LIVE UPDATES
Ekonomi

Shefat më të mirë të kuzhinës në Mesdhe promovojnë kulinarinë në panairin “Food and Drink Expo 2023”

Në Expocity janë mbledhur shefat më të mirë të kuzhinës në Mesdhe, por edhe artizanët vendas më në zë të traditës kulinare shqiptare.

24 Maj 2023, 07:35 Nga I.A
Shefat më të mirë të kuzhinës në Mesdhe
Foto Ilustruese

Ushqimi po bëhet një element i rëndësishëm në promovimin e turizmit në vend. Në Expocity janë mbledhur shefat më të mirë të kuzhinës në Mesdhe, por edhe artizanët vendas më në zë të traditës kulinare shqiptare.

“Ushqimi, tradita klima dhe biodiversiteti janë faktorë kryesorë për bujqësinë. Kemi një trashëgimi të të parëve tanë, dituria e tyre na ka mësuar si të ruajmë edhe më shumë këtë sektor.

Çdo vakt është një festë për të kujtuar traditën dhe vlerën tonë”, – tha ministrja e Bujqësisë Frida Krifca, e pranishme në ceremoninë e hapjes së Edicionit të 5-të të Panairit Ndërkombëtar “Food and Drink Expo 2023”, organizuar nga Expocity Albania në bashkëpunim me Ministrinë e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural dhe Bashkinë e Tiranës.

“Promovimi i produkteve shqiptare është një nga qëllimet kryesore të ministrisë dhe aktivitete të tilla ndihmojnë gjithmonë e më shumë”.

Ministrja shtoi se qasja e re në agroturizëm ka ngjallur kureshtje më të madhe për vizitorët e huaj, por edhe vendas dhe kjo është bërë një pikë e rëndësishme për pasaportën e vendit tonë.

“Vitin e fundit e mbyllëm me 500 milionë euro eksporte pasi kemi ndërtuar infrastrukturën të cilat kanë ndërthurur përpjekjet individuale dhe bashkësive për fermerët.

Jemi munduar që së bashku me prodhuesit tanë të promovojmë kudo ku mundemi me më shumë se 10 panaire ndërkombëtare. Vetëm gjatë 4 muajve të fundit kemi rritur eksportin e vajit e ullirit me më shumë se 14 herë në krahasim me 4-mujorin e fundit të 2022. Ministrja gjithashtu njoftoi edhe krijimin e një Panairi ndërkombëtar në Shqipëri për prodhimin e brumërave me bukën shqiptare si simbol të eventit.

“Jemi në fazë pune për krijimin e një panairi ndërkombëtar për prodhimin e brumërave, bukës, ëmbëlsirave dhe për çdo produkt Made in Albania.”

Aulona Hoxha, Drejtoreshë Ekzekutive pranë Expocity Albania, tha se veçantia e këtij panairi është se i bën të gjitha këto produkte më të prekshme. Panairi do promovojë dy nga vlerat kryesore të Shqipërisë, mirëpritjen dhe ushqimin. Ne të do të mbahen për tre ditë forume dhe konkurse të shkollave, bizneseve, institucioneve dhe 80 subjekte të ndryshme.

Andi Seferi, zv.kryetar i Bashkisë së Tiranës u shpreh që ushqimi dhe pijet shqiptare kanë qenë disa nga faktorët kryesorë të ngritjes së turizmit.

“Këto panaire na sjellin ide të reja për të promovuar më shumë produktet shqiptare. Jemi në një moment ku u mbyll një vit shumë i suksesshëm nga ana turistike dhe kjo ka ndodhur edhe falë pijeve dhe ushqimeve shqiptare

Ai përmendi pjesëmarrjen e Fakultetit të Bujqësisë në këtë panair, pasi me ekspertizën e tyre e çon edhe më tej këtë industri. Shtete si Kosova, Turqia, dhe Italia do të ofrojnë eksperiencën e tyre dhe një dritare më shumë bashkëpunimi për bizneset e këtij sektori në Shqipëri.

Gjatë ditëve të panairit do të zhvillohen takime të rëndësishme B2B duke ndërtuar një event referues për këtë sektor, ku të gjithë pjesëmarrësit do të munden të prezantojnë dhe promovojnë produktin e tyre dhe të lidhin marrëveshje të reja e afatgjata. Panairi do të jetë i hapur për të gjithë nga data 23 deri më 25 Maj në Expocity Albania.

Kryetari i Shoqatës së Restoranteve dhe Bujtinave, Kujtim Dervishi, u shpreh se turizmi është i rëndësishëm si dhe bashkëpunimi midis institucioneve dhe bizneseve por duhet t’i kushtohet rëndësi të veçantë edhe individëve, fermerëve dhe bizneseve të vogla që përcjellin denjësisht produktet shqiptare.

Marrë nga Monitor.al

andi seferi

Sondazh

Poll

VIDEO-VIRALE/ Po fliste në Rrugën e Salës, demokrati 'kapet mat' nga gruaja

VIDEO-VIRALE/ Po fliste në Rrugën e Salës, demokrati 'kapet mat' nga gruaja

"Injoranca nuk është argument" Nuk i pëlqeu pyetja, Rama prek në faqe gazetaren Ambrozia Meta

Del VIDEOJA, Elia godet Princ Lekën: Familja ime të ka mbajtur me bukë

VIDEO/ Noka i jep Spiropalit pankartën, Ministrja ofrohet ta mbaj para fytyrës

Publikohen pamjet nga brenda bazës ajrore të Kuçovës, Komandanti: E gatshme për stërvitjen e trupave

Tempulli 2/ Me kanabis gati për shitje dhe shuma parash, arrestohen 4 të rinj në Tiranë

Dalin pamjet nga kasollja ku u vra 50-vjeçari në Durrës

Kontrabandonin ilaçe dhe telefona, arrestohen dy persona në Tiranë, sekuestrohen 47 iPhone

I vunë flakën eskavatorit me vlerë 150 mijë euro, arrestohen 2 autorët e ngjarjes

Reshjet e shiut dhe borës në vend, policia: Moderoni shpejtësinë e mos kryeni parakalime të gabuara

Kampioni Alvin Karaqi mes lotësh: Për besë u ndjeva si Gjergj Kastrioti kur mora flamurin

'Dokumentar horror'/ Berisha publikon pamjet: Do ju paraqes terrorin që Bajrajt ushtruan më 14 maj

Krimi në Bulqizë/ Fqinji: Po hante bukë në banesë kur erdhën dy makina!

Dosja "Gjici"/ Zv.kryetari i bashkisë së Kukësit shkon në SPAK

Newsroom 11 |XAMA: LAJMI I FUNDIT FAKE QË PASHË, ISHTE PËR MUA

Newsroom 11 |XAMA: KËSHILLË QYTETARËVE- MOS LEXONI VETËM NJË BURIM

Newsroom 11 | XAMA: GAZETARËT NUK SHKRUAJNË ME EMËR, KJO S'ËSHTË ETIKE

Xama në Newsroom: Lajmet e rreme përhapin panik! Më akuzuan se kisha marrë para për një shkrim

Muka në Newsroom: Në Shqipëri ka portale gjobaxhie, u bëjnë shantazh njerëzve

Xama në Newsroom: Fake News shpërndahet më shumë në Facebook e Tik Tok! Gazetarët të shkruajnë emrin

Newsroom 11 |Kush prodhon lajme të rreme në Shqipëri

Newsroom 10 |SENJA: NE S'REAGOJMË NDAJ GJUHËS SË URREJTJES

Newsroom 10 |HAZIZAJ: 'ÇOHU ENVER', PJESË E GJUHËS SË URREJTJES

Newsroom 10 | HAZIZAJ KEMI MARRËVESHJE PËR TË MBROJTUR 'VIKTIMAT'

Newsroom 10 |HAZIZAJ: GJUHA E URREJTJES KA SHKAKTUAR DHE KRIME

Newsroom 10 |GAZETARI: GJUHA E URREJTJES, PJESË E SHOQËRISË

Newsroom 10 |HAZIZAJ: GJUHA E URREJTJES, E FRIKSHME NË SHQIPËRI

Vidhnin në banesa duke përdorur çelësa të klonuar, vihet në pranga 1 person,nje tjeter në kërkim

Newsroom 10 |GJUHA E URREJTJES PËRDORET NGA POLITIKA, AMA TË KONTROLLOJË GJUHËN E URREJTJES

Newsroom 10 | HAZIZAJ: STEREOTIPET NXISIN GJUHËN E URREJTJES

Newsroom 10 | HAZIZAJ: GJUHA E URREJTJES LUFTOHET ME EDUKIM

Newsroom 10 | Gjuha e urrejtjes në media, si dhe kush e shpërndan?

Ndryshimet në PS/ Gjiknuri: S'është fundi, por fillimi i diçkaje të re.

Inceneratorët/ S’kam dhënë asnjë kontratë pa garë, ato janë publike!

Ndihet 'i shitur' nga Rama? Gjiknuri: Nuk ndjej braktisje, kam komunikim me të prej 20 vitesh

Klosi: Kemi primare reformimin e partisë, PS synon mandatin e katërt

U shkarkua si Sekretar i Përgjithshëm, Gjiknuri: PS edhe kur fiton, refekton!

Digjet shtëpia në Shkodër, në banesë ndodhej një i moshuar, përfundon në spital

Vazhdon përplasja në PD! Basha kërkon mbledhjen e Komisionit të Etikës për të, Bardhi: Shenjë humbje

Vrasja e Jetmirës/ Autori u dënua me 28 vite burg, nëna e viktimës: Duhet dënim përjetë!

Newsroom 9 | Kallanxhi: Threads? S`besoj se do zgjasë shumë

Newsroom 9 | Eksperti i IT: Mos merrni për bazë asgjë thuhet në rrjet

Newsroom 9 | Gazetarja: po ndodhin vrasje nga tik tok

Newsroom 9 | Eksperti i IT: Fake News dallohet vetëm po të jemi kritikë

Newsroom 9 | Kallanxhi: Shqiptarët besojnë gjithçka shohin në rrjet

Newsroom 9 | Eksperti i IT, Tomi Kallanxhi: Tik Tok ka "fake news" sepse s'ka censurë

Newsroom 9 | Gazetarja: Shqipëria do kohë të përshtatet me Tik Tok

Newsroom 9| Eksperti i IT: Çdo rrjet është i përkohshëm, duhet të kujdesemi për vlerat

A mund të mbyllet TikTok për Shqipërinë? Flet për Newsroom eksperi i IT

Fëmija mbyllet brenda në shtëpi, nëna e alarmuar njofton zjarrfikësit, NDËRHYRJA nga ballkoni