LIVE UPDATES
Bota

Liderët e NATO-s miratojnë Konceptin e ri Strategjik, Rusia kërcënim për aleancën

Koncepti përshkruan mjedisin e sigurisë me të cilin përballet Aleanca, ripohon vlerat tona dhe përshkruan qëllimin kryesor të NATO-s për të siguruar mbrojtjen tonë kolektive. Ai më tej përcakton tre detyrat kryesore të NATO-s për parandalimin dhe mbrojtjen; parandalimi dhe menaxhimi i krizave dhe sigurinë bashkëpunuese.

29 Qershor 2022, 14:42 Nga d.a.
Liderët e NATO-s miratojnë Konceptin e ri Strategjik, Rusia
Kreret e NATO-s

SPANJË- Krerët e shteteve dhe qeverive të NATO-s në takimin në Madrid miratuan një Koncept të ri Strategjik për Aleancën, duke përcaktuar prioritetet, detyrat kryesore dhe qasjet e Aleancës për dekadën e ardhshme. 

Koncepti përshkruan mjedisin e sigurisë me të cilin përballet Aleanca, ripohon vlerat tona dhe përshkruan qëllimin kryesor të NATO-s për të siguruar mbrojtjen tonë kolektive. Ai më tej përcakton tre detyrat kryesore të NATO-s për parandalimin dhe mbrojtjen; parandalimi dhe menaxhimi i krizave, si dhe sigurinë bashkëpunuese.

Dokumenti e përcakton Rusinë si "kërcënimin më të rëndësishëm dhe të drejtpërdrejtë" për sigurinë e aleatëve, ndërsa trajton Kinën për herë të parë dhe sfidat që Pekini paraqet ndaj sigurisë, interesave dhe vlerave të aleatëve. Dokumentet gjithashtu theksojnë se ndryshimi i klimës është "një sfidë përcaktuese e kohës sonë". 

Koncepti Strategjik përditësohet afërsisht çdo dekadë dhe është dokumenti i dytë më i rëndësishëm i NATO-s. Ai ripohon vlerat e Aleancës, ofron një vlerësim kolektiv të sfidave të sigurisë dhe drejton aktivitetet politike dhe ushtarake të Aleancës. Versioni i mëparshëm u miratua në Samitin e NATO-s në Lisbonë në 2010.

Në këtë Strategji të re, përmendet edhe rajoni i Ballkanit Perëndimor, ku siç thuhet në dokument, për NATO-n ky rajon është i një rëndësie strategjike.

Gjithashtu thuhet se NATO do të përkrahë aspiratat Euro-Atlantike të vendeve të interesuara të rajonit të Ballkanit Perëndimor dhe gjithashtu do të ndihmojnë këto vende në përballjen me kërcënimet dhe sfidat dhe në rritjen e qëndrueshmërisë ndaj ndërhyrjeve malinje të palëve të treta.

Ballkani Perëndimor dhe rajoni i Detit të Zi janë të një rëndësie strategjike për Aleancën. Ne do të vazhdojmë të mbështesim aspiratat euroatlantike të vendeve të interesuara në këto rajone. Ne do të rrisim përpjekjet për të forcuar aftësitë e tyre për të adresuar kërcënimet dhe sfidat e dallueshme me të cilat përballen dhe do të rrisim qëndrueshmërinë e tyre ndaj ndërhyrjeve dhe detyrimeve malinje të palëve të treta. Ne do të punojmë me partnerët për të trajtuar kërcënimet dhe sfidat e përbashkëta të sigurisë në rajonet me interes strategjik për Aleancën, duke përfshirë Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut dhe rajonet Sahel. Indo-Paqësori është i rëndësishëm për NATO-n, duke pasur parasysh se zhvillimet në atë rajon mund të ndikojnë drejtpërdrejt në sigurinë euroatlantike. Ne do të forcojmë dialogun dhe bashkëpunimin me partnerët e rinj dhe ekzistues në Indo-Paqësorin për të trajtuar sfidat ndër-rajonale dhe interesat e përbashkëta të sigurisë”, thuhet në dokument.

Deklarata e plotë:

Ne, krerët e shteteve dhe qeverive të Aleancës së Atlantikut të Veriut, jemi mbledhur në Madrid ndërsa lufta është kthyer në kontinentin evropian. Ne përballemi me një kohë kritike për sigurinë tonë dhe paqen dhe stabilitetin ndërkombëtar. Ne qëndrojmë së bashku në unitet dhe solidaritet dhe riafirmojmë lidhjen e qëndrueshme transatlantike midis kombeve tona. NATO është një Aleancë mbrojtëse dhe nuk përbën kërcënim për asnjë vend. NATO mbetet themeli i mbrojtjes sonë kolektive dhe forumi thelbësor për konsultimet dhe vendimet e sigurisë ndërmjet aleatëve. Angazhimi ynë ndaj Traktatit të Uashingtonit, duke përfshirë nenin 5, është i veshur me hekur. Në këtë mjedis të ndryshuar rrënjësisht të sigurisë, ky Samit shënon një moment historik në forcimin e Aleancës sonë dhe përshpejtimin e përshtatjes së saj.
 
Ne jemi të bashkuar në angazhimin tonë për demokracinë, lirinë individuale, të drejtat e njeriut dhe sundimin e ligjit. Ne i përmbahemi ligjit ndërkombëtar dhe qëllimeve dhe parimeve të Kartës së Kombeve të Bashkuara. Ne jemi të përkushtuar të ruajmë rendin ndërkombëtar të bazuar në rregulla.
 
Ne dënojmë luftën e agresionit të Rusisë kundër Ukrainës në termat më të ashpër të mundshëm. Ai minon rëndë sigurinë dhe stabilitetin ndërkombëtar. Është një shkelje flagrante e së drejtës ndërkombëtare. Mizoria e tmerrshme e Rusisë ka shkaktuar vuajtje të jashtëzakonshme njerëzore dhe zhvendosje masive, duke prekur në mënyrë disproporcionale gratë dhe fëmijët. Rusia mban përgjegjësi të plotë për këtë katastrofë humanitare. Rusia duhet të mundësojë qasje të sigurt, të papenguar dhe të qëndrueshme humanitare. Aleatët po punojnë me palët përkatëse të interesit në komunitetin ndërkombëtar për të mbajtur përgjegjës të gjithë ata që janë përgjegjës për krimet e luftës, duke përfshirë dhunën seksuale të lidhur me konfliktin. Rusia gjithashtu ka përkeqësuar qëllimisht një krizë ushqimore dhe energjitike, duke prekur miliarda njerëz në mbarë botën, duke përfshirë edhe veprimet e saj ushtarake. Aleatët po punojnë ngushtë për të mbështetur përpjekjet ndërkombëtare për të mundësuar eksportet e grurit ukrainas dhe për të lehtësuar krizën globale të ushqimit. Ne do të vazhdojmë të kundërshtojmë gënjeshtrat e Rusisë dhe të hedhim poshtë retorikën e saj të papërgjegjshme. Rusia duhet të ndalojë menjëherë këtë luftë dhe të tërhiqet nga Ukraina. Bjellorusia duhet t'i japë fund bashkëpunimit të saj në këtë luftë.
 
Ne mirëpresim ngrohtësisht pjesëmarrjen e Presidentit Zelenskyy në këtë samit. Ne qëndrojmë në solidaritet të plotë me qeverinë dhe popullin e Ukrainës në mbrojtjen heroike të vendit të tyre. Ne përsërisim mbështetjen tonë të palëkundur për pavarësinë, sovranitetin dhe integritetin territorial të Ukrainës brenda kufijve të saj të njohur ndërkombëtarisht që shtrihen në ujërat e saj territoriale. Ne mbështesim plotësisht të drejtën e natyrshme të Ukrainës për vetëmbrojtje dhe për të zgjedhur masat e veta të sigurisë. Ne mirëpresim përpjekjet e të gjithë aleatëve të angazhuar në ofrimin e mbështetjes për Ukrainën. Ne do t'i ndihmojmë ata në mënyrë adekuate, duke njohur situatën e tyre specifike.
 
Ne vazhdojmë të përballemi me kërcënime të dallueshme nga të gjitha drejtimet strategjike. Federata Ruse është kërcënimi më i rëndësishëm dhe më i drejtpërdrejtë për sigurinë e aleatëve dhe për paqen dhe stabilitetin në zonën euroatlantike. Terrorizmi, në të gjitha format dhe manifestimet e tij, vazhdon të përbëjë një kërcënim të drejtpërdrejtë për sigurinë e popullatave tona dhe për stabilitetin dhe prosperitetin ndërkombëtar. Ne e refuzojmë kategorikisht dhe e dënojmë terrorizmin në termat më të ashpër të mundshëm. Me vendosmëri, vendosmëri dhe solidaritet, aleatët do të vazhdojnë të kundërshtojnë kërcënimet ruse dhe t'u përgjigjen veprimeve të saj armiqësore dhe të luftojnë terrorizmin, në një mënyrë në përputhje me ligjin ndërkombëtar.
 
Ne jemi përballur me kërcënime kibernetike, hapësinore, hibride dhe të tjera asimetrike, si dhe nga përdorimi keqdashës i teknologjive në zhvillim dhe përçarës. Ne përballemi me konkurrencë sistematike nga ata, përfshirë Republikën Popullore të Kinës, të cilët sfidojnë interesat, sigurinë dhe vlerat tona dhe kërkojnë të minojnë rendin ndërkombëtar të bazuar në rregulla. Paqëndrueshmëria përtej kufijve tanë po kontribuon gjithashtu në migrimin e parregullt dhe trafikimin e qenieve njerëzore.

Në këtë sfond, ne kemi marrë vendimet e mëposhtme:
 
Ne kemi miratuar një Koncept të ri Strategjik. Ai përshkruan mjedisin e sigurisë me të cilin përballet Aleanca, ripohon vlerat tona dhe shpreh qëllimin kryesor dhe përgjegjësinë më të madhe të NATO-s për të siguruar mbrojtjen tonë kolektive bazuar në një qasje 360 ​​gradë. Ai më tej përcakton tre detyrat kryesore të NATO-s për parandalimin dhe mbrojtjen; parandalimi dhe menaxhimi i krizave; dhe sigurinë bashkëpunuese. Në vitet në vijim, ai do ta drejtojë punën tonë në frymën e solidaritetit tonë transatlantik.
 
Ne do të vazhdojmë dhe do të shtojmë më tej mbështetjen politike dhe praktike për partnerin tonë të ngushtë Ukrainën ndërsa ajo vazhdon të mbrojë sovranitetin dhe integritetin e saj territorial kundër agresionit rus. Së bashku me Ukrainën, ne kemi vendosur për një paketë të forcuar mbështetjeje. Kjo do të përshpejtojë shpërndarjen e pajisjeve të mbrojtjes jo-vdekjeprurëse, do të përmirësojë mbrojtjen kibernetike dhe elasticitetin e Ukrainës, dhe do të mbështesë modernizimin e sektorit të saj të mbrojtjes në tranzicion për të forcuar ndërveprueshmërinë afatgjatë. Në terma afatgjatë, ne do të ndihmojmë Ukrainën dhe do të mbështesim përpjekjet në rrugën e saj të rindërtimit dhe reformave të pasluftës.
 
Ne kemi vendosur një bazë të re për qëndrimin tonë parandalues ​​dhe mbrojtës. NATO do të vazhdojë të mbrojë popullsinë tonë dhe të mbrojë çdo centimetër të territorit aleat në çdo kohë. Ne do të ndërtojmë qëndrimin tonë të përmirësuar rishtazi dhe do të forcojmë ndjeshëm parandalimin dhe mbrojtjen tonë për një afat të gjatë për të garantuar sigurinë dhe mbrojtjen e të gjithë aleatëve. Ne do ta bëjmë këtë në përputhje me qasjen tonë 360 gradë, në të gjithë fushat tokësore, ajrore, detare, kibernetike dhe hapësinore, dhe kundër të gjitha kërcënimeve dhe sfidave. Roli i NATO-s në luftën kundër terrorizmit është një pjesë integrale e kësaj qasjeje. Aleatët janë zotuar të vendosin forca shtesë të fuqishme në vend të gatishmërisë luftarake në krahun tonë lindor, që do të zgjerohen nga grupet e betejës ekzistuese në njësi të madhësisë së brigadës ku dhe kur kërkohet, të mbështetura nga përforcime të besueshme dhe të disponueshme me shpejtësi, pajisje të paravendosura, dhe komandë dhe kontroll të përmirësuar. Ne mirëpresim bashkëpunimin ndërmjet Kombeve Kornizë dhe Kombeve Pritëse në forcimin e forcave dhe komandës dhe kontrollit, duke përfshirë krijimin e strukturave të nivelit të divizionit. Ne mirëpresim ofertat fillestare nga Aleatët për modelin e ri të forcës së NATO-s, i cili do të forcojë dhe modernizojë Strukturën e Forcave të NATO-s dhe do të sigurojë gjeneratën tonë të re të planeve ushtarake. Ne do të përmirësojmë stërvitjet tona të mbrojtjes kolektive për t'u përgatitur për operacione me intensitet të lartë dhe me shumë domene dhe do të sigurojmë përforcimin e çdo aleati në një njoftim të shkurtër. Të gjithë këta hapa do të forcojnë ndjeshëm parandalimin dhe mbrojtjen e NATO-s përpara. Kjo do të ndihmojë në parandalimin e çdo agresioni kundër territorit të NATO-s duke mohuar çdo sukses të mundshëm kundërshtar në përmbushjen e objektivave të saj. Ne mirëpresim bashkëpunimin ndërmjet Kombeve Kornizë dhe Kombeve Pritëse në forcimin e forcave dhe komandës dhe kontrollit, duke përfshirë krijimin e strukturave të nivelit të divizionit. Ne mirëpresim ofertat fillestare nga Aleatët për modelin e ri të forcës së NATO-s, i cili do të forcojë dhe modernizojë Strukturën e Forcave të NATO-s dhe do të sigurojë gjeneratën tonë të re të planeve ushtarake. Ne do të përmirësojmë stërvitjet tona të mbrojtjes kolektive për t'u përgatitur për operacione me intensitet të lartë dhe me shumë domene dhe do të sigurojmë përforcimin e çdo aleati në një njoftim të shkurtër. Të gjithë këta hapa do të forcojnë ndjeshëm parandalimin dhe mbrojtjen e NATO-s përpara. Kjo do të ndihmojë në parandalimin e çdo agresioni kundër territorit të NATO-s duke mohuar çdo sukses të mundshëm kundërshtar në përmbushjen e objektivave të saj. Ne mirëpresim bashkëpunimin ndërmjet Kombeve Kornizë dhe Kombeve Pritëse në forcimin e forcave dhe komandës dhe kontrollit, duke përfshirë krijimin e strukturave të nivelit të divizionit. Ne mirëpresim ofertat fillestare nga Aleatët për modelin e ri të forcës së NATO-s, i cili do të forcojë dhe modernizojë Strukturën e Forcave të NATO-s dhe do të sigurojë gjeneratën tonë të re të planeve ushtarake. Ne do të përmirësojmë stërvitjet tona të mbrojtjes kolektive për t'u përgatitur për operacione me intensitet të lartë dhe me shumë domene dhe do të sigurojmë përforcimin e çdo aleati në një njoftim të shkurtër. Të gjithë këta hapa do të forcojnë ndjeshëm parandalimin dhe mbrojtjen e NATO-s përpara. Kjo do të ndihmojë në parandalimin e çdo agresioni kundër territorit të NATO-s duke mohuar çdo sukses të mundshëm kundërshtar në përmbushjen e objektivave të saj. duke përfshirë krijimin e strukturave në nivel divizioni. Ne mirëpresim ofertat fillestare nga Aleatët për modelin e ri të forcës së NATO-s, i cili do të forcojë dhe modernizojë Strukturën e Forcave të NATO-s dhe do të sigurojë gjeneratën tonë të re të planeve ushtarake. Ne do të përmirësojmë stërvitjet tona të mbrojtjes kolektive për t'u përgatitur për operacione me intensitet të lartë dhe me shumë domene dhe do të sigurojmë përforcimin e çdo aleati në një njoftim të shkurtër. Të gjithë këta hapa do të forcojnë ndjeshëm parandalimin dhe mbrojtjen e NATO-s përpara. Kjo do të ndihmojë në parandalimin e çdo agresioni kundër territorit të NATO-s duke mohuar çdo sukses të mundshëm kundërshtar në përmbushjen e objektivave të saj. duke përfshirë krijimin e strukturave në nivel divizioni. Ne mirëpresim ofertat fillestare nga Aleatët për modelin e ri të forcës së NATO-s, i cili do të forcojë dhe modernizojë Strukturën e Forcave të NATO-s dhe do të sigurojë gjeneratën tonë të re të planeve ushtarake. Ne do të përmirësojmë stërvitjet tona të mbrojtjes kolektive për t'u përgatitur për operacione me intensitet të lartë dhe me shumë domene dhe do të sigurojmë përforcimin e çdo aleati në një njoftim të shkurtër. Të gjithë këta hapa do të forcojnë ndjeshëm parandalimin dhe mbrojtjen e NATO-s përpara. Kjo do të ndihmojë në parandalimin e çdo agresioni kundër territorit të NATO-s duke mohuar çdo sukses të mundshëm kundërshtar në përmbushjen e objektivave të saj. Ne do të përmirësojmë stërvitjet tona të mbrojtjes kolektive për t'u përgatitur për operacione me intensitet të lartë dhe me shumë domene dhe do të sigurojmë përforcimin e çdo aleati në një njoftim të shkurtër. Të gjithë këta hapa do të forcojnë ndjeshëm parandalimin dhe mbrojtjen e NATO-s përpara. Kjo do të ndihmojë në parandalimin e çdo agresioni kundër territorit të NATO-s duke mohuar çdo sukses të mundshëm kundërshtar në përmbushjen e objektivave të saj. Ne do të përmirësojmë stërvitjet tona të mbrojtjes kolektive për t'u përgatitur për operacione me intensitet të lartë dhe me shumë domene dhe do të sigurojmë përforcimin e çdo aleati në një njoftim të shkurtër. Të gjithë këta hapa do të forcojnë ndjeshëm parandalimin dhe mbrojtjen e NATO-s përpara. Kjo do të ndihmojë në parandalimin e çdo agresioni kundër territorit të NATO-s duke mohuar çdo sukses të mundshëm kundërshtar në përmbushjen e objektivave të saj.
 
Qëndrueshmëria është një përgjegjësi kombëtare dhe një angazhim kolektiv. Ne po rrisim qëndrueshmërinë tonë, duke përfshirë qëllimet dhe planet e zbatimit të zhvilluara në nivel kombëtar, të udhëhequr nga objektivat e zhvilluara nga Aleatët së bashku. Ne po forcojmë gjithashtu sigurinë tonë energjetike. Ne do të sigurojmë furnizime të besueshme me energji për forcat tona ushtarake. Ne do të përshpejtojmë përshtatjen tonë në të gjitha fushat, duke rritur qëndrueshmërinë tonë ndaj kërcënimeve kibernetike dhe hibride dhe duke forcuar ndërveprimin tonë. Ne do të përdorim instrumentet tona politike dhe ushtarake në mënyrë të integruar. Ne kemi miratuar një politikë të re të mbrojtjes kimike, biologjike, radiologjike dhe bërthamore. Ne do të forcojmë ndjeshëm mbrojtjen tonë kibernetike përmes bashkëpunimit të zgjeruar civilo-ushtarak. Ne gjithashtu do të zgjerojmë partneritetin me industrinë. Aleatët kanë vendosur,
 
Ne po krijojmë një Përshpejtues të Inovacionit të Mbrojtjes dhe po hapim një Fond shumëkombësh Inovacioni për të bashkuar qeveritë, sektorin privat dhe akademinë për të forcuar avantazhin tonë teknologjik. Ne kemi miratuar një strategji e cila do të sigurojë shpërndarjen pa probleme të gjeneratës së ardhshme të Sistemit të Paralajmërimit dhe Kontrollit Ajror (AWACS) dhe aftësive përkatëse.
 
Ndryshimi i klimës është një sfidë përcaktuese e kohës sonë me një ndikim të thellë në sigurinë aleate. Është një shumëfishues i kërcënimit. Ne kemi vendosur për një qëllim për të ulur ndjeshëm emetimet e gazeve serrë nga strukturat dhe objektet politike dhe ushtarake të NATO-s, duke ruajtur efektivitetin operacional, ushtarak dhe kosto. Ne do të integrojmë konsideratat e ndryshimit të klimës në të gjitha detyrat kryesore të NATO-s.
 
Ne theksojmë rëndësinë e sigurisë njerëzore dhe po sigurojmë që parimet e sigurisë njerëzore të integrohen në tre detyrat tona kryesore. Ne po avancojmë një axhendë të fuqishme për Gratë, Paqen dhe Sigurinë dhe po inkorporojmë perspektivat gjinore në të gjithë NATO-n.
 
Ne jemi takuar këtu në Madrid me shumë nga partnerët e NATO-s. Ne patëm shkëmbime të vlefshme me krerët e shteteve dhe qeverive të Australisë, Finlandës, Gjeorgjisë, Japonisë, Republikës së Koresë, Zelandës së Re, Suedisë dhe Ukrainës, si dhe me Presidentin e Këshillit Evropian dhe Presidentin e Komisionit Evropian. I mirëpritëm angazhimet me ministrat e jashtëm të Jordanisë dhe Mauritanisë, si dhe ministrin e Mbrojtjes të Bosnjë-Hercegovinës.
 
Duke marrë parasysh nivelin tonë të paprecedentë të bashkëpunimit me Bashkimin Evropian, ne do të vazhdojmë të forcojmë më tej partneritetin tonë strategjik në frymën e hapjes së plotë reciproke, transparencës, komplementaritetit dhe respektit për mandatet e ndryshme të organizatave, autonominë e vendimmarrjes dhe integritetin institucional. , dhe siç është rënë dakord nga të dy organizatat. Vendosmëria jonë e përbashkët për t'iu përgjigjur luftës së Rusisë kundër Ukrainës nxjerr në pah forcën e këtij partneriteti unik dhe thelbësor. Pjesëmarrja e partnerëve tanë nga rajoni Azi-Paqësor, krahas partnerëve të tjerë, tregoi vlerën e bashkëpunimit tonë në trajtimin e sfidave të përbashkëta të sigurisë.
 
Ne do të përmirësojmë më tej partneritetet tona në mënyrë që ato të vazhdojnë të përmbushin interesat e aleatëve dhe partnerëve. Ne do të diskutojmë për qasjet e përbashkëta ndaj sfidave globale të sigurisë ku preken interesat e NATO-s, do të ndajmë perspektivat përmes angazhimit më të thellë politik dhe do të kërkojmë fusha konkrete për bashkëpunim për të adresuar shqetësimet e përbashkëta të sigurisë. Tani do të vazhdojmë me forcimin e angazhimit tonë me bashkëbiseduesit ekzistues dhe potencialë të rinj përtej zonës euroatlantike.
 
Në dritën e mjedisit të ndryshuar të sigurisë në Evropë, ne kemi vendosur për masa të reja për të rritur mbështetjen e përshtatur politike dhe praktike për partnerët, duke përfshirë Bosnjën dhe Hercegovinën, Gjeorgjinë dhe Republikën e Moldavisë. Ne do të punojmë me ta për të ndërtuar integritetin dhe qëndrueshmërinë e tyre, për të zhvilluar aftësitë dhe për të mbështetur pavarësinë e tyre politike. Ne gjithashtu do të rrisim mbështetjen tonë për ndërtimin e kapaciteteve për partnerët nga Jugu.
 
Ne riafirmojmë angazhimin tonë ndaj politikës së dyerve të hapura të NATO-s. Sot, ne kemi vendosur të ftojmë Finlandën dhe Suedinë që të bëhen anëtarë të NATO-s dhe ramë dakord të nënshkruajmë Protokollet e Anëtarësimit. Në çdo pranim në Aleancë, është me rëndësi jetike që shqetësimet legjitime të sigurisë të të gjithë aleatëve të trajtohen siç duhet. Ne mirëpresim përfundimin e memorandumit trepalësh midis Turqisë, Finlandës dhe Suedisë për këtë qëllim. Pranimi i Finlandës dhe Suedisë do t'i bëjë ato më të sigurta, NATO-n më të fortë dhe zonën euroatlantike më të sigurt. Siguria e Finlandës dhe Suedisë ka një rëndësi të drejtpërdrejtë për Aleancën, përfshirë edhe gjatë procesit të anëtarësimit.
 
Ne mirëpresim përparimin e konsiderueshëm në shpenzimet e mbrojtjes aleate që nga viti 2014. Në përputhje me angazhimin tonë në nenin 3 të Traktatit të Uashingtonit, ne do të forcojmë më tej kapacitetin tonë individual dhe kolektiv për t'i rezistuar të gjitha formave të sulmit. Ne rikonfirmojmë angazhimin tonë ndaj premtimit për investime në mbrojtje në tërësinë e tij. Ne do të bazojmë këtë zotim dhe do të vendosim vitin e ardhshëm për angazhimet e mëvonshme përtej 2024. Ne do të sigurojmë që vendimet tona politike të kenë burime të mjaftueshme. Ne do të ndërtojmë përparimin e bërë për të siguruar që rritja e shpenzimeve të mbrojtjes kombëtare dhe financimi i përbashkët i NATO-s do të jenë në përpjesëtim me sfidat e një rendi më të kontestuar sigurie. Investimi në mbrojtjen dhe aftësitë tona kryesore është thelbësor.
 
Ne i nderojmë të gjitha gratë dhe burrat që vazhdojnë të shërbejnë çdo ditë për sigurinë tonë kolektive dhe nderojmë të gjithë ata që kanë sakrifikuar për të na mbajtur të sigurt.
 
Ne shprehim vlerësimin tonë për mikpritjen bujare që na është bërë nga Mbretëria e Spanjës, në 40-vjetorin e anëtarësimit të saj në NATO. Mezi presim të takohemi sërish, në Vilnius, në vitin 2023.
 
Me vendimet tona të sotme, ne kemi vendosur me vendosmëri drejtimin për vazhdimin e përshtatjes së Aleancës. NATO mbetet Aleanca më e fortë në histori. Nëpërmjet lidhjes sonë dhe angazhimit tonë të ndërsjellë, ne do të vazhdojmë të ruajmë lirinë dhe sigurinë e të gjithë aleatëve, si dhe vlerat tona të përbashkëta demokratike, tani dhe për brezat e ardhshëm.

samiti i nato-s

Sondazh

Poll

Krimi në Bulqizë/ Fqinji: Po hante bukë në banesë kur erdhën dy makina!

Krimi në Bulqizë/ Fqinji: Po hante bukë në banesë kur erdhën dy makina!

Dosja "Gjici"/ Zv.kryetari i bashkisë së Kukësit shkon në SPAK

Newsroom 11 |XAMA: LAJMI I FUNDIT FAKE QË PASHË, ISHTE PËR MUA

Newsroom 11 |XAMA: KËSHILLË QYTETARËVE- MOS LEXONI VETËM NJË BURIM

Newsroom 11 | XAMA: GAZETARËT NUK SHKRUAJNË ME EMËR, KJO S'ËSHTË ETIKE

Xama në Newsroom: Lajmet e rreme përhapin panik! Më akuzuan se kisha marrë para për një shkrim

Muka në Newsroom: Në Shqipëri ka portale gjobaxhie, u bëjnë shantazh njerëzve

Xama në Newsroom: Fake News shpërndahet më shumë në Facebook e Tik Tok! Gazetarët të shkruajnë emrin

Newsroom 11 |Kush prodhon lajme të rreme në Shqipëri

Newsroom 10 |SENJA: NE S'REAGOJMË NDAJ GJUHËS SË URREJTJES

Newsroom 10 |HAZIZAJ: 'ÇOHU ENVER', PJESË E GJUHËS SË URREJTJES

Newsroom 10 | HAZIZAJ KEMI MARRËVESHJE PËR TË MBROJTUR 'VIKTIMAT'

Newsroom 10 |HAZIZAJ: GJUHA E URREJTJES KA SHKAKTUAR DHE KRIME

Newsroom 10 |GAZETARI: GJUHA E URREJTJES, PJESË E SHOQËRISË

Newsroom 10 |HAZIZAJ: GJUHA E URREJTJES, E FRIKSHME NË SHQIPËRI

Vidhnin në banesa duke përdorur çelësa të klonuar, vihet në pranga 1 person,nje tjeter në kërkim

Newsroom 10 |GJUHA E URREJTJES PËRDORET NGA POLITIKA, AMA TË KONTROLLOJË GJUHËN E URREJTJES

Newsroom 10 | HAZIZAJ: STEREOTIPET NXISIN GJUHËN E URREJTJES

Newsroom 10 | HAZIZAJ: GJUHA E URREJTJES LUFTOHET ME EDUKIM

Newsroom 10 | Gjuha e urrejtjes në media, si dhe kush e shpërndan?

Ndryshimet në PS/ Gjiknuri: S'është fundi, por fillimi i diçkaje të re.

Inceneratorët/ S’kam dhënë asnjë kontratë pa garë, ato janë publike!

Ndihet 'i shitur' nga Rama? Gjiknuri: Nuk ndjej braktisje, kam komunikim me të prej 20 vitesh

Klosi: Kemi primare reformimin e partisë, PS synon mandatin e katërt

U shkarkua si Sekretar i Përgjithshëm, Gjiknuri: PS edhe kur fiton, refekton!

Digjet shtëpia në Shkodër, në banesë ndodhej një i moshuar, përfundon në spital

Vazhdon përplasja në PD! Basha kërkon mbledhjen e Komisionit të Etikës për të, Bardhi: Shenjë humbje

Vrasja e Jetmirës/ Autori u dënua me 28 vite burg, nëna e viktimës: Duhet dënim përjetë!

Newsroom 9 | Kallanxhi: Threads? S`besoj se do zgjasë shumë

Newsroom 9 | Eksperti i IT: Mos merrni për bazë asgjë thuhet në rrjet

Newsroom 9 | Gazetarja: po ndodhin vrasje nga tik tok

Newsroom 9 | Eksperti i IT: Fake News dallohet vetëm po të jemi kritikë

Newsroom 9 | Kallanxhi: Shqiptarët besojnë gjithçka shohin në rrjet

Newsroom 9 | Eksperti i IT, Tomi Kallanxhi: Tik Tok ka "fake news" sepse s'ka censurë

Newsroom 9 | Gazetarja: Shqipëria do kohë të përshtatet me Tik Tok

Newsroom 9| Eksperti i IT: Çdo rrjet është i përkohshëm, duhet të kujdesemi për vlerat

A mund të mbyllet TikTok për Shqipërinë? Flet për Newsroom eksperi i IT

Fëmija mbyllet brenda në shtëpi, nëna e alarmuar njofton zjarrfikësit, NDËRHYRJA nga ballkoni

Newsroom/ Karabolli: Shqipëria do kohë të përshtatet me TikTok, e provuan edhe gazetarët, s’ia dolën

Newsroom 9 |Tik-Tok Kultura, platformë krijimi apo dizinformimi?

Shoqata e Biznesit: Rënia e euros po na falimenton, BSH po fsheh atë që po ndodh!

Vasili në SPAK/ Meta: Asnjë shqetësim me drejtësinë, por afera e inceneratorëve

'Jemi pro protestave'/ Takoi Berishën, Meta: Do bashkëpunojmë për sezonin e ardhshëm parlamentar

Proteste per guroren

Tragjedi në Gramsh! Mbyten në Liqenin e Banjës, polumbarët nxjerrin trupat e babait dhe 2 djemve

“Rama ik” thirrje ne Rogozhine

Veliaj shthur gojën për kandidatin e Rrogozhinës: Ik o bixhozxhi, për sumën tate paske lekë!

VIDEO/ Veliaj shthur gojën për kandidatin e Rrogozhinës: Ik o bixhozxhi, për sumën tate paske lekë!

Newsroom 8 | MJEKU: EDHE UNË BËRA THIRRJE TË FIKEJ TV

Newsroom 8 | FJONA ÇELA: MEDIAT OPOZITARE U DISKRIMINUAN