende të ndryshme të botës, menjëherë filloi “të lëvizë gurët” që të hynte në bisedime me qeverinë e Tiranës, të cilës fillimisht i kërkonte informacione për ish-priftin katolik, Monsinjor Nikolla Troshani, pasi ata kishin humbur çdo lidhje me të që nga koha e dënimit e burgosjes së tij dhe nuk e dinin nëse ai jetonte ende! Veç të tjerash, kjo gjë bëhet e ditur edhe nga një sërë dokumentesh arkivore të nxjerra nga Arkivi i Ministrisë së Punëve të Jashtme ku ndodhet një dosje voluminoze me korrespodencën e ambasadës shqiptare në Romë me eprorët e tij në Tiranë, të cilën Memorie.al e publikon për herë të parë për lexuesit e saj, në disa numra të rubrikës historike dossier.

Vijon nga numri i kaluar
Korrespodenca e zv / ministrit të Punëve të Jashtme, Sokrat Plaka, me ambasadat shqiptare në Athinë, Gjeneve, Meksikë, Tanzani dhe Argjentinë, lidhur me ftesat e bëra nga ambasada e Vatikanit

DREJTORIA E PARË

I n f o r m a c i o n

Ambasada jonë në Athinë njofton se nuncio i Vatikanit i cili sapo ka paraqitur kredencialet, i ka dërguar ftesë titullarit tonë për të marrë pjesë në festën kombëtare më 5 dhjetor. Ambasada është në pritje të mendimit tonë. Nisur nga proceset e sotme ndërkombëtare, sidomos vendimet e mbledhjes së nivelit të lartë të KSBE-së në Paris si dhe nga vendimet e Pleniumit të 12 për çështjen e fees, mendojmë se edhe mund të merret pjesë në festën kombëtare të Vatikanit.

Tiranë 24 nëntor 1990

SH I F R I M

Nr. 4105 Data: 2.12.1990

Adresa: Ambasadës Athinë (shokut Izedin)

Koncepti: Tuajit 1792

Merr pjesë në pritjen, që jep nuncio i Vatikanit në 5 dhjetor. Po kështu, përgjigju letrës së tij të notifikimit. Për dijeninë tuaj, ambasadat tona në vendet e tjera, nuk do të marrin pjesë në pritjet e nuncëve të Vatikanit.

Sokrati

D Ë SH I F R I M

Nr. 31131 Nga: Athina

Nr. 1863 Data: 8.12.1990

MINISTRISË SË JASHTME

Sipas udhëzimit, vajta në pritjen e Vatikanit ku qëndrova rreth 30 minuta. Pronuncio shprehu hapur gëzimin e tij për pjesëmarrjen dhe kërkoi të bënim një fotografi së bashku. Edhe unë e falenderova për ftesën. Sot nga ambasada e Vatikanit, njoftuan se pronuncio kërkon të më bëjë një vizitë më 13 ose 14 dhjetor.

(vijon)

SH I F R I M

Nr. 4107 Data: 2.12.1990

Adresa: Ambasadave Meksikë, Argjentinë, Tanzani dhe misionit në Gjenevë.

Koncepti: Në rast se do të keni ftesa nga nuncët e Vatikanit, në pritjet e tyre mos shkoni. Për dijeninë tuaj, ambasadori ynë në Athinë do të marrë pjesë në pritjen e nuncit të Vatikanit atje.

Sokrati

SH I F R I M

Nr. 4106 Data: 2.12.1990

Adresa: Gjithë ambasadave e titullarëve (Athinës jo)

Koncepti: Në rast se do të keni ftesa nga nuncët e Vatikanit për të marrë pjesë në pritjet e tyre, ju mos shkoni duke e lënë në heshtje. Për dijeninë tuaj, kemi autorizuar ambasadorin tonë në Athinë, që të shkojë në pritjen e nuncëve të Vatikanit në Greqi.

Sokrati

D Ë SH I F R I M

Nr. 31131 Nga: Athina

Nr. 1863 Data: 8.12.1990

MINISTRISË SË JASHTME

Sipas udhëzimit, vajta në pritjen e Vatikanit ku qëndrova rreth 30 minuta. Pronuncio shprehu hapur gëzimin e tij për pjesëmarrjen dhe kërkoi të bënim një fotografi së bashku. Edhe unë e falenderova për ftesën. Sot nga ambasada e Vatikanit, njoftuan se pronuncio kërkon të më bëjë një vizitë më 13 ose 14 dhjetor.

(vijon)

D E SH I F R I M

Nr.31132 Nga: Athina

Nr.1865 Data: Mbaroi

Lutemi miratimin dhe porositë se ku të përqendrojmë bisedën në se do ta pres. Për dijeni tuaj, nuncio nuk ka asnjë muaj që ka paraqitur kredencialet dhe tani po bën vizitat e njohjes.

Izedini

SH I F R I M

Nr. 41624163

Data: 9.12.1990

Adresa: Ambasadës Athinë, shokut Izedin

Koncepti: tuajit

Prite pronuncion. Dëgjoje çfarë do të thotë. Nëse, propozon vendosjen e marrëdhënieve diplomatike mbaj shënim. Nga ana jote foli për procesin e demokratizimit në Shqipëri, përfshirë qëndrimin tonë ndaj fesë dhe institucioneve fetare, në bazë të fjalimit të shokut Ramiz dhe punimeve të Kuvendit Popullor. Foli dhe për vizitën e Nënë Terezës në Shqipëri.

D Ë SH I F R I M

Nr. 31667 Nga: Athina

Nr. 1904 Data: 15.12.1990

MINISTRISË SË JASHTME

Më bëri vizitë nuncio i Vatikanit. I fola për procesin e demokratizimit në Shqipëri, se po punohet nëpërmjet diversitetit të mendimeve e ideve. Në këtë drejtim ka edhe pengesa sic janë, mungesa e strukturave adekuate, e eksperiencës, etj.

(vijon)

D Ë SH I F R I M

Nr. 31668 Nga: Athina

Nr. 1906 Data: e dyta

Këtu vura në dukje se disa forca si në rastin e Shkodrës, po e pengojnë këtë proces, duke shkatërruar pronën publike si dhe duke ngjallur ndjenjën e urrejtjes brenda kombit. Nuk përjashtohet edhe mundësia e influencave të huaja. Pastaj i fola për fenë, për vizitën e Nënë Terezës, etj.

(vijon)

D Ë SH I F R I M

Nr. 31674 Nga: Athina

Nr. 1906 Data: e treta

Në fund urova që takimi ynë të shërbejë sidoqoftë për në kuptuar më mirë njëri tjetrin. Pronuncio më falenderoi me terma të ngrohta që mora pjesë në pritjen e tyre kombëtare, dhe që i dhashë mundësinë që të bisedonim. Ai tha: “Ne kemi pasur lidhje të vjetra me Shqipërinë dhe do dëshironim të vendosim lidhjet diplomatike”.

(vijon)

D Ë SH I F R I M

Nr. 31675 Nga: Athina

Nr. 1907 Data: e katërta

Ne vendosëm para pak ditësh marrëdhënie me Bullgarinë dhe tani ka mbetur vetëm Shqipëria me të cilën nuk kemi lidhje. Veprimet e të rinjve në Shkodër janë të dënueshme. Ata duhet të kuptojnë që po shkatërrojnë pronën e tyre që e kanë ndërtuar me djersë.

(vijon)

D Ë SH I F R I M

Nr. 31676 Nga: Athina

Nr. 1906 Data: e pesta

Vatikani e ka pritur mirë vizitën e Nënë Terezës në Shqipëri. Unë e njoh personalisht atë qëkur kam shërbyer në Indi. Ajo, ka shumë influencë në Vatikan, sidomos tek Papa. Kaq influencë të madhe ka saqë e detyroi Papën të pranojë e të ngrejë në Vatikan, një shtëpi kongregacioni të saj.

(vijon)

D Ë SH I F R I M

Nr. 31677 Nga: Athina

Nr. 1909 Data: e gjashta

Kështu që tani atje, mblidhen lloj lloj njerëzish që mblidhen për të ngrënë e për të fjetur. Dhe kjo ka prishur pamjen e selisë, por Papa nuk mund t’i rezistojë kërkesës së Nënë Terezës. Pastaj pronuncio më pyet sesi qëndron problemi i familjes mbretërore shqiptare.

(vijon)

D Ë SH I F R I M

Nr. 31678 Nga: Athina

Nr. 1910 Data: mbaroi

Pasi dëgjoi shpjegimet e mia, ai tha se koha e mbretërve ka kaluar dhe se ata nuk mund të rikthehen e të zëvëndësojnë sistemin republikan. Në fund pronuncio tha se i bëri përshtypje mënyra e civilizuar e shkëmbimit të mendimeve që bënë, dhe shprehu dëshirën të vazhdojmë të mbajmë kontakte.

Izedini

D Ë SH I F R I M

Nr. 31132 Nga: Athina

Nr. 1865 Data: mbaroi

Lutemi miratimin dhe porositë se ku ta përqendrojmë bisedën. Për dijeninë tuaj nuncio nuk ka asnjë muaj që ka paraqitur kredencialet dhe tani po bën vizitat e njohjes.
Izedini /Memorie.al/

Iftar dhe politikë, a u prek Muaji i Ramazanit nga politikanët?

View Results

dikur dikur sokrat plaka sokrat plaka

Sondazh

Poll

Merr flakë banesa në Tiranë

Merr flakë banesa në Tiranë

Operacioni 'Fijet' në Durrës, shkon në 7 numri i kamerave të çmontuara

'Fijet'/ Hiqen 23 kamera të tjera në Korçë, Vlorë dhe Durrës, 13 nën hetim

Deputeti i PS kapet duke shtypur butonin “pro” edhe për kolegen e tij

VIDEO- Deputetët e PD-së i bien bilbilave në seancë

Nallbati: Na përjashtoni të gjithëve dhe vazhdoni! Jeni turpi i këtij vendi

"Jemi tek pazari i gjësë"/ Vasili ngre tonet në Kuvend, Nikolla i mbyll mikrofonin, deputeti:Turp

"Mos e fshini Ramën, po vrisni demokracinë"/ Bardhi kërkon llogari në Kuvend për dosjen McGonigal

Boçi kërkon Ramën: Autori i krimit të vijë këtu, ka korruptuar Parlamentin!

Operacioni 'Fijet'/ Zbulohen kamerat e sigurisë në lagjet e Dibrës, Shkodrës dhe Lezhës

Me armë zjarri e kokainë në makinë, arrestohen dy personat që lëviznin në ish-Bllok

Celibashi: U kap në veprintari politike. Përfaqësuesi: Sako e publikoi në profilin personal

Berisha rrezikon të mos regjistrohet në zgjedhje, Celibashi: KQZ njeh vetëm një PD

Harta e Re Gjyqësore, Llagami: Ky proces na mori 3 vite, ishim në një rrugë pa kthim

'Fijet' në Tiranë, çmontohen 155 kamera të tjera sigurie, 44 persona nën hetim

Sekuetrohen 9 mln lekë në Lushnje, arrestohet shitësi i kokainës, 10 konsumuesit nën hetim

Operacioni 'Fijet', hiqen 37 kamera sigurie në Elbasan

Kontrabandë celularësh, arrestohen 4 persona në Tiranë, sekuestrohen 763 telefona

Operacioni "Fijet", çmontohen 155 kamera sigurie në Tiranë, 37 persona nën hetim

Përfshihet nga flakët apartamenti në Vlorë, shkak dyshohet shkëndija elektrike

"Big Brother" vazhdon në Korçë/ Kapen nëntë kamera të vendosura nga grupet kriminale

Hiqej si punonjës i Forcave Speciale, arrestohet 40-vjeçari me armë në Tiranë

19 të arrestuar nga 'Rrugorja', drejtonin makinën në gjendje të dehur

"Saga Big Brother vazhdon"/ Çmontohen 20 kamera të vendosura në Fier dhe Lushnje

Skafi me turistë pëson avari, bllokohet në det, policia e nxjerr në breg, momenti i shpëtimit

Drift si i 'çmendur' në rrugët e Vlorës, gjobitet me 750 mijë lekë i riu në Vlorë, i hiqet patenta

35-vjeçari përplas të miturën me makinë dhe arratiset, momenti kur kalimtarët rrethojnë të voglën

'Big Brother' në Shqipëri, zbulohen 3 kamera sigurie në lagjet e Memaliajt dhe 1 në Burrel

Hiqen 39 kamera në Korçë dhe Pogradec

Dalin të tjera pamje nga zjarri në parking, zona e rrethuar me polici, banorët në panik

Dalin të tjera pamje nga zjarri në parkingun e kullës, zona e rrethuar me polici, banorët në panik

Zjarri nisi nga parkingu, dalin pamjet nga djegia e kullës 41-katëshe, zona e mbuluar nga tymi

Momenti i arrestimit të Xhevit Sinanit, vrau gruan e vëllain e tij në Gramsh

Vodhën 8 dyqane dhe banesa, në pranga 16-vjeçari, në kërkim shoku i tij

ME VIDEO- Zbulohen 47 kamera sigurie në Durrës, Shijak dhe Krujë

Nxirrnin inerte pa asnjë dokument, arrestohet administratori i një guroreje në Krujë

Aksioni në Vlorë, policia çmonton 16 kamera sigurie të vendosura nga grupet kriminale

"Meta e ka djalë halle", Kryemadhi flet për Dorian Duçkën: Sa ishte te ne qe në rregull

Me dosje në duar, Shkëlzen Berisha mbërrin në SPAK

"Mik është fjalë e madhe"/ Rama tërheq fjalët: Fola anglisht

Rama: Drejtësia amerikane foli, unë jam ulur në Strasburg me njerëz non-grata

"Mik është fjalë e madhe"/ Rama tërheq fjalët: Fola anglisht për marrëdhënien

Rama: Nezajn e njoha përmes agjentit të FBI-së. Duçka ka punuar pa pagesë për mua

Rama pranon takimet me ish-agjentin e FBI: Ndodhën! Po keqlexohen hetimet për të sfumuar 21 janarin

Dosja e FBI/ Rama: Drejtësia amerikane nuk flet për vrasje nga pakujdesia kur urdhrat i jep shteti!

VIDEO-ja që përgënjeshtron Ramën, në shtator e konsideronte mik ish-agjentin e FBI, sot e tërhoqi

Gjenden 38 kamera të tjera në qytetin e Shkodrës

“Manipulimi”/ Iu prezantua si avokat dhe i mori 1.2 mln lekë një gruaje, arrestohet 54-vjeçari

Aksident tragjik në Fushë Kuqe, përplasen dy makina me njëra-tjetrën, ndërron jetë në vend 2-vjeçari

Kanabis i kultivuar në vazo, pamje nga vila në Shijak që ishte kthyer në 'shtëpi bari'