Bota

Zbulim i rëndësishëm nga studiuesit zviceranë, do të ndihmojë për zhvillimin e ilaçeve dhe vaksinës anti-Covid

Studiuesit në ETH Cyrih dhe Universitetin e Bernit kanë zbuluar një mekanizëm, me të cilin virusi corona manipulon qelizat njerëzore për të siguruar replikimin e tij.
Featured image of article: Zbulim i rëndësishëm nga studiuesit zviceranë, do të ndihmojë për zhvillimin e ilaçeve dhe vaksinës anti-Covid Foto Ilustruese

ZVICËR – Studiuesit në Zvicër kanë zbuluar një mekanizëm, me të cilin koronavirusi manipulon qelizat e njeriut për të siguruar replikimin e tij. Kjo njohuri do të ndihmojë në zhvillimin e ilaçeve dhe vaksinave kundër virusit. Mekanizmi zbuloi se si koronavirusi rrëmben qelizën.

Studiuesit në ETH Cyrih dhe Universitetin e Bernit kanë zbuluar një mekanizëm, me të cilin virusi corona manipulon qelizat njerëzore për të siguruar replikimin e tij.

Si një pirat që rrëmben një anije, një virus merr kontrollin e një qelize të infektuar, sepse çdo virus varet nga burimet dhe makineritë molekulare të qelizës për t’u shumëzuar. Kjo vlen edhe për SARS-CoV-2, agjenti shkaktar i pandemisë COVID-19. Studiuesit në ETH Cyrih dhe Universitetin e Bernës tani kanë zbuluar një mekanizëm që virusi corona përdor për të favorizuar prodhimin e proteinave të tij mbi ato të qelizës. Ky mekanizëm çon në qelizat që zvogëlojnë shumë prodhimin e proteinave të tyre, dhe në vend të kësaj prodhojnë pothuajse vetëm proteina virale. Kjo jo vetëm që rrit prodhimin e viruseve të reja, por gjithashtu pengon përgjigjen imune kundër infeksionit korona, transmeton tutje albinfo.ch.

Pasi virusi ka hyrë në një qelizë njerëzore gjatë një infeksioni SARS-CoV-2, proteina virale NSP1 prodhohet si një nga proteinat e para virale. Ishte e njohur tashmë nga viruset e tjerë të koronës që NSP1 pengon prodhimin e proteinave të vetë qelizës, por nuk ishte ende e qartë se si ndodh kjo. Grupet bashkëpunuese nga ETH Cyrihu dhe Universiteti i Bernës tani kanë zbuluar se si NSP1 pengon prodhimin e proteinave qelizore. Kjo punë tani shfaqet në shtyp dhe plotëson rezultatet e marra në mënyrë të pavarur për një temë të ngjashme që u botuan kohët e fundit nga një ekip kërkimor në Gjermani.

Një pikënisje për zhvillimin e vaksinave dhe ilaçeve

Ribozomet janë makineri qelizore që prodhojnë proteina. Ata lexojnë projektin, të ashtuquajturën RNA të dërguarit, për një proteinë të caktuar dhe mbledhin aminoacidet në rendin përkatës. Gjatë leximit, ARN-ja dërguese kalon përmes një kanali në ribozom. Studiuesit mund të tregojnë se NSP1 lidhet me këtë kanal dhe kështu bllokon ribozomin. Duke përdorur mikroskopinë krio-elektronike, vendi i lidhjes së NSP1 në kanalin ribosome mund të sqarohet në rezolucionin atomik. “Ky imazh i hollësishëm ofron informacion të rëndësishëm për krijimin e mundshëm të një ilaçi që mund të parandalojë lidhjen e NSP1 pa ndërhyrë në funksionin ribosomal. Nëse NSP1 nuk mund të ndërveprojë më me ribozomin, kjo lejon aktivizimin e sistemeve të mbrojtjes qelizore që mund të ndalojnë replikimin viral, ”shpjegon Nenad Ban, Profesor për Biologjinë Molekulare në ETH Zurich dhe bashkëautor i studimit.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Duke përdorur eksperimente biokimike dhe qelizore, studiuesit ishin në gjendje të tregonin se vetëm NSP1 është e mjaftueshme për të penguar prodhimin e proteinave. Bazuar në pamjen e detajuar të mënyrës së lidhjes së NSP1, studiuesit ishin në gjendje të prodhonin variante të modifikuara të NSP1 që kanë humbur efektin e tyre frenues. Viruset SARS-CoV-2 me variante të tilla joaktive të proteinës NSP1 ka të ngjarë të zbuten sa nuk mund të shkaktojnë më sëmundje të rëndë. Viruse të tilla të dobësuar potencialisht mund të përdoren si një vaksinë, një parim mbi të cilin tashmë janë bazuar shumë vaksina të tjera kundër sëmundjeve virale.

Studiuesit gjithashtu ishin të interesuar në pyetjen pse proteinat virale prodhohen në sasi të mëdha pavarësisht nga frenimi i funksionit ribosomal nga NSP1. Ata zbuluan se ARN virale ka veti unike për shkak të të cilave lexohet me shumë efikasitet nga ribozomet krahasuar me ARN mesazherike qelizore. “Duke bllokuar ribozomet NSP1, ribozomet funksionale bëhen të pakta dhe në të njëjtën kohë ARN virale mund të përbëjë gati gjysmën e ARN totale në qelizë. Në këto kushte, ARN virale lexohet në mënyrë preferenciale nga ribozomet akoma funksionale në krahasim me vetë qelizën. messenger RNA”, shpjegon Oliver Mühlemann, Profesor i Biokimisë në Universitetin e Bernës dhe bashkautor i studimit.

Projekti kërkimor, në kohë rekord

Kanë kaluar vetëm disa muaj nga fillimi i projektit kërkimor deri te botimi. “Ekspertiza plotësuese e studiuesve të përfshirë lejoi një progres shumë të shpejtë dhe efikas në këtë projekt,” thotë Oliver Mühlemann. Të tre grupet kërkimore pjesëmarrëse janë pjesë e Qendrës Kombëtare të Kompetencës në Kërkim (NCCR) ARN & Sëmundje, e cila është financuar nga Fondacioni Kombëtar Zviceran i Shkencës, si dhe Universiteti i Bernës dhe ETH Cyrih. Të tre grupet kërkimore do të vazhdojnë të bashkëpunojnë ngushtë për të fituar njohuri të mëtejshme sesi SARS-CoV-2 manipulon qelizën në favor të saj. 

Marrë nga: .albinfo.ch

(A.K.Dosja.al)

Shto Koment