Kulture

Tre adoleshente shqiptare triumfojnë në konkursin global, Forbes artikull për idenë e veçantë dhe aplikacionin “GjejZa”

“Forbes” ka shkruar një artikull të gjatë, ku prezanton tre adoleshentet shqiptare që fituan çmimin e parë në “Technovation Challenge” me aplikacionin e tyre “GjejZa”, që u vjen në ndihmë të gjitha grave të abuzuara seksualisht dhe të dhunuara.
Featured image of article: Tre adoleshente shqiptare triumfojnë në konkursin global, Forbes artikull për idenë e veçantë dhe aplikacionin “GjejZa” Dea Rozhani, Jonada Shukarasi dhe Arla Hoxha, vajzat që fituan çmim të parë.

Korrigjimi i çekuilibrit gjinor në teknologji duhet të fillojë me edukimin që në moshë të re. Një konkurs global, “Technovation Challenge”, mbahet çdo vit për të inkurajuar vajzat nga e gjithë bota që të zgjidhin sfidat e botës reale përmes teknologjisë. Disa nga këto zgjidhje janë krijuar jo vetëm nga vajzat, por edhe posaçërisht për vajzat.

Dy ekipe me nga tetë vajza 16-vjeçare, nga Spanja dhe Shqipëria, vendosën që sulmi dhe abuzimi në familje është një çështje e rëndësishme që ata donin ta zgjidhnin përmes hartimit të aplikacioneve.

Skuadra e vajzave shqiptare me pjesmarrje të Arla Hoxhës, Jonada Shukarasit dhe Dea Rrozhanit ka fituar çmimin e parë duke marrë 15,000 dollarë, për të sjellë në jetë idetë e tyre.

Tre vajzat e reja dhe të guximshme kanë shumë informacione për të ndarë që mund të na frymëzojnë.

1.Të gjithë ne mund të bëjmë diçka për të trajtuar sfidat që prekin ne dhe njerëzit për të cilët ne kujdesemi.

Statistikat në lidhje me fushën e dhunës seksuale ndryshojnë, por një shifër tregon për çdo 92 sekonda, një amerikan tjetër sulmohet seksualisht , dhe 9 nga çdo 10 viktima të dhunimit janë femra. Sulmi seksual është një problem universal, duke ndikuar në mënyrë disproporcionale gra dhe vajza të reja.

Ekipi shqiptar gjithashtu e ktheu zhgënjimin dhe frikën në veprim. “Në Shqipëri, pabarazia gjinore është e rrënjosur në një kulturë që nuk i njeh të drejtat e grave, i zhvlerëson ato dhe normalizon abuzimin. Ajo që është më e keqja është se brezi ynë po rritet me të njëjtin mentalitet të vjetëruar që ekziston në vendin tonë me shekuj. Nëse ne, si vajza që jetojmë në një mjedis të tillë, nuk bëjmë asgjë në lidhje me të, askush nuk do “, – është shprehur Jonada Shukarasi.

2.Lufta për barazinë gjinore nuk ka mbaruar.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Arla Hoxha shprehet: “Sidoqoftë, pavarësisht progresit vajzat flasin të gjitha për sfidat me të cilat përballen, veçanërisht kur bëhet fjalë për dhunën me bazë gjinore. Dhuna me bazë gjinore është bërë pjesë e jetës sonë të përditshme. Normalizimi i abuzimit vjen si rezultat i një kulture që i sheh gratë si pronë, si të paafta për të qenë të pavarura dhe të qëndrojnë vetë. Gratë janë rritur për të besuar se dhuna është normale, ato nuk duhet të flasin për këtë, ose që madje e meritojnë atë.”

Momente nga dhënia e çmimit të parë.

3.Së bashku, ne jemi më të fortë.

Dea Rrozhani nga skuadra fituese nga Shqipëria flet për atë që do të thotë fitore për ta, dhe nuk ka të bëjë me veten e tyre: “Ne do të donim të fitonim që GjejZa të ketë më shumë mbështetje dhe përfundimisht të ketë ndikim tek gratë dhe vajzat. Ne do të dëshironim të fitonim sepse duam t’u tregojmë vajzave në Shqipëri që edhe pse jetojmë në një vend të vogël, mund të gjejmë zgjidhje që tejkalojnë kufijtë gjeografikë. Ne do të donim të fitonim sepse duam t’u tregojmë miqve dhe bashkëmoshatarëve tanë që me punë të palodhur dhe vendosmëri ju mund të arrini ëndrrat tuaja. “

Vajzat janë vetëm 16 vjeç, por ata tashmë kanë dalë nga rruga e tyre për të ndikuar në komunitetin e tyre dhe në të gjithë botën, duke shërbyer si modele të roleve për bashkëmoshatarët e tyre dhe më gjerë. Aplikacioni GjejZa i krijuar nga ekipi shqiptar tashmë ka marrë jehonë ndërkombëtare.

Marrë dhe përshtatur nga Forbes

(R.L/Dosja.al)

 

 

Shto Koment