DiasporaRajoni

Takimi me Vuçiç, Hoti i liston Kurtit objektivat: Raporto në Kuvend fillimisht! Duhet njohje e ndërsjelltë dhe normalizim i marrëdhënieve

Në një postim në Facebook, Hoti shkruan se procesi i dialogut me Serbinë duhet të jetë për njohje të ndërsjelltë dhe nënshkrimin e një marrëveshjeje përfundimtare mes dy vendeve.
Featured image of article: Takimi me Vuçiç, Hoti i liston Kurtit objektivat: Raporto në Kuvend fillimisht! Duhet njohje e ndërsjelltë dhe normalizim i marrëdhënieve Avdullah Hoti

KOSOVË- Ish kryeministri i Kosovës, Avdullah Hoti i ka sygjeruar pasardhësit të tij Albin Kurti që të raportojë qasjen e tij në procesin e dialogut me Serbinë. Në një postim në Facebook, Hoti shkruan se procesi i dialogut me Serbinë duhet të jetë për njohje të ndërsjelltë dhe nënshkrimin e një marrëveshjeje përfundimtare mes dy vendeve. Ai gjithashtu ka listuar 5 objektiva, ku duhet të fokusohet Kurti.

Kryeministri të premten duhet të raportojë në Kuvend për qasjen e tij në këtë proces të ri dialogu: 1. për parimet mbi të cilat do të dialogohet (që në fakt paraqesin vijat e kuqe për palën kosovare), 2. për objektivat e dialogut (çfarë pritet të arrihet në fund të procesit), 3. për organizimin e palës kosovare në procesin e dialogut, për ekspertët dhe institucionet akademike që duhet përfshirë në dialog, 4. për mënyrën se si do të sigurohet transparenca dhe llogaridhënia gjatë procesit, përfshirë rolin mbikëqyrës të Kuvendit dhe qasjen në proces për shoqërinë civile dhe mediat, 5. për mënyrën si do të sigurohet mbështetja e partnerëve ndërkombëtarë në këtë proces, koordinimi me ta për objektivat e dialogut dhe përfshirja e tyre në dinamikën e dialogut. Çdo lloj raportimi që nuk fokusohet në këto pika është përsëritje se seancave të mëparshme të organizuara gjatë dialogut teknik,”-shkruan ai.

POSTIMI I PLOTË:

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Pastaj, për objektivat e dialogut. Për organizimin e palës kosovare, për mënyrën e si do të sigurohet transparenca dhe llogaridhënia gjatë procesit dhe për mënyrën si do të sigurohet mbështetja e partnerëve ndërkombëtarë në këtë proces. Kërkesa e Kryeministrit për diskutim në Kuvendin e Kosovës të premten lidhur me ecurinë e deritanishme të dialogut është shtruar gabimisht. Raporti i dorëzuar nga Qeveria për deputetët përmban listën e marrëveshjeve të arritura gjatë dialogut teknik të viteve 2011-2017. Dialogu në Bruksel tanimë nuk është teknik, por është për marrëveshjen përfundimtare për njohje të ndërsjellë dhe normalizim të marrëdhënieve në mes të dy shteteve fqinje. Kryeministri të premten duhet të raportojë në Kuvend për qasjen e tij në këtë proces të ri dialogu: 1. për parimet mbi të cilat do të dialogohet (që në fakt paraqesin vijat e kuqe për palën kosovare), 2. për objektivat e dialogut (çfarë pritet të arrihet në fund të procesit), 3. për organizimin e palës kosovare në procesin e dialogut, për ekspertët dhe institucionet akademike që duhet përfshirë në dialog, 4. për mënyrën se si do të sigurohet transparenca dhe llogaridhënia gjatë procesit, përfshirë rolin mbikëqyrës të Kuvendit dhe qasjen në proces për shoqërinë civile dhe mediat, 5. për mënyrën si do të sigurohet mbështetja e partnerëve ndërkombëtarë në këtë proces, koordinimi me ta për objektivat e dialogut dhe përfshirja e tyre në dinamikën e dialogut. Çdo lloj raportimi që nuk fokusohet në këto pika është përsëritje se seancave të mëparshme të organizuara gjatë dialogut teknik. Është tepër me rëndësi të kemi qëndrim të qartë nga Qeveria për këto çështje dhe të ndërtojmë konsensusin e nevojshëm politik dhe shoqërorë për të përmbyllur këtë proces tani kur është krijuar momentumi i nevojshëm dhe kur ekziston qëndrimi i qartë i partnerëve kyç në kuadër të BE-së dhe i SHBA-së.

Takimi mes Albin Kurtit dhe Aleksandër Vuçiç, do të mbahet në 15 qershor në Bruksel. Në të do të diskutohet për dialogun mes vendeve si dhe për çështjet që e pengojnë këtë dialog.

(I.A/dosja.al)

Shto Koment