BotaKuriozitete

Rritja e niveleve të detit e detyron fshatin Fixhi të zhvendoset

Fshati fixhian i Vunidogoloa është braktisur. Shtëpi të rrënuara, mbeten të mbipopulluara me bimësi.

Fshati fixhian është braktisur. Shtëpitë, tani të rrënuara, mbeten të mbipopulluara me bimësi.

Vunidogoloa është një nga katër komunitetet të Fixhit që janë detyruar të zhvendosen nga efektet e ndryshimit të klimës. Dhe më shumë se 80 komunitete janë caktuar nga qeveria Fixhi për zhvendosje të mundshme në të ardhmen.

Komunitetet bregdetare me shtrirje të ulët si këto janë veçanërisht të prekshme ndaj kërcënimeve të ngritjes së nivelit të detit, përmbytjes së baticave, intensitetit të shtuar të valëve të stuhisë dhe erozionit bregdetar.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Ngjarje ekstreme, të motit të papritura, siç janë ciklonet, gjithashtu mund të detyrojnë komunitetet të lëvizin, veçanërisht  tropikët.

Por zhvendosja e komuniteteve përfshin shumë më tepër sesa thjesht rindërtimin e shtëpive në një vend më të sigurt.

Shto Koment