LIVE UPDATES
Bota

Cili vend pi më shumë alkool në Evropë? Shqipëria, ndër 10 vendet që konsumojnë më pak

Por njerëzit vazhdojnë të pinë, veçanërisht në Evropën Perëndimore. Nga 10 vendet që pinë më shumë në botë (dhe duke u përshtatur për konsumin turistik), nëntë ndodhen në Bashkimin Evropian (BE).  Në vitin 2019, 8.4 për qind e popullsisë së rritur të BE-së (15 vjeç e lart) konsumonte alkool çdo ditë, 28.8 për qind pinin çdo javë dhe 22.8 për qind çdo muaj, ndërsa 26.2 për qind thanë se nuk kishin konsumuar kurrë pije alkoolike ose nuk kishin konsumuar asnjë në 12 muajt e fundit.

2 Shkurt 2023, 08:04 Nga F.M
Cili vend pi më shumë alkool në Evropë? Shqipëria,
Foto Ilustruese

TIRANË- Nëse mendoni se evropianët pinë shumë, e keni gjetur, njerëzit në të gjithë kontinentin konsumojnë më shumë alkool se në çdo pjesë tjetër të botës.Çdo vit në Evropë, çdo person i moshës 15 vjeç e lart konsumon mesatarisht 9,5 litra alkool të pastër, që është e barabartë me rreth 190 litra birrë, 80 litra verë ose 24 litra pije alkoolike. Kështu thuhet në raportin evropian të shëndetësisë për vitin 2021 nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH).  Konsumi total i alkoolit për frymë u ul me 2.5 litra (21 për qind) midis 2000 dhe 2019 në Rajonin Evropian të OBSH-së, i cili mbulon një zonë të gjerë gjeografike prej 53 vendesh, përfshirë Rusinë dhe ish-shtetet sovjetike si Moldavia.

Por njerëzit vazhdojnë të pinë, veçanërisht në Evropën Perëndimore. Nga 10 vendet që pinë më shumë në botë (dhe duke u përshtatur për konsumin turistik), nëntë ndodhen në Bashkimin Evropian (BE).  Në vitin 2019, 8.4 për qind e popullsisë së rritur të BE-së (15 vjeç e lart) konsumonte alkool çdo ditë, 28.8 për qind pinin çdo javë dhe 22.8 për qind çdo muaj, ndërsa 26.2 për qind thanë se nuk kishin konsumuar kurrë pije alkoolike ose nuk kishin konsumuar asnjë në 12 muajt e fundit.

Midis vendeve të BE-së, ka dallime të mëdha në konsumin e vlerësuar të alkoolit, por një prirje mbetet e përhapur: burrat pinë më shumë se gratë: 13,0 për qind e burrave kundrejt 4,1 për qind e grave pinë alkool çdo ditë; 36.4 për qind e burrave kundrejt 21.7 për qind e grave pinë çdo javë. Hendeqet më të mëdha gjinore të konsumit të alkoolit janë në Portugali (33.4 për qind e burrave pinë çdo ditë kundrejt 9.7 për qind të grave) dhe Spanjë (20.2 për qind kundrejt 6.1 për qind).

Në vitin 2019, 10 vendet evropiane me konsumin më të lartë të alkoolit për frymë ishin Çekia (14.3 litra), Letonia (13.2), Moldavia (12.9), Gjermania (12.8), Lituania (12.8), Irlanda (12.7), Spanja (12.7). ), Bullgaria (12.5), Luksemburgu (12.4) dhe Rumania (12.3). 10 vendet kryesore që konsumojnë më pak alkool në rajonin evropian të OBSH-së janë Taxhikistani (0.9 litra), Azerbajxhani (1.0), Turqia (1.8), Uzbekistani (2.6), Turkmenistani (3.1), Izraeli (4.4), Armenia (4.7). , Kazakistani (5.0), Shqipëria (6.8) dhe Maqedonia e Veriut (6.4).

Vlen të theksohet se shumica e vendeve në këtë listë, përveç Maqedonisë së Veriut, Armenisë dhe Izraelit, kanë popullsi me shumicë myslimane, për të cilët konsumimi i alkoolit është i ndaluar dhe i dënuar. Në të kundërt, brenda BE-së, asnjë vend i vetëm nuk ka një konsum vjetor për frymë më pak se pesë litra alkool të pastër, në fakt, vetëm pesë vende janë nën një konsum vjetor për frymë prej 10 litrash: Italia (8.0), Malta ( 8.3 litra), Kroacia (8.7), Suedia (9.0) dhe Holanda (9.7).

Të dhënat tregojnë se ndërsa njerëzit rriten, rritet edhe konsumimi i tyre ditor i alkoolit.

Njerëzit e moshës 15 deri në 24 vjeç janë grupi më i vogël në statistikat e përditshme të alkoolistëve (që përfaqësojnë vetëm 1 për qind), ndërsa ata 75 vjeç e lart kanë më shumë gjasa të pinë një pije çdo ditë (16 për qind). Megjithatë, grupi i moshuar ka gjithashtu pjesën më të madhe të njerëzve që nuk konsumojnë fare alkool ose nuk e kanë konsumuar atë në 12 muajt e fundit (40.3 për qind). Në BE, pirja e alkoolit çdo ditë është më e shpeshtë në Portugali, me një të pestën (20.7 për qind) të popullsisë që konsumon alkool çdo ditë, e ndjekur nga Spanja (13.0 për qind) dhe Italia (12.1 për qind). Përqindja më e ulët e konsumuesve të përditshëm është rreth 1 për qind në Letoni dhe Lituani.

Vendi i BE-së me pjesën më të madhe të popullsisë së tij që pi alkool në baza javore është Holanda (47.3 përqind), Luksemburgu (43.1 përqind) dhe Belgjika (40.8 përqind). Kroacia ka përqindjen më të lartë të popullsisë (38.3 përqind) duke thënë se nuk ka konsumuar kurrë alkool ose nuk ka konsumuar asnjë në 12 muajt e fundit. Në të gjitha vendet evropiane, ka shumë më tepër gra se burra që qëndrojnë larg alkoolit. Gratë janë më të maturat në Itali, ku 46.7 për qind thonë se nuk konsumojnë kurrë alkool ose nuk kanë konsumuar asnjë në 12 muajt e fundit (krahasuar me 21.5 për qind të meshkujve). Në Qipro, kjo shifër është 44.2 për qind e grave kundrejt 12.8 për qind e burrave dhe në Bullgari në 42.0 për qind e grave kundrejt 16.2 për qind e burrave.

Disa vende të BE-së kanë më shumë episode të pirjes së alkoolit se të tjerat. Pirja e rëndë përkufizohet si gëlltitja e ekuivalentit të më shumë se 60 g etanol të pastër (afërsisht gjashtë pije alkoolike standarde) në një rast të vetëm. Pothuajse një në pesë evropianë (19 për qind) raportoi se kishte episode të alkoolit të rëndë të paktën një herë në muaj në 2019. Përqindjet më të mëdha të të rriturve që marrin pjesë në episodet e alkoolit të rëndë të paktën një herë në muaj u gjetën në Danimarkë (38 përqind), Rumani (35 përqind), Luksemburg (34 përqind), Gjermani (30 përqind) dhe Belgjikë (28). për qind).

Është interesante se disa vende ku një pjesë e konsiderueshme e popullsisë pi alkool çdo ditë, si Spanja dhe Italia, renditen shumë poshtë në shkallën e pirjes së rëndë, përkatësisht me 6 për qind dhe 4 për qind. Eurostat thotë se konsumimi i rregullt i rrezikshëm i alkoolit për një rast është në mënyrë disproporcionale më i përhapur tek meshkujt. Po kështu, përqindja është më e lartë tek ata me arsim të mesëm të lartë dhe fakultet/universitar dhe me të ardhura më të larta.

Sa pinë njerëzit në MB?

Për shkak se Mbretëria e Bashkuar u largua nga BE në vitin 2020, kombi ishull nuk përfshihet më në të dhënat e Eurostat. Megjithatë, britanikët kanë një reputacion për të pirë alkool. Pra, si krahasohen zakonet e tyre të pijes me BE-në? Sipas Drinkaware, një shoqatë e pavarur bamirëse e cila prodhon raporte vjetore për konsumin e alkoolit në MB, 57 për qind e burrave britanikë dhe 47 për qind e grave, konsumuan alkool të paktën çdo javë në vitin 2020. Mesatarja, 52 për qind, është mbi 23 pikë përqindjeje më e lartë se përqindja mesatare e evropianëve (28.8 për qind) që raportuan se pinin një herë në javë në 2019. Katërmbëdhjetë për qind raportojnë se nuk pinë kurrë (kundrejt 26.2 për qind në BE).

Sipas OBSH-së, nuk ka nivel të sigurt të pijes. Dhe mos pirja e alkoolit është e vetmja mënyrë për të shmangur efektet e tij të dëmshme. Megjithatë, qeveritë kanë nxjerrë udhëzime për konsumin me rrezik të ulët. Kanadezëve, për shembull, u tha kohët e fundit nga Qendra Kombëtare për Përdorimin e Substancave dhe Varësinë që të kufizoheshin në vetëm dy pije në javë. Kjo është një ulje dramatike nga rekomandimi i mëparshëm që lejonte 10 pije në javë për gratë dhe 15 pije në javë për burrat.

Evropa është më lejuese se Kanadaja dhe udhëzimet janë relativisht të ngjashme nga një vend i BE-së në tjetrin. Belgjika, për shembull, thotë se kufiri është 21 gota standarde në javë për një burrë dhe 14 për një grua, pavarësisht nëse këto janë gjysmë litra birrë ose gota të vogla verë.

Irlanda, megjithatë, këshillon një maksimum prej 17 pije standarde javore për burrat dhe 11 për gratë. Bullgaria dhe Holanda thonë se kufiri ditor i rekomanduar është ose një gotë verë, një birrë ose 50 ml pije alkoolike. Gjermania thotë se doza maksimale ditore e toleruar për burrat është 24 g alkool, që është e barabartë me 500 ml birrë (një litër), 250 ml verë (një gotë e madhe verë) ose 60 ml pije. Gratë këshillohen të pinë gjysmën e sasisë. Estonia rekomandon të paktën tre ditë pa alkool në javë dhe të mos kursehet në marrjen e përditshme të alkoolit për të konsumuar më vonë.

Luksemburgu dhe Qiproja këshillojnë favorizimin e verës dhe birrës në vend të pijeve alkoolike. Norvegjia thotë se alkooli nuk duhet të kalojë 5 për qind të marrjes totale të kalorive. NHS e Mbretërisë së Bashkuar rekomandon pirjen e jo më shumë se 14 njësi alkooli në javë, të shpërndara në tre ditë ose më shumë. Kjo është e barabartë me gjashtë gota verë të madhësisë së mesme (175 ml), ose gjashtë litra birrë me 4 për qind përmbajtje alkooli. Për shkak se gratë kanë më pak ujë në trup sesa burrat me peshë të ngjashme trupore, ato thithin dhe metabolizojnë alkoolin ndryshe. Kjo do të thotë se, në përgjithësi, gratë kanë përqendrime më të larta të alkoolit në gjak pasi kanë pirë sasi ekuivalente të alkoolit.

Konsumi vdekjeprurës i alkoolit

OBSH e lidh alkoolin me 30 për qind të vdekjeve nga lëndimet e paqëllimshme, si mbytja dhe aksidentet në trafikun rrugor, dhe me 39 për qind të vdekjeve nga lëndimet e qëllimshme, si vetëvrasja dhe vrasja. Pirja shoqërohet gjithashtu me pasoja të pasigurta psikologjike dhe sociale, duke përfshirë inicimin e të rinjve në substanca të tjera dhe seks të pambrojtur, të cilat në fund të fundit luajnë një rol në transmetimin e sëmundjeve, të tilla si HIV dhe hepatiti viral. OBSH vlerëson se alkooli shkakton pothuajse 1 milion vdekje në vit në rajonin evropian të OBSH-së dhe 3 milion vdekje në mbarë botën.

Marrë dhe përshtatur nga Euronews

evrope alkooli ne evrope

Sondazh

Poll

Dosja Sot Date 31 mars

Dosja Sot Date 31 mars

Lefter Alla në burg, Këshilli Bashkiak i Bulqizës zgjedh kryetarin e ri

Dosja Sot Date 30 Mars

Zbulohen mbi 2 mijë fidanë kanabisi në Velipojë arrestohet 55-vjeçari, në kërkim vëllai i tij

Lapsusi frojdian i Berishës, ngatërron Masakrën e Lumës me atë elektorale në vitin 2013

Dosja Sot Date 29 mars

Arrestohet gjermani në Tiranë, i dënuar për shpërndarje të materialeve pornografike

Arrestohet 25-vjeçari në Tiranë, drejtonte mjetin nën efektin e lëndëve narkotike e kryente manovra

Pamje nga 27 serat me kanabis në Koplik, si ishte kthyer gropa e interteve në plantacione hahashi

Dosja Sot Date 28 mars

Tokat preken nga projekti/ Banorët e Bërxullës në protestë

Dosja Sot date 27 mars

Hetimet për lobingun/“Do dorëzoni dosjen në prokurori?” Berisha: Asnjë qindarkë ruse s’ka hyrë në PD

Bejko kandidat në Tiranë,Berisha: Vegla që përdor Basha dhe Rama kundër pluralizmit, vijnë nga mafia

Qëllohet me breshëri plumbash drejt Top Channel, vritet roja, gjendet e djegur makina e atentatorëve

Merr flak makina mbrenda ne garazh

Dosja Sot date 25 mars

Dosja Sot Date 24 mars

Ndiqte ambulancën që ishte në shërbim emergjence, gjobitet me 300 mijë lekë drejtuesi i mjetit

Skandal në Ali Dem", administratori vendos çip në pallat, banorët ngelin jashtë, mbërrin policia

Dosja Sot date 23 mars

Kryeministri Rama takohet me Rishi Sunak në Londër

Dosja Sot Date 22 mars

"Maskat" aksion në Tiranë, prangosën 20 'korrierë' të grupeve kriminale

Dosja Sot Date 21 mars

'Ka ra zjarr në Surrel!'/ Braçe "tremb" socialistët me LAJMIN E FUNDIT, Qefalia më i shqetësuari

Dosja Sot Date 20 Mars

Berisha i bën thirrje punonjësve të administratës të mos bëhen pjesë e krimit elektoral.

Dosja Sot Date 18 Mars

Burgosja e nënës lehonë/Flet Diana Bahçja: Qaja ditë e natë, por nuk donin t’ia dinin

Qarkullonte me 305 km/h, Cllevio Serbiano e filmonte, shoqërohet në Polici Aleks Vishaj

Dosja Sot Date 17 Mars

U fut në burg 8 ditë pasi lindi, Diana Bahçja: Nuk më lanë të takoja beben

'Shtëpi bari' brenda ish-tuneli të ushtrisë në Krujë, sekuestrohen 390 bimë cannabis sativa

Dosja Sot Date 16 Mars

Tërheqje apo pezullim? Si dredhoi Rama sy për sy me Borrel për 'pasaportat e arta'

Banorët e lagjes Demokracia ne Mamurras bllokojnë rrugën, Cara premtoi rehabilitim te rrugës ne...

Abuzimi me tenderin 3.2 mld lekë, BKH ‘zbarkon’ në zyrat e bashkisë së Bulqizës, sekuestron dosje

Dosja Sot Date 15 Mars

Këshilli i Legjislacionit mbyllet mes debateve, Bardhi ngrihet në këmbë: Shkelni kushtetutën e ikni

"Kryeministri i Shqipërisë si dhuratë e perëndisë", grupi polifonik i dedikon këngë Edi Ramës

Hidhet shorti, Koli Bele caktohet relatori për shqyrtimin e ankimimit të grupit të Alibeajt

Dosja sot Date 14 Mars

Shitësja në panair kërkon t’i dhurojë çantën bashkëshortes, Berisha refuzon: Sot vetëm blihet

Procedohen 70 drejtues mjetesh në 24 orët e fundit, u kapën me shpejtësi të lartë dhe duke bërë gara

Dosja sot Date 13 mars

Kapen 4 rumunë në Vlorë, po kalonin 260 kg kanabis me kamper në Greqi, 5 në kërkim

'Paç fatin e Lali Erit'- Kunjat e Ramës për Veliajn, teksa i dha shansin e tretë për Tiranën?

Rama: Në rrezik të madh tregu, sipërmarrësit të rrisin pagat

Meta pas takimit me Berishen : Aleancë e jashtëzakonshme, pas 15 majit fitojmë shumicën e bashkive