Kuriozitete

Vapa mbaroi? Ekspertë evropian: Qershori më i nxehti i të gjitha kohërave, shkak ngorhja globale

Temperatura mesatare globale ishte rreth 0.1 gradë celcius më e lartë se gjatë qershorit që ka qenë muaj më i nxehtë në histori deri në vitin 2016.
Featured image of article: Vapa mbaroi? Ekspertë evropian: Qershori më i nxehti i të gjitha kohërave, shkak ngorhja globale Njerëz duke u larë në det

Të dhënat e siguruara nga Shërbimi për Ndryshimin e Klimës së Kopernikut, të zbatuara nga Qendra Evropiane për Parashikimet e Vogla të Motit në emër të BE-së, treguan se temperatura mesatare globale për qershorin 2019 ishte më e larta në këtë vit. Të dhënat treguan temperaturat mesatare evropiane për qershorin 2019, ishin 2 gradë celcius mbi normën normale dhe temperaturat ishin 6-10 gradë celcius mbi normalen mbi shumicën e Francës, Gjermanisë dhe Spanjës veriore gjatë ditëve të fundit të muajit,

Temperatura mesatare globale ishte rreth 0.1 gradë celcius më e lartë se gjatë qershorit që ka qenë muaj më i nxehtë në histori deri në vitin 2016. Ekspertët kanë thënë se ndryshimi i klimës që të thyhej rekordi i fundit. Vlerësimi i shpejtë i temperaturës mesatare në Francë në mes të 26 dhe 28 qershor tregoi një rritje “të konsiderueshme” që erdhi si pasojë e ngrohjes globale të shkaktuar nga njeriu.

Vala e fundit e ngrohjes e pa Francën të shënojë temperaturën më të nxehtë në historinë e vendit (45.9 gradë celcius) dhe zjarreve të mëdha nëpër Spanjë, ku temperaturat tejkaluan 40 gradë celcius. Gjermania, Polonia dhe Republika Çeke regjistruan gjithashtu temperaturat e tyre më të larta për javën e qershorit të kaluar.

Është pranuar se është e vështirë të lidhet drejtpërdrejt me valën e ngrohjes me ndryshimet klimatike, por është vënë në dukje se ngjarje të tilla ekstreme të motit pritet të bëhen më të zakonshme për shkak të ngrohjes globale.

Peter Stott, një ekspert në analizimin e rolit të ndryshimeve klimatike në motin ekstrem në zyrën e Met, pohoi se “një valë e nxehtësisë ekstreme e ngjashme 100 vjet më parë do të kishte gjasa të ishte rreth 4 garë më pak”.

Në përgjigje të nxehtësisë rekorde, profesor Hannah Cloke, studiues i rreziqeve natyrore në Universitetin e Reading, tha: “E dinim se qershori ishte i nxehtë në Evropë, por ky studim tregon se të dhënat e temperaturës nuk janë thyer vetëm. Ata janë zhdukur. Ky është qershori me i nxehtë duke thyer rekordin në nivel global.

Përshtatur nga The Indipendent

(A.B. Dosja.al)

Shto Koment