LIVE UPDATES
LIVE UPDATES

Territorialja/ Shoqëria Civile: Të minimizohen bashkitë. PD: Ca s’dinë pse paguhen (Debatet)

• Komisioni i Posaçëm i Reformës Territoriale është mbkledhur mes debateve për të diskutuar me shoqërinë civile. E pranishme ishte Albana Dhimitri nga Instituti i Politikave Publike dhe Private, e cila tha se se reduktimi i bashkive sjell zhvillim. Drini Nushi nga Insituti i Kërkimeve foli për mungesën e autonomisë vendore, kurse Gerta Meta foli për hartën. Ata vlerësuan si pozitive idenë e ndarjes së vendit në rajone. • Kjo fali solli debate. Opozita kërkoi shifra, ndërsa Dhimitri tha se kishte shkuar pa dokumente dhe se nuk i mbante mend të gjitha përmendësh. • Deputetit demokrat Bledjon Nallbati tha se në bashki ka pubnonjës që nuk dinë përse e marrin rrogën. Debate pati mes Xhelal Mziut e Anila Denaj. Kjo e fundit kërkoi shumë herë që Mziu t’i përmbahej etikës. • Projektligji për ndarjen e re administrativo-territoriale pritet të miratohet në fund të muajit shtator. Gjatë verës do të ketë vetëm seanca dëgjimore me ekspertë, ndërsa projekt-harta do të punohet në fund të sezonit veror. Grupi për Territoriale përbëhet nga 16 anëtarë, 8 nga mazhoranca dhe 8 opozita, duke përfshirë edhe aleatët, Vangjel Dule e Mesila Doda. • Socialistët kanë deklaruar se kundërshtojnë rritjen e numrit të bashkive dhe ndarjen në rajone. Demokratët shprehen se pakësimi i bashkive largojnë shërbimet nga qytetarët dhe se duhen shtuar zonat administrative. Por, PD-ja nuk ka ende një propozim konkret.

4 artikuj për këtë temë.

1 MUAJ ME PARE

VIDEO/ "S'i kam të shkruara si ti", Mziu përplaset me Denajn, socialiste: S'matesh me mua

Territorialja/ Shoqëria Civile: Të minimizohen bashkitë. PD: Ca
Xhelal Mziu

TIRANË- Deputeti i Partisë Demokratike Xhelal Mziu është përplasur me bashkëkryetaren e Komisionin e Posaçmë për Reformën Territoriale. Mziu po fliste për bashkitë, ndërsa Denaj i kërkoi që të ndërpriste fjalën dhe të kalonte tek pyetjet. Por, deputeti i PD-së këmbënguli dhe i tha Denajt se kishte nevojë për kohën e tij pasi nuk i kishte pyetjet me shkrim në celular.

Pjesë nga debati:

Xhelal Mziu: Këlcyra, Memaliaj, Miloti, Mamurrasi e Velipoja, pra, kemi patur një…mos…po lërë më tashi

Anila Denaj: Në frymë të diskutimit nuk mund të vazhdojmë

Xhelal Mziu: Po se’e ke tagërin për të ndërhyrë për çdo gjë ti…

Anila Denaj: Po e kam, sepse kemi nevojë për pyete dhe jo komente. Nëse bashkëkryetarja që ka rënë dakort me mua nuk ndërhyn. Vendos unë….

Xhelal Mziu: Nuk vendos as ti dhe as bashkëkryetarja

Anila Denaj: Sot s’do bëjmë politikë, por pyetje

Xhelal Mziu: Ore nuk i marr nga telefoni unë siç i bën ti

Anila Denaj: Po të vijë puna për kompetenca nuk është ky vendi ku mund të krahasohemi bashkë.

Xhelal Mziu: Mbarova

Anila Denaj: Flisni me edukatë ju lutem se keni disa herë që…

Xhelal Mziu: Po ty s’të bëri përshtypje se çfarë foli kolegu. Se çfarë foli kolegu dhe jo….

Anila Denaj: Të lutem shumë …

1 MUAJ ME PARE

Hasalla e pyet për shifrat, Dhimitri: S'i mbaj mend, as emrin s'të di ty. Denaj: Lëri batutat

Territorialja/ Shoqëria Civile: Të minimizohen bashkitë. PD: Ca
Albana Dhimitri

TIRANË- Vijojnë replikat në Kuvend në lidhje me Reformën Territoriale. Deputeti Saimir Hasalla kërkoi nga përfaqësuesja e shoqërisë Civile, Albana Dhimitri të dhëna në lidhje me bashkitë. Por, Kjo e fundit tha se nuk i mban mend shifrat dhe se nuk kishte marrë dokumente me vete. Ajo shtoi me humor se madje as deputetit nuk ia dinte emrin. Mes tyre ndërhyri bashkëkryetarja Anila Denaj e cila kërkoi që këto batuta të mos bëheshin në Kuvend.

Pjesë nga replikat:

Albana Dhimitri: Ju bëni diskutime politike dhe pastaj mund të bëj unë një copëz politik dhe thoni pse. Ju më pyesni si përfaqësuese e shoqërisë civile.

Anila Denaj: Nuk mund të bëjmë batuta, duhet të fokusohemi te përgjigjet se kemi dhe tre dëgjesa të tjera.

Albana Dhimitri: Unë nuk i mbaj dot përmendësh shifrat e Elbasanit, por do ishte mirë të merrnit ministrin e Financave. Kjo do u jepte sens më të qartë për të sqaruar si përdoret fondi i pagave, nëse ka shkuar në administratë apo në shërbime. Është e kotë të them unë që ka rritje të të ardhurave në bashki. Unë nuk ia di emrin zotërisë që më bëri pyetjen. Por nëse i marrim bashkitë më 2015, numri i atyre që kishin bërë plan të përgjithshëm rregullues ka qenë i reduktuar dhe te komunat kishte numër shumë të kufizuar që e bënin planin. Sot, pas 8 vitesh të reformës, të gjitha bashkitë kanë një plan rregullues, mund të jenë 4-5 që presin miratimin, por të gjitha funksionojnë përmes një plani rregullues. Sot ka një përkujdesje të definuar saktë të panit edhe sa i takon ndihmës sociale. Ndoshta shumë prej të ardhurave kanë shkuar për të larë borxhe të trashëguara kryesisht nga komunat. Unë nuk i kam shifrat me vete, por shërbimet janë rritur proporcionalisht me të ardhurat e tyre. Ju thashë që ka një borxh të mbartur diku te 91 milionë, që po menaxhohet nga të ardhurat e bashkive, por edhe me ndihmë nga qeveria. A është shkak reforma për largimin e njerëzve? Largimi i njerëzve është e lidhur me gjëra të tjera, nuk dua të jap opinion, por dua të them se nëse kjo reformë do të ishte bërë më përpara zhvillimi ekonomik do të kishte qenë më i madh nga sa është.

1 MUAJ ME PARE

Territorialja/ Dule: Shumë bashki po falimentojnë. Pampuri: S’po luajmë kungulleshkash këtu

Territorialja/ Shoqëria Civile: Të minimizohen bashkitë. PD: Ca
Vangjel Dule

TIRANË- Vijojnë replikat për Reformën Territoriale në Kuvend. Deputeti Vangjel Dule foli për falimentimin e bashkive, ndërsa demokratje Oriola Pampuri tha se për shkak të ndarjes së gabuar territorial, shumë zona nuk mbulohen me shërbime. Bashkëkryetarja Anila Denaj kërkoi përgatitjen e pyetjeve dhe ndërprerjen e seancës.

Pjesë nga replikat:

Vangjel Dule: Në media është raportuar se shumë bashki janë në prag falimentimi, ne nuk kemi konkluduar, nuk kemi nisur të diskutojmë nëse duhet të ketë ndryshime apo jo në njësitë administrative. Rritja e numrit të bashkive konsiderohet e gabuar nga maxhoranca, pork jo gjë nuk u tha. Mendoni se duhet rishikuar harta pa ditur nëse duhet shtuar apo pakësuar numri i njësive administrative, ju keni qenë dhe nënkryetare në Bashkinë e Tiranës në kohën kur ishte Rama në krye. Duhet të shmangim atë stilin se duhet kështu apo duhet ashtu.

Anila Denaj: Nëse vijojmë dhe me një replikë dhe më pas e mbyllim me kaq pjesën e parë

Oriola Pampuri: Ju thatë në fillim që këtu nuk kemi ardhur të luajmë kungulleshkash, por duhet parë harta e ndarjes territorial. Nuk ka zona…

Anila Denaj: Ju lutem konkludoni pyetjen

Oriola Pampuri: Ju lutem, edhe ju në fillim e bëtë politike

Anila Denaj: Konkludoni pyetjen

Oriola Pampuri: Unë po ju jap një panoramë të vërtetë

Anila Denaj: Do rimblidhemi në orën 12:00, komentet dhe mënyën se si bëjmë komentet duhet t’i kemi parasysh kur të vendosim rregullat.

1 MUAJ ME PARE

VD-DEBAT në Kuvend! Dhimitri shkon pa shifra, Çupi: S’jemi në orë mësimi këtu, të drejtojmë gishtin

Territorialja/ Shoqëria Civile: Të minimizohen bashkitë. PD: Ca
Kuvendi i Shqipërisë

TIRANË- Debat në Kuvend! Socialistët dhe demokratët kanë debatuar në lidhje me numrin e të punësuarve në administratë. E para fioli Albana Dhimitri, përfaqësuesja e Shoqërisë Civile, por përfaqësuesit e Partisë Demokratike ndërhynë. Konkretisht Bledion Nallbati i kërkoi që të vinte me tabelë me të dhëna. Bashkëkryetarja Anila Denaj ndërhyri, kurse Dhurata Çupi tha gjithashtu se duhet të dinin të mbanin qëndimin e të mos silleshin sikur të ishin në shkollë.

Pjesë nga debati:

Albana Dhimitri: Nuk e dija që duhet të vija me shifra me vete

Bledion Nallbati: Nëse përgjigjet nuk janë për ju, sillni shifra. Zonja nëse nuk ka shifra, nuk mund të vijë këtu dhe të më thotë mua

Anila Denaj: Ju nuk keni të drejtë të flisni derisa të mbarojnë fjalinë. Shifrta jua kemi kërkuar. Ekspertët janë nga të dy palët. Nëse sot vijmë pa shifra dhe s’kemi gjëra paraprake, ky debat nuk ekziston. Le të japim përgjigje sepse sot nuk përfundojmë dot.

Dhurata Çupi: Nuk jemi në orë mësimi këtu që të drejtojmë gishtin. Ka shifra apo jo, kanë të drejtën të bëjnë pyetjen. Të jemi korrekt, edhe pyetjet e deputetëve duhet të jenë, por ekspertët duhet të kenë material me vete. Ka mundësi të më thuash nga përgjigjet e organizatës, ka një fjali që e merr dhe e fut në dosje? Këto janë fyerje, gjykime. Nuk janë sjellë nga rruga këta. Nuk është qëllim, ju kërkoj ndjesë zonja Dhimitri, nuk është qëllim personeli. Pse për bashkitë është rritur numri i të punësuarve ndërsa shërbimet mungojnë? Këto bashki paskan funksionuar vetëm për të shtuar numrin e punonjësve.

Anila Denaj: Të gjithëve na lind e drejta dhe detyrimi që të çojmë pyetjet paraprakisht. Të japim përgjigje në ditët në vijim, ndaj do t’i kërkoja sekretarisë që pyetjet që janë bërë të merren përgjigje me shkrim. Kjo për ato mungesa informacioni për faktin që sot nuk u bë asnjë pyetje me shkrim. Asnjë nuk ka ardhur i papërgatitur sot, po të shihet me detaje. Ne po flasim sot që paga mesatare në të gjithë Shqipërinë është rritur dhe jeni ju që bisedoni në lidhje pagat, edhe kur rritet do ta trajtoni si ngërç? Të sjellin të gjitha grupet e ekspertëve pyetjet meshkrim dhe të ndahemi, të mos ngatërrohemi me përgjigjet.

Projektligji për ndarjen e re administrativo-territoriale pritet të miratohet në fund të muajit shtator. Gjatë verës do të ketë vetëm seanca dëgjimore me ekspertë, ndërsa projekt-harta do të punohet në fund të sezonit veror. Grupi për Territoriale përbëhet nga 16 anëtarë, 8 nga mazhoranca dhe 8 opozita, duke përfshirë edhe aleatët, Vangjel Dule e Mesila Doda. Socialistët kanë deklaruar se kundërshtojnë rritjen e numrit të bashkive dhe ndarjen në rajone. Demokratët shprehen se pakësimi i bashkive largojnë shërbimet nga qytetarët dhe se duhen shtuar zonat administrative. Por, PD-ja nuk ka ende një propozim konkret.

reforma territoriale oriola pampuri vangjel dule

Sondazh

Poll

U plagos për disa ullinj, vdes 55-vjeçari tek Trauma, nuk i mbijetoi dot plumbave

U plagos për disa ullinj, vdes 55-vjeçari tek Trauma, nuk i mbijetoi dot plumbave

Policia aksion në call Centre

Zjarr në Berat, rrufeja godet shtyllën e tensionit, banorët mbeten pa energji elektrike

I këputi varësen nga qafa qytetares në Golem, arrestohet gjysmë i zhveshur 30-vjeçari

Zjarr në qendren e përpunimit të plehrave në Gjirokastër, policia nuk lejon gazetarët: Mos filmoni

Bllokimi i mjeteve lundruese pas tragjedisë në Himarë, protestë para Policisë së Shtetit

Inceneratorët, PL paraqet fakte të reja: Qeveria ka lënë peng në banka pronat publike

Banda e “skifterëve” i vë armën në kokë 23-vjeçarit për t’i grabitur paratë dhe biçikletën

Zjarr në“Malin e Bardhë”,banorët nisin aksionin para zjarrfikësve,shuajnë flakët me mjete rrethanore

Digjen pyjet në Mat! Aktivizohet një tjetër vatër zjarri, në Ulëz dhe Baz

Rreth 1 ton drogë në tre skafe, ja SKEMA që përdorën trafikantët për të 'mashtruar' radarët

Megaoperacioni antidrogë në Vlorë, policia jep detaje: U kap në ujërat italiane, kapëm 992kg kanabis

Turizmi në Shqipëri, Berisha konferencë urgjente: Kam 2 propozime, fokus tek transporti

E RËNDË! Përplasen dy makina pranë Kallmetit, 7 të plagosur, mes tyre dhe fëmijë

Tragjedia e Himarës, Policia aksion në bregdet, në 'shënjestër' dhjetëra 'Jet ski', gomone dhe skafe

Përfshihet nga flakët “Golfi” tek “Zogu i Zi”, shkak problemet teknike

Kulla e vrojtimit bosh...në Potam mungon roja bregdetare, pushuesit në mëshirë të fatit

Dita e tretë e protestave në Vlorë/ Pronarët e skafeve dhe gomoneve: Na lini të lundrojmë

8 kg kanabis, në makinë iu gjet edhe një kallashnikov! Arrestohen 3 të rinj në Tropojë

Bllokohen dy turistë gjermanë në Tropojë, përfundojnë në spital

Aktivizohet një vatër zjarri në Sarandë, digjet ullishtja

Sali Berisha: Ilir Meta është opozitar i vërtetë, do të bashkërendojmë aksionin

Çuçi pranon shoqatën e velierave: E kam krijuar me miq pasionantë, s'kam biznes

Bosh plazhi i Livadhit në Himarë, sezoni i verës dështim në Shqipëri

PARALAJMËRIMI/ Berisha-Ramës: Bëj ç’të duash, e ke kohën e numëruar!

Afera e Portit të Durrësit/ Berisha: Mos bini pre, mos blini apartamente

Tragjedia në Himarë/ Berisha: Janë zhdukur kamerat që kanë filmuar skenën e aksidentit

Meta: Do vendosë sovrani, do shikoni pastaj politikanët do bëjnë më si të fortë?

Meta i bën premtimin Ramës: Do përfundosh nën këmbët e popullit të lirisë!

Meta i del në krah Berishës: PD është një dhe vetëm një, koha e përgjumjes ka mbaruar

Begaj s'ka reaguar për tragjedinë e Himarës/ Meta: Nuk është etike ta komentoj, Çuçi të ketë turp

Ilir Meta: Iniciative ligjore në Kuvend për të garantuar indeksimin e pagave

Vrasja e 7-vjeçares në Potam, Arjan Tase mbërrin në Gjykatë, mbahet i fshehur nga kamerat

Tragjedia në Himarë, Berisha: Vogëlushja u vra nga një skafist qeveritar, duhet dorëheqje

A do kishte pasur dorëheqje po të ishte Basha ministër?Ja si i përgjigjet Berisha pyetjes pikante

Protesta para Kryeministrisë/ Bashkohet Ilir Meta dhe Sali Berisha

Incidenti/ Qytetari në protestë: Largohuni nga politika ju pleqtë! Berisha: Lëre mos e luaj!

Vrasja e 7-vjeçares, agravohet protesta, qytetarët përplasen me policinë

Manovra e rrezikshme në Shëngjin, Policia reagon pas videos me jet-ski: S'është aktuale

Fusnin mallra kontrabandë, arrestohen 4 persona

Protesta e sotme, Meta: Çdo qytetar duhet të jetë i pranishëm

Meta ngushëllime në familjen Avdia:Vrasje e paralajmëruar, tallje të thuash se kemi siguri në plazhe

E konfirmon! Berisha: Sot do jem në protestë si qytetar

Aksidenti me një viktimë në Elbasan, kamioni e bën COPË 'Benzin', autori qëndron ende në timon

Berisha te familja e 7-vjeçares: Krim horror, akt i kryer nga një njeri i qeverisë

Berisha del i përlotur nga familja Avdia

Tragjedia në Himarë/ Berisha shkon për ngushëllim në familjen Avdia

Tragjedia/ Nano vizitë te familja Avdia: S'dua të keqinterpretohet ardhja ime, jam këtu si prind

Zjarr i madh në Vaun e Dejës, mali i Zefjanës përfshihet nga flakët

Operacioni 'Streha' në Tiranë, i shpallur në kërkim për prostitucion, në pranga Klodian Lila