Aktualitet

Strasburgu ‘rrëzon’ pronarët, mbetet në fuqi SKEMA e qeverisë për kompensimin e pronave

Skema e propozuar në vitin 2015 fillimisht u kundërshtua nga shoqatat e ish-pronarëve, të cilët vendosën që të dërgonin çështjen në Strasburg. Por mesa duket edhe atje nuk kanë arritur që të fitojnë me pretendimet e tyre.
Featured image of article: Strasburgu ‘rrëzon’ pronarët, mbetet në fuqi SKEMA e qeverisë për kompensimin e pronave Foto ilustruese

Gjykata Europiane e të Drejtave të Njeriut ka dhënë sot vendimin përfundimtar lidhur me çështjen e pronave në Shqipëri. Në vendimin e marrë, ditën e sotme nga Gjykata e Strasburgut pranohet skema e propozuar nga qeveria shqiptarë për të kompensuar ish-pronarët.

Skema e propozuar në vitin 2015 fillimisht u kundërshtua nga shoqatat e ish-pronarëve, të cilët vendosën që të dërgonin çështjen në Strasburg. Por mesa duket edhe atje nuk kanë arritur që të fitojnë me pretendimet e tyre.

Ky vendim tregon se legjislacioni i miratuar nga Kuvendi i Shqipërisë mbi çështjen e kompensimit të pronave është tërësisht në respekt të parimeve të të drejtave të njeriut, ndryshe nga sa pretendonte pala tjetër.

Sipas kësaj skeme, toka do të kompensohet duke marrë në konsideratë gjendjen e saj në momentin e sekuestrimit nga regjimi komunist dhe jo sesi është regjistruar sot në Kadastër.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

I vetmi ndryshim i bërë është që nëse prona sot ka një vlerë të madhe, nuk do të kompensohet me vlerën që ka pasur më parë, por duhet që të paguhet me jomë pak se 10% të vlerës së tregut që ka sot.

(k.m./dosja.al)

Shto Koment