Rajoni

U zgjodh kryeministri i ri/ Kush është Abdullah Hoti që sot u votua me 61 vota pro në Parlamentin e Kosovës

3 qershori i 2020 shënoi në karrierën e tij politike marrjen e detyrës së Kryeministrit të Kosovës, por kush është Avdullah Hoti para se të zgjidhej nga Parlamenti si kryeministër?
Featured image of article: U zgjodh kryeministri i ri/ Kush është Abdullah Hoti që sot u votua me 61 vota pro në Parlamentin e Kosovës Kryeministri i ri i Kosovës, Abdullah Hoti.

KOSOVË– Abdullah Hoti është zgjedhur sot si Kryeministër i Kosovës me 61 vota pro në Parlament. Tashmë zyrtarisht në postin e Kryeministrit, Hoti do të drejtojë kabinetin e tij qeveritar me 4 zëvendës kryeministra dhe 16 minitra. Pas mocionit të mos besimit dhe shkarkimit të Qeverisë Kurti, Hoti ka qenë kandidati i ri i propozuar për kryeministër nga Lidhja Demokratike e Kosovës, propozim ky që erdhi pas tërheqjes së Isa Mustafës.

3 qershori i 2020 shënoi në karrierën e tij politike marrjen e detyrës së Kryeministrit të Kosovës, por kush është Avdullah Hoti para se të zgjidhej nga Parlamenti si kryeministër?

Biografia

Kryeministri aktual i Kosovës, Abdullah Hoti ka përfunduar studimet për menaxhment dhe informatikë në Fakultetin Ekonomik të Universitetit të Prishtinës gjatë viteve 1994-1998. Më vonë në vitet 2001-2002 ai kreu studimet e magjistraturës, për të vijuar një vit më vonë me doktoraturën për një periudhë 4-vjeçare, 2003-2007 për ekonomi në Staffordshire University, në Britaninë e Madhe.

Në 2008 ai është certifikuar nga Staffordshire University për metoda hulumtuese të studentëve të doktoraturës.

Karriera akademike dhe politike:

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Abdullah Hoti është angazhuar si pedagog asistent në Fakultetin Ekonomik të Universitetit të Prishtinës në vitin 1998. Në vitin 2008 është zgjedhur Profesor Asistent, ndërkaq më 2012 është zgjedhur profesor i asocuar. Në këtë fakultet jep disa kurse në studimet bachelor, master dhe të doktoratës.

Më vonë ai ka qenë pedagog edhe në Universitetin e Pejës gjatë vitit 2008-2009, si edhe në Kolegjin Dardania në Prishtinë ka dhënë lëndët e mikroekonomisë dhe makroekonomisë. Gjatë viteve 1999-2004, ka punuar në Institutin Riinvest në Prishtinë si hulumtues. Ishte anëtar i Këshillit Drejtues të Universitetit të Prishtinës gjatë viteve 2007-2009. Përveç punës së tij në universitete Hoti ka publikuar gjashtë tekste, në gjuhën angleze, prej tyre dy si autor i vetëm dhe katër si bashkautor.

Ndërkohë pas eksperiencave akademike dhe në fushën e mësimdhënies, ai gjatë viteve 2006-2007, ka qenë Këshilltar i Lartë i Ministrit të Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë të Kosovës. Një vit më vonë, 2008-2009, ka mbajtur postin e Këshilltarit për Ekonomi të Kryetarit të Komunës së Prishtinës. Gjithashtu ai në vitet 2010-2013 ka mbajtur edhe postin e  Nënkryetarit të Komunës së Prishtinës.

Prej vitit 2006 Hoti është anëtar i Këshillit të Përgjithshëm të Lidhjes Demokratike të Kosovës. Prej vitit 2010, është anëtar i Kryesisë së Lidhjes Demokratike të Kosovës. Nga viti 2011, ka kryesuar Këshillin e Ekspertëve të Lidhjes Demokratike të Kosovës.

Ndërsa në qershor 2014, ai u zgjodh Deputet i Kuvendit  të Republikës së Kosovës nga Lidhja Demokratike e Kosovës. Por teksa kanë kaluar 6  vite angazhimi i tij  si deputet i LKD-së, Hoti sot mban postin e kryeministrit të Kosovës.

A.C/Dosja.al

Shto Koment