LIVE UPDATES
Art&Argëtim

Cili është mishi më i shtrenjtë japonez dhe çfarë e bën kaq të veçantë?

Mishi i lopëve japoneze Wagyu ka arritur të shitet me një vlerë prej 400,000 dollarë, duke e kthyer në një nga produktet shtazore më të shtrenjta në botë.

25 Maj 2023, 14:14 Nga a.d

 

Cili është mishi më i shtrenjtë japonez dhe
Bifteku japonez Wagyu

JAPONI-Nëse do të ktheheshim pas në historinë e mbarështimit të blegtorisë në Japoni, do të zbulonim se bagëtitë e para, për shkak të fizikut të fortë dhe qëndrueshmërisë natyrore, u importuan nga Kina në Japoni, diku midis shekujve 5 dhe 3 para Krishtit. Meqenëse në atë kohë Budizmi i ndalonte ndjekësit e tij të hanin mish viçi, japonezët, të cilët as nuk konsumonin bulmet, vazhduan për shekuj t'i përdorin ato kafshë ekskluzivisht për punët e tyre bujqësore.

Historia e Wagyu fillon diku në fund të shekullit të 19-të, kur Perandori Meiji i Madh rifitoi pushtetin. Që atëherë, Japonia filloi të evoluonte dhe të transformohej nga një shtet introvert dhe feudal në një superfuqi të industrializuar. Me rivendosjen e sundimit perandorak, filloi periudha e reformës (perëndimizimit) të vendit. Morali, por edhe zakonet e të ngrënit të japonezëve po ndryshonin. Ndalimi për të ngrënë mish u hoq, kështu që viçi fitoi një vend në kuzhinën japoneze.

Pas vitit 1868, kur shumë japonezë ishin njohur tashmë me zakonet dhe praktikat e përditshme evropiane dhe të Amerikës së Veriut, ngrënia e mishit të viçit u bë modë në qytetet e mëdha. Inkurajimi i një konsumi të tillë mund të shihet si pjesë e përpjekjeve të regjimit të ri për të ripërcaktuar fizikun japonez në një mënyrë që do ta bënte atë më tërheqës për sytë perëndimorë.

Në vitet 1880, japonezët vendosin të importojnë kafshë nga racat e bagëtive evropiane dhe t'i kryqëzojnë ato me ato japoneze. Kështu evoluojnë racat e vjetra të kafshëve të punës në ato që prodhojnë mish. Prej tyre dolën raca të ndryshme bagëtish, të cilat dominojnë deri në ditët tona tregtinë japoneze të viçit. Midis tyre vetëm katër raca janë vërtetë Wagyu:

-Japanese Black( Japoneze e zezë)

-Japanese Brown (Japoneze kafe)

-Japoneze Shorthorn(Japoneze me brirë të shkurtër)

-Japanese Polled (Japoneze pa brirë)

Çfarë është Wagyu?

"Wagyu" i referohet çdo bagëtie të rritur në Japoni ose  në mënyrën japoneze. E thënë thjeshtë, 'Wagyu' do të thotë 'lopë japoneze'. Që mishi Wagyu të kategorizohet si Kobe, ai duhet të vijë nga një anëtar shumë i veçantë i racës Wagyu të quajtur Tajima-Gyu, që rritet sipas protokolleve strikte në prefekturën Hyogo. Meqenëse mishi Wagyu transportohej shpesh nga Kobe në Yokohama, porti tregtar në zonën metropolitane të Tokios, ai u vlerësua shumë nga të huajt që banonin atje. 

Por çfarë bën Wagyu për t'u dalluar nga llojet e tjera të bagëtive? Dhe çfarë e bën viçin Kobe kaq të veçantë që shpesh arrin çmimet më të larta (për kilogram) në treg?

Ata mbarështues që rrisin bagëtinë Wagyu i rrisin me kujdes të jashtëzakonshëm. Ata ushqehen me qumësht deri në moshën 3 muajshe. Pas tre muajsh, viçat ushqehen me përzierje bari, kashte orizi dhe drithëra (misër, sojë dhe grurë). Dieta e bagëtive Kobe është e zakonshme për të gjitha Wagyu-t e tjera, por secila fermë ndryshon pak ushqimin që i japin bagëtisë së tyre. Përveç misrit ose miellit të misrit, që është një kërkesë bazë, shtojnë tërshërën, grurin, elbin, sojen, por edhe silazhin e kallamsheqerit ose kakao.

Cilësia e mishit

Një faktor tjetër, shumë i rëndësishëm që përcakton cilësinë e Wagyu janë notat e tij. Në disa kasapë të specializuar ose në katalogët e restoranteve të nivelit të lartë të mishit zakonisht lexojmë një tregues të A5. Ky është vlerësimi i tij, i cili iu bë nga anëtarët e Shoqatës së klasifikimit të mishit në Japoni. Kategoritë e shënuara me shkronja nga A në C i referohen shkallës së rendimentit të mishit cilësor të çdo lope. A është nota më e lartë e kësaj performance dhe C është më e ulëta. Çdo shkronjë pasohet nga një numër (nga 1-5), i cili i referohet shkallës së cilësisë. Ku 5 është e shkëlqyer, 4 është e mirë, 3 është mesatare, 2 është nën mesataren dhe 1 është e dobët.

Vlerësimi bazohet në katër kritere:
-Mermerimi (shpërndarja e yndyrës intramuskulare në mish)
-Ngjyra e mishit në lidhje me shkëlqimin e tij
-Fortësia dhe struktura e mishit
-Ngjyra varet nga shkëlqimi dhe cilësia e yndyrës së saj

Çmimi për një lopë Wagyu (të gjallë) mund të arrijë deri në 30,000 dollarë. Në vitin 2002, në Japoni, një lopë Wagyu u shit për rreth 400,000 dollarë. Ishte një rekord dhe është çmimi më i lartë deri më tani për një lopë të tillë.

Ka mish autentik Wagyu jashtë Japonisë?

Në Shtetet e Bashkuara, ku ngrënia e mishit është bërë sinonim i një stili jetese shumë të veçantë, kanë rritur Wagyu-n e tyre që nga vitet 1970 kur bagëtitë e para japoneze u importuan në vend. Mbarështimi dhe regjistrimi i këtyre bagëtive menaxhohet nga Shoqata e famshme Amerikane Wagyu, e cila kontrollon gjithashtu Wagyu të Kanadasë, Australisë dhe disa vendeve të tjera.

Kur blini mish 'Wagyu' ose 'Kobe-Style'

Së fundi, le të shohim Wagyu të kryqëzuara, të cilat rriten në vende të tjera. Mishrat, duhet të kenë shënimin "Domestic Wagyu". Sigurohuni që të blini nga një shitës me reputacion i cili e merr mishin e viçit nga mbarështuesit që sigurojnë "linja gjaku" të pastër nëpërmjet mbarështimit të kontrolluar. Përndryshe, ju rrezikoni të blini atë që quhet "Percentage Wagyu", pra mish viçi nga kafshët Wagyu që janë kryqëzuar me rraca evropiane amerikane ose australiane./Protothema.gr

mishi wagyu mishi kobe mish japonez

Sondazh

Poll

VIDEO-VIRALE/ Po fliste në Rrugën e Salës, demokrati 'kapet mat' nga gruaja

VIDEO-VIRALE/ Po fliste në Rrugën e Salës, demokrati 'kapet mat' nga gruaja

"Injoranca nuk është argument" Nuk i pëlqeu pyetja, Rama prek në faqe gazetaren Ambrozia Meta

Del VIDEOJA, Elia godet Princ Lekën: Familja ime të ka mbajtur me bukë

VIDEO/ Noka i jep Spiropalit pankartën, Ministrja ofrohet ta mbaj para fytyrës

Publikohen pamjet nga brenda bazës ajrore të Kuçovës, Komandanti: E gatshme për stërvitjen e trupave

Tempulli 2/ Me kanabis gati për shitje dhe shuma parash, arrestohen 4 të rinj në Tiranë

Dalin pamjet nga kasollja ku u vra 50-vjeçari në Durrës

Kontrabandonin ilaçe dhe telefona, arrestohen dy persona në Tiranë, sekuestrohen 47 iPhone

I vunë flakën eskavatorit me vlerë 150 mijë euro, arrestohen 2 autorët e ngjarjes

Reshjet e shiut dhe borës në vend, policia: Moderoni shpejtësinë e mos kryeni parakalime të gabuara

Kampioni Alvin Karaqi mes lotësh: Për besë u ndjeva si Gjergj Kastrioti kur mora flamurin

'Dokumentar horror'/ Berisha publikon pamjet: Do ju paraqes terrorin që Bajrajt ushtruan më 14 maj

Krimi në Bulqizë/ Fqinji: Po hante bukë në banesë kur erdhën dy makina!

Dosja "Gjici"/ Zv.kryetari i bashkisë së Kukësit shkon në SPAK

Newsroom 11 |XAMA: LAJMI I FUNDIT FAKE QË PASHË, ISHTE PËR MUA

Newsroom 11 |XAMA: KËSHILLË QYTETARËVE- MOS LEXONI VETËM NJË BURIM

Newsroom 11 | XAMA: GAZETARËT NUK SHKRUAJNË ME EMËR, KJO S'ËSHTË ETIKE

Xama në Newsroom: Lajmet e rreme përhapin panik! Më akuzuan se kisha marrë para për një shkrim

Muka në Newsroom: Në Shqipëri ka portale gjobaxhie, u bëjnë shantazh njerëzve

Xama në Newsroom: Fake News shpërndahet më shumë në Facebook e Tik Tok! Gazetarët të shkruajnë emrin

Newsroom 11 |Kush prodhon lajme të rreme në Shqipëri

Newsroom 10 |SENJA: NE S'REAGOJMË NDAJ GJUHËS SË URREJTJES

Newsroom 10 |HAZIZAJ: 'ÇOHU ENVER', PJESË E GJUHËS SË URREJTJES

Newsroom 10 | HAZIZAJ KEMI MARRËVESHJE PËR TË MBROJTUR 'VIKTIMAT'

Newsroom 10 |HAZIZAJ: GJUHA E URREJTJES KA SHKAKTUAR DHE KRIME

Newsroom 10 |GAZETARI: GJUHA E URREJTJES, PJESË E SHOQËRISË

Newsroom 10 |HAZIZAJ: GJUHA E URREJTJES, E FRIKSHME NË SHQIPËRI

Vidhnin në banesa duke përdorur çelësa të klonuar, vihet në pranga 1 person,nje tjeter në kërkim

Newsroom 10 |GJUHA E URREJTJES PËRDORET NGA POLITIKA, AMA TË KONTROLLOJË GJUHËN E URREJTJES

Newsroom 10 | HAZIZAJ: STEREOTIPET NXISIN GJUHËN E URREJTJES

Newsroom 10 | HAZIZAJ: GJUHA E URREJTJES LUFTOHET ME EDUKIM

Newsroom 10 | Gjuha e urrejtjes në media, si dhe kush e shpërndan?

Ndryshimet në PS/ Gjiknuri: S'është fundi, por fillimi i diçkaje të re.

Inceneratorët/ S’kam dhënë asnjë kontratë pa garë, ato janë publike!

Ndihet 'i shitur' nga Rama? Gjiknuri: Nuk ndjej braktisje, kam komunikim me të prej 20 vitesh

Klosi: Kemi primare reformimin e partisë, PS synon mandatin e katërt

U shkarkua si Sekretar i Përgjithshëm, Gjiknuri: PS edhe kur fiton, refekton!

Digjet shtëpia në Shkodër, në banesë ndodhej një i moshuar, përfundon në spital

Vazhdon përplasja në PD! Basha kërkon mbledhjen e Komisionit të Etikës për të, Bardhi: Shenjë humbje

Vrasja e Jetmirës/ Autori u dënua me 28 vite burg, nëna e viktimës: Duhet dënim përjetë!

Newsroom 9 | Kallanxhi: Threads? S`besoj se do zgjasë shumë

Newsroom 9 | Eksperti i IT: Mos merrni për bazë asgjë thuhet në rrjet

Newsroom 9 | Gazetarja: po ndodhin vrasje nga tik tok

Newsroom 9 | Eksperti i IT: Fake News dallohet vetëm po të jemi kritikë

Newsroom 9 | Kallanxhi: Shqiptarët besojnë gjithçka shohin në rrjet

Newsroom 9 | Eksperti i IT, Tomi Kallanxhi: Tik Tok ka "fake news" sepse s'ka censurë

Newsroom 9 | Gazetarja: Shqipëria do kohë të përshtatet me Tik Tok

Newsroom 9| Eksperti i IT: Çdo rrjet është i përkohshëm, duhet të kujdesemi për vlerat

A mund të mbyllet TikTok për Shqipërinë? Flet për Newsroom eksperi i IT

Fëmija mbyllet brenda në shtëpi, nëna e alarmuar njofton zjarrfikësit, NDËRHYRJA nga ballkoni