LIVE UPDATES
Ekonomi

APP: Plani i zbatimit të nënshkruhet brenda 7 ditësh, autoritetet të shikojnë risqet

24 Nëntor 2021, 06:48 Nga DOSJA
APP: Plani i zbatimit të nënshkruhet brenda 7 ditësh, autoritetet

Agjencia e Prokurimit Publik u ka kërkuar autoriteteve kontraktore që të jenë korrekte në mënyrën sesi bëjnë ndjekjen e zbatimit të një kontrate kur kanë lidhur këtë të fundit me një operator ekonomik.

Në këtë kontekst në një rekomandim të fundit APP ka theksuar së plani i zbatimit të kontratës mes palëve duhet të nënshkruhet brenda shtatë ditësh ndërkohë që të dyja këto palë duhet të parashikojnë risqet që mund të hasen gjatë zbatimit. Lidhur me këto të fundit është sqaruar se rreziqet që mund të pengojnë zbatimin mund të jenë të ndryshme për shembull pandemia Covid-19, kushtet atmosferike të stinës, si dhe shkaqe të tjera në varësi të objektit lë kontratës që do të zbatohet. Por sa i takon këtij parashikimi duhet të plotësohen të gjithë elementët që lidhen me ngjarjen, me përgjegjësit, me masat që mund të merren për të ulur këtë rrezik.

“Agjencia e Prokurimit Publik (ne vijim “APP”) në ushtrim të kompetencave të saj, ne zbatim të nenit 23, germa ‘\:” dhe “dh” si dhe pikës 2, te nenit 124 të Ligjit Nr. 162, datë 23.12.2020 “Për Prokurimin Publik” (në vijim “LPP”), për dhënien e këshillave dhe asistencës në fushën e prokurimit publik, me qëllim mirëzbatimin e kuadrit ligjor për prokurimin publik si dhe funksioneve monitoruese në drejtim të zbatimit të kontratës, duke u nisur nga formularët standarde të planit të zbatimit të kontratave të dërguar nga autoritetet kontraktore, në adresën elektronike [email protected] dhe në rruge shkresore, rekomandon si me poshtë vijon:

Autoriteti/enti kontraktor është përgjegjës për zbatimin e kontratës së nënshkruar, sipas kushteve kontraktuale. Gjatë planifikimit të zbatimit të kontratës autoriteti/enti kontraktor ne bashkëpunim me kontraktorin, duhet të parashikojë rreziqet e mundshme që mund të shfaqen gjatë fazës së zbatimit dhe që mund të bëhen shkak për mosrealizimin në kohën, cilësinë dhe koston e parashikuar të kontratës, të tilla si : mund të jenë: pandemia Covid-19, kushtet atmosferike të stinës, si dhe shkaqe të tjera në varësi të objektit lë kontratës që do të zbatohet.
Duke evidentuar rreziqet e mundshme, autoriteti/enti kontraktor ne bashkëpunim me kontraktorin, që në fazën e planifikimit të zbatimit të kontratës, merr masat paraprake për të shmangur moszbatimin e saj sipas kushteve kontraktuale të nënshkruara, në rast se rreziqet e parashikuara shfaqën gjatë fazës së zbatimit të kontratës.

Në lidhje me Pikën B.3, te Seksionit II (Masat e marra për rreziqet gjate zbatimit të kontratës të planit të zbatimit të kontratës, sqarojmë mënyrën e plotësimit të cdo elementi të tabelës përkatëse të vlerësimit të rrezikut, si vijon:

– Ngjarja (Si ngjarje e mundshme gjatë zbatimit të një kontrate, mund të klasifikohet: pandemia Covid-19, kushtet atmosferike, temperaturat e ulta, reshjet, ngricat, bllokim rruge, mos vënia ne dispozicion e lejeve të ndërtimit, etj,).

– Rreziku (Nisur nga përcaktimi i ngjarjes, plotësohet njeri nga llojet e rrezikut të përcaktuar në tabelë, psh. i ulet, kritik, i lartë, et},).

Ndikimi (Referuar parashikimit te llojit të rrezikut, citohet në tabelë ndikimi që mund të sjellë ai, ne zbatimin e kontratës psh, i ulët, kritik, i lartë, etj,).

– Mundësitë (Në varësi të elementeve pararendës citohet situata/t e mundshme që mund të shkaktoje rreziku i parashikuar si psh. vonesë në fillimin e zbatimit të kontratës, realizim i pjesshëm i kontratës, mosrealizim i kontratës sipas kushteve kontraktuale, mos sigurimi në kohë i lejës së ndërtimit, dëmtim i mallrave objekt i kontratës etj,).

– Vlerësimi i rrezikut (Parashikohet sipas cilesirneve në tabelën e rrezikut psh: i ulet, i lartë, etj,).

– Masat per zbutjen e rrezikut (Në pamundësi të shmangies së plotë të rrezikut, citohen masat paraprake të parashikuara për zbutjen dhe minimizimin e efekteve, në rastin e shfaqjes së rrezikut).

– Afati kohor (Përcaktohet afati kohor (ore, ditë, Javë etj,), mbi masat e marra për minimizimin e rrezikut të mundshëm).

– Përgjegjësitë (Në tabelë përcaktohen personi/at përgjegjës ose grupi 1 punës 1 autoritetit kontraktor dhe kontraktuesit, që janë ngarkuar me përgjegjësinë për të implementuar masat e parashikuara gjatë planifikimit të zbatimit të kontratës, për zbutjen e rreziqeve në momentin e shfaqjes se tyre gjatë realizimit të kontratës).

– Vërejtje (Mund të citohet çdo informacion tjetër i nevojshëm, i cili nuk është parashikuar ne elementet e mësipërm të tabelës së vlerësimit të rrezikut, gjatë zbatimit te kontratës).

Nisur nga fakti se, ne disa raste plani i zbatimit te kontratës, dërgohet nga autoritetet kontraktore me mangësi në seksionet respektive të formularit, pa numër protokolli, pa datë, i pa nënshkruar nga palët kontraktuese, et}, APP sjell në vëmendje se, formulari standard i planit të zbatimit të kontratës, nga ana përmbajtjesore duhet të jetë i plotë, pa mangësi sipas të dhënave të secilit seksion respektiv dhe nga ana formate duhet të këtë elementet e nevojshëm si: nënshkrimi i pa/eve, i protokolluar, etj.
Plani i zbatimit të kontratës hartohet gjithashtu, për cdo procedurë prokurimi të blerjeve me vlerë të vogël, të cilat janë finalizuar me lidhjen dhe nënshkrmin e kontratës ndërmjet autoritetit/entit kontraktor dhe operatorit ekonomik.
Gjithashtu, APP sjell në vëmendje të autoriteteve/enteve kontraktore, respektimin e afateve ligjore të parashikuara ne pikën 3, te nenit 124 te LPP, ku përcaktohet se: “Plani i zbatimit të kontratës duhet të nënshkruhet nga autoriteti ose enti kontraktor dhe operatori ekonomik brenda 7 ditëve nga nënshkrimi i kontratës dhe në çdo rast para fillimit të zbatimit të saj” dhe në pikën 1, të nenit 125 te LPP, ku përcaktohet se: “Autoriteti ose enti kontraktor njofton Agjencinë e Prokurimit Publik për nënshkrimin e planit te zbatimit brenda 5 ditëve nga nënshkrimi i tij””./MONITOR

Cila mendoni se është alternativa më e mirë:

View Results

Ekonomi Ekonomi Agjencia e Prokurimit Publik kontrata tendera Agjencia e Prokurimit Publik kontrata tendera

Sondazh

Poll

Ekonomi 22 Nëntor 2021, 12:58

Bursa studentore nga One Telecommunications

One Telecommunications sjell programin e bursave “One Scholars”, të vlefshme për Universitetin Amerikan të Kosovës/Institutin Rochester të Teknologjisë në Kosov...

Policia “aktivizon” dronët, shoferët që nuk respektojnë këmbësorët në vizat e bardha do ndëshkohen

Policia “aktivizon” dronët, shoferët që nuk respektojnë këmbësorët në vizat e bardha do ndëshkohen

Iu gjet magazina me drogë në Fier, arrestohet 47-vjeçari në Dibër

'Shqiptarëve po u ngushtohet laku'/ Berisha: Qeveria ka ulur me 2% ndihmën ekonomike

POROSIA/ Protesta e 7 korrikut, Berisha: Kërkoj intensifikim maksimal

Edi Rama flet vonesën e satelitëve, do i përdorë për fermerët: Do të vijnë brenda këtij viti!

Shifrat e INSTAT flisnin për rënie,Rama i kundërshton: Mbulojmë 97%të konsumit vendas.Ku ikën lopët?

Gruri problem për t'u shitur, Rama mburret: Na është rritur prodhimi

Rama ngre alarmin: Do të kemi një dimër të ashpër dhe mungesa të mëdha

Rama me charter privat në mes të krizës ekonomike/ Peleshi: Ka lidhje me dinjitetin e shtetit

“Ju s’menaxhoni dot dy mikrofonë”/ Salianji ironizon Peleshi: Na jepni dhe ne nga një lopatë

Peleshi: S'kemi avionë për shuarjen e zjarrit, s'na leverdis. Ka kosto shumë, e kam dhimbje koke

Helmim masiv në Kukës, Gjici: S’ka probleme me ujin e pijshëm, u përzie me atë të vaditjes

Sherr tek 'Siguria Kombëtare', Peleshi: Zjarre do kemi! Xhaferaj: Të kemi helikopterë në punë

Del VD-Ka momenti kur makina me nënë dhe djalin thyen kangjellat dhe përfundon në lumë

Mjeti me nënën e fëmijën në ujë, dalin pamjet nga Berati

Avionët për shuarjen e flakëve, Peleshi: Do blejmë orë tek NSPA. Noka: E provova unë, nuk ia vlen

Zjarri në Sazan, Peleshi: S'u shua vetë, uji vetëm do e 'eksitonte'. Duhet ndërhyrje nga terreni

Informacion "TOP SECRET"/ Kuvendi futet pa dashje LIVE, gjenerali ndërhyn me urgjencë

KAOS në komision/ Denaj hedh në votim shtyrjen, Duma: Atë e bej unë! (Pyet sekretariatin)

Akti për kompensimin e çmimeve/ Duma: 8 pronarë nën hetim. Bejtja: S'kam informacion

Debat në Komisionin e çështjeve sociale, paralajmëron Duma: Do bllokoj mbledhjen!

Rama dhuron gjak, kryeministri: Sa herë ma keni pirë? Te e majta, ajo dhuron gjak

“Me paratë e buxhetit kompensoni oligarkët”/Grida Duma: Qeveria nuk i shpërndani lekët për qytetarët

TEST 2

Shkrumbohet fasoneria e italianes në Vlorë, dyshohet për zjarrvënie të qëllimshme

Largimi i pushuesve nga Shëngjini krijon trafik të rënduar në aksin Lezhë-Milot

U bllokuan në Valbonë, evakuohen me helikopter 4 turistët

Policia në aksion, arreston 9 shoferë, gjobit 341 të tjerë

'Jemi njerëz të mirë e besnik'/ Rama: Mund ta përdorni çmendurinë tonë për t'u marrë me të tjerët

Deri në 179 km/h, makina inteligjente kap mat shoferët në Bypass-in e Fierit, pezullohen 89 patenta

Rama: Dëgjojmë se Putin është shumë sëmurë, por as BE nuk është e shëndetshme

Rama në Austri: Keni qenë krah nesh, ndjej keqardhje për BE-në

Statusi kandidat për në BE, Rama: Ukraina mos të kenë iluzione, mori ilaç kundër depresionit

Rama: S'ka vend më të mirë se Austria për të marrë veten nga mbledhja depresive në Bruksel

Refuzon të largohet nga banesa, 50-vjeçari në Berat kërcënon të hidhet nga pallati

Rama takohet me shqiptaren në Austri, gruaja: Jam krenare që takova kryetarin

'Ulu', aksion policie në mes të natës në Astir, 2 persona shtrihen në tokë

'DRONI edukues'/ Policia rrugore me pajisje të re, monitoron çdo ndryshim drejtimi të parregullt

Aeroporti i Vlorës në zonë të mbrojtur, Tabaku: Shkatërron ekosistemin, projekt korruptiv

Protesta e Berishës, Jorida Tabaku konfirmon pjesëmarrjen: Jam në ballë të çdo opozite të qeverisë

Takoi Metën në Baku, Berisha: Sa të mbyllë Presidencën, bashkohemi kundër Ramës

7 korriku përsëritje e 8 janarit? Berisha" Skenar që nuk ndodh më, qëllimi është ngremë shqiptarët

Berisha shpjegon domethënien e datës së protestës: 3 shtata bashkë, rrisin shanset për sukses

Mbledhje në seli, Berisha: Janë të ftuar të gjithë, deputetët të shkëputen nga Alibasha

Sa do zgjasë protesta e 7 korrikut? Berisha: Deri në realizimin e qëllimit, pranoj të më udhëheqin

Berisha: Nuk pranojmë kurrë aleanca bilaterale në rajon, janë të rrezikshme

Përplasja Rama-Bullgari,Berisha: Turp, ordiner! Në emër të opozitës i kërkoj ndjesë popullit bullgar

'Rama bëri avokatin e Serbisë', Berisha:Nuk foli për Shqipërinë, në konferencë nuk u shfaq as Osmani

Berisha: Negociatat nuk u hapën për shkak të Bullgarisë por prej Ramës, shkoi si vasal i Vuçiç

PD kërkon heqjen e mandatit të Xhaçkës, Bushka: S'kemi pasur kohë të lexojmë shkresat