Bota

Stresi gjatë pandemisë së Covid-19, njihuni me shtetin ku qytetarët konsumuan më shumë alkol (ARSYET)

Sipas këtij studimi, rreth 35.5% e qytetarëve të moshuar në Gjermani kanë deklaruar se konsumuan më shumë alkool gjatë pandemisë.
Featured image of article: Stresi gjatë pandemisë së Covid-19, njihuni me shtetin ku qytetarët konsumuan më shumë alkol (ARSYET) Foto Ilustruese

GJERMANI – Karantina për shkak të pane,mdisë së Covid-19 bëri që shumë prej nesh të sihin të stresuar kjo pasi gjatë gjithë kohës ishim të mbyllur në shtëi dhe nuk kishim asnjë mundësi për të dalë. Kështu që shumë njerëz humbën punën dhe si pasojë mënyra e jetës tonë ndryshoi.

Kështu që në disa vende për shkak të izolimit është rritur dhe përdorimi I alkolit.  Studimi i Institutit Qendror për Shëndet Shpirtëror nga Manheim dhe Klinika në Nurnberg të Gjermanisë ka treguar që gjatë muajve të izolimit është rritur edhe konsumi i pijeve alkoolike. Sipas këtij studimi, rreth 35.5% e qytetarëve të moshuar në Gjermani kanë deklaruar se konsumuan më shumë alkool gjatë pandemisë.

Ndërkohë, qendrat e këshillimit të varësisë dhe grupet e vetë-ndihmës raportojnë për palë dukshëm më të interesuara.

“Frekuenca e thirrjeve dhe pyetjeve me shkrim, e ashtuquajtura butoni i ndihmës së parë, është rritur në mënyrë të konsiderueshme”, thotë Peter K. nga Alkololics Anonymous.

“Faktorët e rrezikut për një rritje të konsumit ishin: ndryshimi i statusit të punës, një nivel i lartë i stresit të perceptuar dhe dyshime se kriza do të menaxhohet mirë,” thotë Anne Koopmann nga ZI në Mannheim.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Njerëzit me një nivel të lartë stresi dhe një status më të ulët shoqëror kishin më shumë gjasa të raportonin se pinin më shumë alkool gjatë krizës. Nga ana tjetër, njerëzit në profesione të rëndësishme sistematike që ishin në gjendje të vazhdojnë të punojnë priren të pinë më pak ose të ruajnë konsumin e tyre.

Ky studim tregon që Gjermania ishte edhe vendi që konsumoi më shumë alkool gjatë pandemisë, edhe pse gjermanët e menaxhuan më mirë se shtetet e tjera përhapjen e virusit.

Burimi:web24.news

(A.K.Dosja.al)

Shto Koment