LIVE UPDATES
Art&Argëtim

Raportet e “Vigjilenca”: Doktor, mjek ushtarak u pa të shkojë në shtëpinë e Jakovës

13 Shkurt 2022, 06:33 Nga DOSJA
Raportet e “Vigjilenca”: Doktor, mjek ushtarak u pa të

Dashnor Kaloçi

Publikohen disa dokumente arkivore të nxjerra nga institucioni i Autoritetit për Informimin e Dosjeve të ish-Sigurimit të Shtetit, ku ndodhet një dosje voluminoze që i përket Tuk Jakovës, i cili që nga periudha e Monarkisë së Zogut, ishte një nga krerët kryesorë të Grupit Komunist të Shkodrës.

I dënuar me burg politik në gjyqin e famshëm të vitit 1938, së bashku me Qemal Stafën e Vasil Shanton, pjesëmarrës në mbledhjen themeluese të Partisë Komuniste Shqiptare dhe anëtar i Komitetit Qendror Provizor të saj, që nga mbledhja themeluese e 8 nëntorit të vitit 1941, komisar politik i Brigadës së Parë Sulmuese dhe Korparmatës së Parë të Ushtrisë Nacionalçlirimtare, ku nga mbarimi i Luftës, në nëntorin e vitit 1944 e deri në 1955-ën, mbajti disa funksione dhe detyra të larta partiake e shtetërore, si: anëtar i Byrosë Politike dhe sekretar i Komitetit Qendror të Partisë Komuniste Shqiptare, ambasador fuqiplotë i Republikës Popullore të Shqipërisë në Beograd, President i Sindikatave të Shqipërisë, ministër i Financave dhe zv/Kryeministër i qeverisë shqiptare, të kryesuar nga Enver Hoxha etj.

E gjithë dosja voluminoze (formularë dhe hetimore) që publikohet për herë të parë nga Memorie.al., ku ndodhen me qindra dokumente të panjohura, në ngarkim të ish-gjeneral-leitnant Tuk Jakovës, (“Hero i Popullit”), të cilat i përkasin periudhës së viteve 1951-1959, kur ai pas kontradiktave të shumta, që kishte me Enver Hoxhës që nga mbarimi i Luftës, në vitin 1951 u përjashtua si anëtar i Byrosë Politike dhe në 1955-ën, u përjashtua edhe nga Komiteti Qendror i PPSh-së, duke u shkarkuar edhe nga të gjitha funksionet e partiake e shtetërore, që kishte mbajtur deri në atë kohë, u internua familjarisht në rrethin e Beratit, ku pasi punoi disa kohë si përgjegjës i Repartit të Zdrukthëtarisë në atë qytet, në 1957-ën, u dënua me izolim në Kalanë e Kaninës së rrethit të Vlorës, ku dhe u arrestua në vitin 1958, duke u dënuar me 20 vjet burg, i akuzuar si “tradhtar e armik i popullit”, deri sa vdiq në spitalin e Burgut të Tiranës në vitin 1959, në rrethana misterioze!

Çfarë thuhet në dokumentet sekrete (relacione, fotografi, kartela, formularë, raport-informacione, shënime, proces-verbale, raporte-survejimi, plane-masash, letra denoncuese, etj.) që i përkasin periudhës 1955-1959, kur ai ishte në ndjekje dhe survejim të vazhdueshëm nga organet e Sigurimit të Shtetit, cilët ishin oficerët e organeve të Ministrisë së Punëve të Brendshme, që ishin ngarkuar për vëzhgimin e tij dhe emrat e pseudonimet e bashkëpunëtorëve të Sigurimit, që e mbanin atë nën vëzhgim të rreptë?!

Raport-informacioni i oficerit të Sigurimit të Shtetit, toger Tefik Xhuli, lidhur me ndjekjen dhe survejimet që i bëheshin Tuk Jakovës në rrethin e Beratit, si dhe njerëzit që ai takohej e bisedat që bënte me ta

R A P O R T

Më dt. 20.8.1955, në ora 21 e 30, u pa që para apartamentit tonë të shkonin dy persona, porsa unë dola në korridor, një ushtarak me uniform verore me fytyrë të mprehtë dhe një civil me pantallona të gjata blu, pa xhaketë, me këmishë të bardhë, emrat e të cilëve nuk jua mësova dot, hynë në shtëpinë e Tuk Jakovës pa asnjë bisedë dhe se nga familja që hynë brenda, nuk dolli që t’i presë asnjë njeri.

Këta ndejën gati deri në orën 22 e 10 minuta dhe kur unë pashë dritaret se të gjitha dritat ishin fikur, nuk kisha mundësi që të vija përreth një misteri, me qëllim që të kuptoja nëse këta ishin atje apo dualën, sepse atë ditë, kishte rënë shi dhe rreth e përqark ishte mbushur me ujë.

Unë mendoj për të gjetur emrat e këtyre, të pyetet toger Thanasi që merret me punët e Sigurimit në Repart, sepse atë ditë nuk kishte liridalje për ushtarët, ndërsa ky, natyrisht ka ikur me leje ose jo dhe me anën e këtij, gjendet edhe civili.

Berat. 22.8.1955 Toger Tefik Xhuli

R A P O R T

Doktor Kosta Jani, mjek ushtarak me gradën Kapiten i Dytë, efektiv i repartit 6650/A Berat, me dt. 24.5.1955, në orën 15 e 20, u pa që të shkojë në shtëpinë e Tuk Jakovës, i cili ndenji vetëm gjashtë minuta, pas pak u vërtetua se ky kishte shkuar atje për të shpurë penicilina për djalin e vogël të Tukut, që e kishte të sëmurë.

Si ky rast i sipërm, e ka përsëritur edhe njëherë para katër ditëve, i cili këtë radhë ka qëndruar me tepër se këtë herë. Nuk njoftova për këtë të dytën, për arsye se nuk kisha të qartë, se nga cila shtëpi dolli, nga major Rustem Harizaj, apo e Tukut? Unë mendoj, se ai herën e parë mund të ketë vizituar djalin dhe tani i solli penicilinat.

Se ku i gjeti këto, nuk dihet. Ky të shikohet se mos ka qenë ai togeri i mëparshëm ,që kanë luajtur shah me Tukun?

25.8.1955 Tefik Xhuli

Raport-informacioni i oficerit të Sigurimit të Shtetit, Kapiten Nazif Latifi, me të dhënat e bashkëpunëtorit të Sigurimit me pseudonimin “Vigjilenca”, lidhur me ndjekjen e survejimin e Tuk Jakovës, në rrethin e Beratit

Marrë nga P.Op. Nazif Latifi

Prej burimit: “Vigjilenca”

Tepër sekret

R A P O R T – Dt.14.9.1955

Më datën 5.9.1955, në zdrukthtari ai bisedonte me Dilaver Qafën, që është shef Plani për këtë ndërmarrje. Dilaveri i tha atij se; Tuk Jakovës, po i vinë me postë lekë, por pa adresë, kështu thotë ai, i kanë ardhur mëse dy herë dhe s’dihet se nga i vinë dhe kush ja dërgon. Këtë Dilaveri e paska parë vetë në postë, kur Tuku ka shkuar e marrë të hollat.

Personi që loz vazhdimisht shah me Tukun, qenka një punëtor që punon në Qytetin “Stalin”, i cili rri në shtëpi, ngjitur me Tukun. Emri i të cilit akoma nuk dihet.

Gjatë kësaj jave, ai ka pas vazhdimisht bisedime me Tukun, këto bisedime janë vërtitur rreth gjahut dhe shahut. Tuku i thoshte atij se: “Megjithëse nuk di mirë shah, por atë punëtorin e mund, jam mërzitur së tepërmi, pasi dhe juve vazhdimisht na keni thënë se do të dalim tok për gjah, por në fakt nuk po vini”.

Në këtë rast, ai i premtoi se do të shkojë bashkë me të, ditën e dielë, datë 18.9.1955. Këtë ditë e kanë lënë të venë për derra nga Vërtopi. Ai nuk ka çifte, prandaj kërkon t’i jepet deri atë ditë.

Veç kësaj, ai e ka rregulluar me Tukun që të lozin shah, në Këndin e Kuq të ndërmarrjes e të mos rrijë në shtëpi, se mërzitet vetëm.

“Vigjëlenca”

Detyra:

Vazhdo të bisedosh e qëndro afër Tukut, që të fitosh besimin e tij.
Në rast se neve nuk do të pasim me çifte deri më datën 18.9.1955, kërko çiften e ndonjë shoku dhe shoqëroje për gjah më datën e mësipërme.
Mundohu të nxjerrësh prej tij, nga i vinë e kush ja dërgon lekët pa adresë. Këtë mund t’ja nxjerrësh duke pyetur, a ke të ardhura të tjera veç rrogës? Po në mënyrë që të mos kuptoj pse po e pyet.
Masat Operative:

Me anën e Mistos, të shihet në Postë, a i kanë ardhur, nga i kanë ardhur dhe kush ja ka dërguar këto lekë?
Të gjejë me anën e shokëve që rrinë afër Tukut, cili është punëtori i Qytetit “Stalin”, si e quajnë?
Të bisedohet me drejtorin dhe këtij B.p., t’i jepet çifte.
Raporti të shtypet në një kopje, e t’i jepet toger Nimet Meçanit.
Berad, më 14.9.1955 P.Op. Nën’Toger Nazif Latifi

Tepër sekret

Marrë për P. Op.

Prej burimit “Vigjilenca”

R A P O R T – Dt. 27.91955

Me datën 24 shtator, Tuk Jakova, Mehmet Bolleke, Dilavar Caka dhe ai, e disa të tjerë, në ndërmarrjen e Zdrukthëtarisë, kishin biseduar që ditën e djelë, datë 25 shtator, të shkonin për gjah.

Mirëpo, Mehmet Bolleke, mbas nja tre katër orësh, bëhet pishman dhe takon me atë, Dilaver Cakën etj., dhe ju thotë se; neve nuk po bëjmë mirë që po shkojmë për gjah tok me Tukun, pasi ai është njeri që është goditur rëndë nga Partia, kështu që neve nuk duhet të shoqërohemi me të.

Nga ky u influencua Dilaveri dhe pastaj u vendos t’i thonë Tukut, se; nesër nuk do të shkojmë dot për gjah, pasi fshatari që do shkonim për drekë, nuk ndodhet aty. Kjo legjendë, u mendua nga të gjithë. Kështu, nuk shkuan për gjah.

“Vigjilenca”

Detyrë:

Mundohu që t’i afrohesh Tukut sa më shumë dhe të quhesh shoku ma i ngushtë i tij. Shoqëroje kur ai të dali në qytet, për gjah dhe kudo.
Masat Operative:

Raporti të daktilografohet në dy kopje. Memorie.al

Berat, më 27 .9.1955 P.Op. Toger Nazif Latifaj

Memorie/al

Ndihmës-Sekretarja e Shtetit takoi Alibeajn, ndërsa Paloka deklaroi se ka firmosur peticionin kundër ambasadores Kim. Çfarë do të thotë kjo për PD?

View Results

dikur dikur dashnor kaloci kosta jani tuk jakova dashnor kaloci kosta jani tuk jakova

Sondazh

Poll

Merr flakë banesa në Tiranë

Merr flakë banesa në Tiranë

Operacioni 'Fijet' në Durrës, shkon në 7 numri i kamerave të çmontuara

'Fijet'/ Hiqen 23 kamera të tjera në Korçë, Vlorë dhe Durrës, 13 nën hetim

Deputeti i PS kapet duke shtypur butonin “pro” edhe për kolegen e tij

VIDEO- Deputetët e PD-së i bien bilbilave në seancë

Nallbati: Na përjashtoni të gjithëve dhe vazhdoni! Jeni turpi i këtij vendi

"Jemi tek pazari i gjësë"/ Vasili ngre tonet në Kuvend, Nikolla i mbyll mikrofonin, deputeti:Turp

"Mos e fshini Ramën, po vrisni demokracinë"/ Bardhi kërkon llogari në Kuvend për dosjen McGonigal

Boçi kërkon Ramën: Autori i krimit të vijë këtu, ka korruptuar Parlamentin!

Operacioni 'Fijet'/ Zbulohen kamerat e sigurisë në lagjet e Dibrës, Shkodrës dhe Lezhës

Me armë zjarri e kokainë në makinë, arrestohen dy personat që lëviznin në ish-Bllok

Celibashi: U kap në veprintari politike. Përfaqësuesi: Sako e publikoi në profilin personal

Berisha rrezikon të mos regjistrohet në zgjedhje, Celibashi: KQZ njeh vetëm një PD

Harta e Re Gjyqësore, Llagami: Ky proces na mori 3 vite, ishim në një rrugë pa kthim

'Fijet' në Tiranë, çmontohen 155 kamera të tjera sigurie, 44 persona nën hetim

Sekuetrohen 9 mln lekë në Lushnje, arrestohet shitësi i kokainës, 10 konsumuesit nën hetim

Operacioni 'Fijet', hiqen 37 kamera sigurie në Elbasan

Kontrabandë celularësh, arrestohen 4 persona në Tiranë, sekuestrohen 763 telefona

Operacioni "Fijet", çmontohen 155 kamera sigurie në Tiranë, 37 persona nën hetim

Përfshihet nga flakët apartamenti në Vlorë, shkak dyshohet shkëndija elektrike

"Big Brother" vazhdon në Korçë/ Kapen nëntë kamera të vendosura nga grupet kriminale

Hiqej si punonjës i Forcave Speciale, arrestohet 40-vjeçari me armë në Tiranë

19 të arrestuar nga 'Rrugorja', drejtonin makinën në gjendje të dehur

"Saga Big Brother vazhdon"/ Çmontohen 20 kamera të vendosura në Fier dhe Lushnje

Skafi me turistë pëson avari, bllokohet në det, policia e nxjerr në breg, momenti i shpëtimit

Drift si i 'çmendur' në rrugët e Vlorës, gjobitet me 750 mijë lekë i riu në Vlorë, i hiqet patenta

35-vjeçari përplas të miturën me makinë dhe arratiset, momenti kur kalimtarët rrethojnë të voglën

'Big Brother' në Shqipëri, zbulohen 3 kamera sigurie në lagjet e Memaliajt dhe 1 në Burrel

Hiqen 39 kamera në Korçë dhe Pogradec

Dalin të tjera pamje nga zjarri në parking, zona e rrethuar me polici, banorët në panik

Dalin të tjera pamje nga zjarri në parkingun e kullës, zona e rrethuar me polici, banorët në panik

Zjarri nisi nga parkingu, dalin pamjet nga djegia e kullës 41-katëshe, zona e mbuluar nga tymi

Momenti i arrestimit të Xhevit Sinanit, vrau gruan e vëllain e tij në Gramsh

Vodhën 8 dyqane dhe banesa, në pranga 16-vjeçari, në kërkim shoku i tij

ME VIDEO- Zbulohen 47 kamera sigurie në Durrës, Shijak dhe Krujë

Nxirrnin inerte pa asnjë dokument, arrestohet administratori i një guroreje në Krujë

Aksioni në Vlorë, policia çmonton 16 kamera sigurie të vendosura nga grupet kriminale

"Meta e ka djalë halle", Kryemadhi flet për Dorian Duçkën: Sa ishte te ne qe në rregull

Me dosje në duar, Shkëlzen Berisha mbërrin në SPAK

"Mik është fjalë e madhe"/ Rama tërheq fjalët: Fola anglisht

Rama: Drejtësia amerikane foli, unë jam ulur në Strasburg me njerëz non-grata

"Mik është fjalë e madhe"/ Rama tërheq fjalët: Fola anglisht për marrëdhënien

Rama: Nezajn e njoha përmes agjentit të FBI-së. Duçka ka punuar pa pagesë për mua

Rama pranon takimet me ish-agjentin e FBI: Ndodhën! Po keqlexohen hetimet për të sfumuar 21 janarin

Dosja e FBI/ Rama: Drejtësia amerikane nuk flet për vrasje nga pakujdesia kur urdhrat i jep shteti!

VIDEO-ja që përgënjeshtron Ramën, në shtator e konsideronte mik ish-agjentin e FBI, sot e tërhoqi

Gjenden 38 kamera të tjera në qytetin e Shkodrës

“Manipulimi”/ Iu prezantua si avokat dhe i mori 1.2 mln lekë një gruaje, arrestohet 54-vjeçari

Aksident tragjik në Fushë Kuqe, përplasen dy makina me njëra-tjetrën, ndërron jetë në vend 2-vjeçari

Kanabis i kultivuar në vazo, pamje nga vila në Shijak që ishte kthyer në 'shtëpi bari'