Psikologji

Studimi/ Optimizmi, sekreti për të pasur një jetë më të gjatë!

Një studim i kryer në Londër nga disa profesionist të psikologjisë dhe ekspertë, pretendojnë se optimizmi si tek burrat dhe tek gratë ndikon për të pasur një jetë më të gjatë.
Featured image of article: Studimi/ Optimizmi, sekreti për të pasur një jetë më të gjatë! Foto ilustruese

LONDËR- Të shohësh gotën si gjysëm të plotë mund të nënkuptojë një jetë më të gjatë, sipas hulumtimeve që sugjerojnë se optimistët jo vetëm që jetojnë më gjatë në përgjithësi, por kanë një shans më të mirë për të arritur 85 vjeç ose edhe më shumë vite.

Nuk është hera e parë që optimizmi është i lidhur me përfitimet shëndetësore. Njerëzit me një gjendje të prirur më parë janë zbuluar se kanë një rrezik më të ulët të sëmundjeve të zemrës dhe vdekjes së parakohshme. Studiuesit tani thonë se kjo gjithashtu mund të luante një rol të rëndësishëm në jetëgjatësinë e njeriut.

Ekipi që qëndron pas studimit thotë se gjetjet e tyre mund të jenë gjithashtu shkak për tifozët.

“Shumë prova sugjerojnë që jetëgjatësia e jashtëzakonshme zakonisht shoqërohet me një hapësirë ​​më të gjatë të shëndetit të mirë dhe të jetuarit pa aftësi të kufizuara, kështu që gjetjet tona krijojnë një mundësi emocionuese që ne mund të jemi në gjendje të promovojmë plakjen e shëndetshme dhe elastike duke kultivuar asete psikosociale siç është optimizmi, “Tha Lewina Lee, autori kryesor i studimit në Shkollën e Mjekësisë në Universitetin e Bostonit.

Ndërsa një mundësi e tillë ende nuk është testuar, ndërsa Lee vuri në dukje se studime të tjera kanë treguar që nivelet e optimizmit mund të ngrihen.

Duke shkruar në Procedimet e Akademisë Kombëtare të Shkencave, Lee dhe kolegët raportojnë se si analizuan të dhënat nga dy projekte të mëparshme kërkimore afatgjata, njëra që përfshinte infermiere femra dhe tjetra e përqendruar në një grup burrash.

Të parët u vlerësuan për optimizëm në 2004, me pjesëmarrës me moshë mesatare 70 vjeç, dhe u pasuan deri në vitin 2014. Për burrat, optimizmi u vlerësua në vitin 1986, me pjesëmarrës me një moshë mesatare 62 vjeç, dhe vdekjet ub panë deri në 2016.

Ekipi ndau rreth 70,000 gra në katër grupe me madhësi të barabartë, bazuar në rezultatet e tyre për optimizëm. Ata më pas e krahasuan jetëgjatësinë për më optimistët me më pak, duke marrë parasysh faktorët ku përfshihet mosha, seksi, raca, arsimi, depresioni dhe gjendjet e tjera shëndetësore të pranishme që në fillim.

Rezultatet tregojnë se grupi më optimist i grave kishte një jetëgjatësi gati 15% më të gjatë se sa më pak.

Rezultate të ngjashme u panë tek burrat, edhe pse optimizmi u mat pak më ndryshe. Kur ekipi krahasoi një të pestën e burrave që kishin rezultatet më të larta të optimizmit me ato që ishin më pak optimistë,  zbuluan se burrat më pozitivë kishin jetëgjatësi gati 11% më të gjatë.

Hulumtimi sugjeroi që njerëzit që janë më optimistë gjithashtu mund të udhëheqin një mënyrë jetese më të shëndetshme, prandaj analizat marrin parasysh faktorët përfshirë nivelet e ushtrimeve, dietën, pirjen e duhanit dhe konsumimin e alkoolit.

Këto shifra mbetën pothuajse të pandryshuara për gratë kur u konsiderua jeta shoqërore, megjithëse për burrat një lidhje e qartë me optimizmin nuk ishte më e pranishme, ndoshta për shkak të madhësisë më të vogël të grupit të meshkujve.

Por të qenit optimist nuk lidhej vetëm me një jetëgjatësi më të gjatë. Për burrat dhe gratë ishte e lidhur edhe më konkretisht me të jetuarit në moshën 85 vjeç ose më të vjetër.

Lee tha se nuk ishte akoma e qartë pse optimizmi është i lidhur me jetëgjatësinë. “Në studimin tonë, sjelljet më të shëndetshme, më pak simptoma depresive dhe më shumë lidhje shoqërore llogariten vetëm pjesërisht nga shoqata nga optimizmi në jetëgjatësi të jashtëzakonshme,” tha ajo, duke shtuar se ka të ngjarë të ketë mekanizma të tjerë në lojë, siç janë njerëzit optimistë që përballojnë më mirë stresin.

Dr Catherine Hurt, një ekspert në psikologjinë e shëndetit në City, University of London, tha se studimi theksoi rëndësinë e mirëqenies psikologjike krahas mirëqenies fizike për të jetuar një jetë të gjatë dhe të shëndetshme.

Lisa Bortolotti, profesoreshë e filozofisë në Universitetin e Birmingham, shtoi forma të tjera të optimizmit që  gjithashtu mund të sjellin përfitime. “Ne gjithashtu mund të kemi pikëpamje të njëanshme për aftësitë tona dhe të ardhmen tone.  Ne mund të mendojmë se jemi drejtues të shkëlqyeshëm, ose se kurrë nuk do të divorcohemi, kur provat sugjerojnë ndryshe. Këto paragjykime mund të jenë gjithashtu të mira. Nëse besojmë se mund t’i arrijmë qëllimet tona, ka më shumë të ngjarë të vazhdojmë të përballemi me vështirësi. “

Burimi: Theguardian

A.C/Dosja.al

Shto Koment