Dikur

Korrespodenca e fshehtë e Abdyl Frashërit dhe arrestimi i shqiptarëve të Epirit

Zbulimi i fjalorit të shifrave që shërbente korrespodenca e fshehtë e Abdyl Frashërit dhe arrestimi i shqiptarëve të Epirit.
Featured image of article: Korrespodenca e fshehtë e Abdyl Frashërit dhe arrestimi i shqiptarëve të Epirit Abdyl Frasheri

Korrespondenca Politike merr nga Janina detajet e mëposhtme mbi arrestimet e fundit në Epir :

 Pas shtypjes së kryengritjes në Shqipërinë e Epërme, Dervish Pasha telegrafoi në Konstandinopojë se fjalori i shifrave për korrespondencën e fshehtë të Abdyl Frashërit kishte rënë në duart e tij dhe se shkresat e deshifruara zbuluan një komplot të vërtetë kundër sovranitetit të Portës dhe një marrëveshje midis shqiptarëve të Epirit.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

 Në të njëjtën kohë, Dervish Pasha kërkoi kompetenca të plota me qëllim arrestimin e Abdyl Frashërit dhe i dërgoi valit të Janinës një kopje të çelësit të shifrave përkatëse, me ndihmën e të cilës ai mundi të deshifronte dërgesat e gjetura në zyrat telegrafike dhe kështu të zbulojë bashkëpunëtorët.

 Ai i ftoi këta të fundit, nëntë në numër, të vinin dhe të bisedonin me të në Prevezë. Ata e pranuan këtë ftesë, por menjëherë u arrestuan dhe u transportuan në bordin e një anije luftarake turke. Na sigurojnë se Porta synon t’i internojë ata në Bagdad.

Foto ilustruese

Shto Koment