Politike

Skema për zbulimin e votuesve, Celibashi i përgjigjet Adriatik Lapajt: ZERO mundësi! Ne nuk dimë radhën e qytetarëve apo se cilën fletë marrin ata

Në një postim në Facebook, Celibashi, iu përgjigj avokatit Adriatik Lapaj, i cili ka vënë në dyshim, fshehtësinë e votëm. Celibashi shkruan se fletët e votimit kanë QR-Kode të ndryshme nga njera-tjetra, vetëm që ato të jenë unike, por që nuk është përdorur për të gjetur votat e qytetarëve.
Featured image of article: Skema për zbulimin e votuesve, Celibashi i përgjigjet Adriatik Lapajt: ZERO mundësi! Ne nuk dimë radhën e qytetarëve apo se cilën fletë marrin ata Ilirjan Celibashi

TIRANË- Kryekomisioneri i Komisionit Qendror të Zgjedhjeve, Ilirjan Celibashi ka deklaruar se askush nuk ka mundësi që të marrë vesh votën e votuesve me anë të QR-Kode në fletën e votimit. Në një postim në Facebook, Celibashi, iu përgjigj avokatit Adriatik Lapaj, i cili ka vënë në dyshim, fshehtësinë e votës. Celibashi shkruan se fletët e votimit kanë QR-Kode të ndryshme nga njera-tjetra, vetëm që ato të jenë unike, si dhe ato të mos riprodhohen në mënyrë të paligjshme. Celibashi shkruan më poshtë se vetëm nëse do të dinin radhën e votuesit, dhe se cilën fletë votimi ka marrë ai, atëherë do të mund të gjenin votën e votuesit. Por që sipas tij, nuk ka shanse që ata t’i plotësojnë këto dy kushte dhe të gjejnë votën e votuesit, pasi nuk mund të dinë radhën e secilit votuesit se fletën e votimit që ai ka marrë.

Postimi i plotë:

Duke e falenderuar Adriatik Lapaj për pyetjen e ngritur dhe duke marrë në konsideratë interesin e opinionit publik sqaroj se: Ka ZERO mundësi që ne (kushdo) të marrim dijeni mbi mënyrën e votimit të një votuesi duke lidhur radhën e votimit të tij me leximin e QR-Kode të fletës së votimit (që ky votues ka marë dhe e ka hedhur në kutin e votimit).

Është e vërtetë që QR-Kode është i veçantë për çdo fletë votimi. Kjo bëhet me qëllim që çdo fletë votimi të jetë unike. Duke qenë unike, e personalizuar fleta e votimit nuk ka asnjë mundësi që dikush tjetër (i paautorizuar nga KQZ) të jetë “prodhues” i saj. Pra, në kutitë e votimit të jenë vetëm fletët e votimit që janë prodhuar nga KQZ. Ndaj edhe bëhet personalizimi dhe sekretimi i tyre edhe nëpermjet vendosjes së QR-Kod.

Nëse ne dimë (i) radhën e votimit të një votuesi dhe dimë se (ii) cilën nga fletët e votimit ai ka marrë, atëherë po ne kemi mundësi të dimë se cila ka qenë vota i tij. Pra, duhet të plotësohen patjetër këto dy kushte që ne të kemi mundësi të marrim dijeni për kë ka votuar votuesi në fjalë. Ne nuk e dimë kurrsesi dhe nuk nuk kemi mundësi ta dimë se cilën fletë votimit (me cilin QR-Kod) ka marrë votuesi, (apo votuesit) edhe nëse ne dimë radhën e votimit të zgjedhësit. Dhe dijenia për radhën është më e mundur nga vetë anëtarët e komisioneve dhe/ose vëzhguesit në qendrën e votimit se sa nga Pajisja Elektronike e Identifikimit (PEI). Nëse flasim për PEI, ajo nuk shënon radhën e votimit.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Ndaj për të plotësuar kushtin e parë atë të dijenisë së radhës së votimit të një votuesi nuk “na duhet” PEI. Kjo do të thotë se është pa vend shqetësimi për identifikimin e votës për shkak të përdorimit të PEI. Nga ana tjetër është e pamundur që të kemi plotësimin edhe të kushtit të dytë. Atij të identifikimit të fletës së votimit që i jepet votuesit radhën e të cilit presupozojmë se dimë. Fletët e votimit janë të prodhura në blloqe të ndarë nga njëri-tjetri, të gjithë të njëjtë në sasi dhe në mënyrë paketimi. Në momentin e fillimit të votimit Komisioni i Qendrës së Votimit merr rastësisht njërin nga blloqet me fletë votimi. Nuk ka radhë në zgjedhjen e bllokut të fletëve të votimit.

Është qartë që në kushtet e zgjedhjes rastësore të bllokut të fletëve të votimit, të dhënies së fletës së votimit të marrë rastësisht nga grumbulli i fletëve të votimit, shkëputur nga blloku, ka ZERO shans, që të dimë se cilën fletë në radhën e gjithë fletëve ka marrë një votues i caktuar. Matematikisht, sikur vetëm një herë të prishet radha (nëse për një moment pranojmë që mundet ta gjejmë radhën e fletëve të votimit), atëherë në asnjë mënyrë nuk do të dimë se kë fletë votimi ka marrë kush.

Dy ditë pas zgjedhjeve, avkati Adriatik Lapaj i ka bërë një pyetje kryekomisionerit Celibashi për Bar-Kodin në fletën e votimit. Lapaj shkruan se me anë të këtij Bar-Kodi, mund të gjendet votat e secilit qytetarë dhe të shihen se për kë kanë votuar.   

(I.A;f.m/dosja.al)

Një Koment në “Skema për zbulimin e votuesve, Celibashi i përgjigjet Adriatik Lapajt: ZERO mundësi! Ne nuk dimë radhën e qytetarëve apo se cilën fletë marrin ata

  1. Rradha dihet nga karta qe fut ne aparat ..fletet me nr nj mas tjetres ..cka per te mos marr vesh ketu ..se dalin nga kutija jo ne rresht ca problemi ka ..kur ti e di qe i pari qe ka votu ka marr fleten nr 1 …hajde hajde ..a del kuponi nga aparati ..?? Renditen kush ka votu me rradh apo jo ?? O hajmutat e dutit …

Shto Koment