Aktualitet

Veliaj “shkel me të dyja këmbët” ligjin, jep një tjetër tender pa garë, rreth 670 milionë lekë për konteinerë (Kompania fituese)

 • Biznesmeni durrsak i akuzuar për 4 mln euro mashtrim me TVSH fitoi tenderin e bashkisë Tiranë për banesat sociale (EMRI+DETAJE)
 • Kompania “Kurti Construction Shpk & Bredhi Jes Shpk” në një tender pa garë do të marrë 670 milionë lekë nga Bashkia Tiranë për kalimin e banorëve nga çadrat në konteinerë. Rabi Kurti është pronari i saj, i akuzuar për 4 mln euro mashtrim me TVSH-në.
  Featured image of article: Veliaj “shkel me të dyja këmbët” ligjin, jep një tjetër tender pa garë, rreth 670 milionë lekë për konteinerë (Kompania fituese) Erion Veliaj

  Tiranë-2 muaj pas tërmetit, Bashkia Tiranë zgjedh tenderin me negocim të drejtpërdrejtë për të bërë kalimin e banoreve që janë në çadra në shtëpi lëvizëse (konteinerë). Për këtë tender është zgjedhur kompania “Kurti Construction Shpk & Bredhi Jes Shpk”( në pronësi të Rabi Kurtit),  e cila në kundërshtim me ligjin për Prokurorimet Publike ka përfituar këtë tender me vlerë 6 650 000 (gjashtëdhjetë e gjashtë milionë e gjashtëqind e pesëdhjetë mijë), si e vetme në garë. Nga të dhënat në “Open Data”, kontrata është firmosur më 13 janar dhe kompania do të marrë shumën prej afro 670 milionë lekësh të vjetra për blerjen e banesave sociale.

  Kontrata
  Kontrata

  Çfarë thotë ligji i Prokurimeve Publike? 

  Siç vihet re, i  vetmi operator konkurues në garën për këtë tender ka qenë “Kurti Construction Shpk & Bredhi Jes Shpk”. Kjo është në shkelje të ligjit pasi në një tender me negocim (si në këtë rast) duhet të jetën të paktën 2 kompani pjesëmarrëse në garë. Në të kundërtën tenderi anulohet.

  Ligji i prokurimeve Publike, neni 5 pika 4: “Autoriteti kontraktor, kur përdor procedurën e kufizuar dhe procedurën me negocim, nuk mund ta kufizojë numrin e kandidatëve që ftohen për të paraqitur ofertën. Për procedurën e kufizuar numri minimal i kandidatëve të ftuar duhet të jetë jo më pak se 5, ndërsa për procedurën me negocim jo më pak se 3 operatorë ekonomikë. Kur numri i kandidatëve, që kanë shprehur interes është më i vogël se minimumi i përcaktuar, atëherë autoriteti kontraktor mund të vazhdojë procedurën e prokurimit vetëm kur janë të paktën 2 kandidatë. Në njoftimin për tender, autoriteti kontraktor duhet të përcaktojë kriteret objektive, jo diskriminuese, rregullat që do të zbatohen, si dhe numrin minimal të kandidatëve që do të ftohen.”

  Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al
  Ligji për prokurimet publike

  Kush është Rabi Kurti 
  Rabi Kurti është arrestuar më 5 shtator 2019, ku u akuzua për 4 milionë euro mashtrim me TVSH-në. Ai  nuk është një biznesmen i panjohur, pasi njihet në Durrës si një nga emrat e lidhur ngushtë me Partinë Demokratike, e cila e vuri edhe në listën e kandidatëve për këshillin bashkiak në vitin 2011.

  J.V/Dosja.al

  Shto Koment