KurioziteteVirale

Si do të ishte jeta në planetin tonë, nëse toka do të ishtë vërtetë e sheshtë / Video

Njëra nga teoritë më të famshme konspirative, është ajo se toka në fakt, nuk është e rrumbullakët, por e sheshtë!
Featured image of article: Si do të ishte jeta në planetin tonë, nëse toka do të ishtë vërtetë e sheshtë / Video

AMERIKË Shumë tëori konspirative  të njerzëve skeptik në  të tërë botën, kanë dalë vitet e fundit.

Njëra nga teoritë më të famshme konspirative, është ajo se toka në fakt, nuk është e rrumbullakët, por e sheshtë!

Për të tërë ju që nuk e keni hasur ndonjëherë këtë teori, dhe ju duket qesharake, atëhere mesa duket ju nuk jeni shumë aktiv në botën e internetit, pasi ka disa vite tashmë që mijëra njerëz nëpër botë krijojnë debate e konflikte mbi formën e tokës, ku ka dhe një pjesë jo të vogël, që beson se ajo është e sheshtë.

Natyrisht, kjo gjë nuk ka sesi të jetë e mundur, dhe ne do e shpjegojmë së bashku përse.

Problemi i parë që do të na lindte, nëse toka do të ishte e sheshtë, është problemi i gravitetit.

Shumë nga efektet anësore të çuditshme të një Toke të sheshtë do të lindin drejtpërdrejt nga mënyra se si disku do të pësonte forcën e gravitetit.

 Kjo forcë themelore e universit do ta bënte të njohur praninë e tij në një planet të sheshtë,  në disa mënyra të mëdha, të pamohueshme.

Së pari, kujtoni se graviteti i Tokës nuk ju tërheq, vetvetiu, ju tërhiqeni drejt qendrës së tij të masës. Pra, nëse jeni duke qëndruar në qendrën e saktë të tokës së sheshtë, mund ta ndjeni gravitetin normal siç e ndjeni dhe tani.

Por nëse lëvizni shumë larg nga qendra e tokës së sheshtë,  do të ndjeni një tërheqje të vazhdueshme mbrapa, duke mos ju lejuar të ecni përpara.

Njësoj sikur të ishit në këmbë në një kodër të pjerrët. Dhe sa më larg të shkoni nga qendra e kodrës dhe drejt skajit , pjerrtësia e kodrës do të rritej. Në fund, do të dukej si një mur vertikal, dhe nëse arrini të ngjiteni në majën e tij , do të jetë si të qëndrosh përsëri mbi gravitetin normal të Tokës.

 Në thelb, një Tokë e sheshtë do të ndjehej shumë si një Tokë në formë tasi.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Ajo nuk do të tërhiqte vetëm  njerëzit dhe kafshët drejt mesit të saj. Ajo gjithashtu do të tërheqë të gjithë ujin e botës atje. Si rezultat, planeti ynë në të vërtetë do të kishte vetëm një oqean gjigand, duke lënë skajet e jashtme të diskut të thahen. Kafshët e tokës do të duhej të jetonin në një unazë rreth këtij oqeani, duke u mbështetur gjithnjë e më shumë brenda tij.

 Për shkak të një fenomeni të quajtur gravitropizëm negativ, i cili bën që bimët të drejtojnë rrënjët e tyre drejt qendrës së gravitetit, të gjitha pemët dhe shkurre tona do të përkulen gjithashtu , por në drejtim të kundërt.

Ekziston edhe çështja se çfarë do të ndodhte në hapësirën e jashtme nëse planeti ynë është i sheshtë. Në modelin e njohur të sistemit diellor, Toka është e rrumbullakët dhe rrotullohet nga dielli (gjithashtu i rrumbullakët), që do të thotë se është nën efektet e dy vektorëve të forcës  – tërheqja gravitacionale e diellit, e cila e tërheq atë brenda, dhe vrulli përpara, i cili e lëviz atë në një drejtim pingul. Kombinimi i këtyre dy forcave rezulton në një rënie të qëndrueshme, praktikisht të pafundme.

Por nëse Toka është e sheshtë, atëherë ajo nuk rrotullohet rreth diellit, dhe Hëna rrotullohet rreth  Tokës, përkundrazi, dielli dhe hëna janë shumë më të vogla se Toka dhe lëvizin lart mbi disk sikur të ishin në një karusel të përqendruar në Polin e Veriut (“qendra e Tokës”).  Por çfarë po i mban ata atje?

 Nuk ka asnjë forcë të njohur që mund të shtrojë dy trupa qiellorë mbi një objekt të sheshtë dhe të një mase të rëndë, dhe t’i mbajë ata të lëvizin në një rreth në përjetësi.

Sipas hartës klasike të Tokës së sheshtë, pjesa e jashtme e botës është një mur akulli që zakonisht quhet “Antarktida”, dhe në qendër të vetme është Poli i Veriut. I

deja që dielli rrotullohet përjetësisht përgjatë asaj pjese të jashtme mund të shpjegojë pse ditët janë kaq të shkurtra dhe netët aq të gjatë ,gjatë muajve të caktuar sa të afrohen me Rrethin Arktik. Por nuk shpjegon se si ajo situatë rrëshqet gjatë gjysmës tjetër të vitit, me ditë të errëta në jug dhe diell të përjetshëm në brigjet e Islandës.

Sipas saj, satelitët e komunikimit do të ishin të pamundur në një Tokë të sheshtë. Sigurisht, ne nuk mund të hedhim objektet në orbitë, nëse ne nuk dimë se cilat forca po mbajnë hënën dhe diellin lart, satelitët tanë do të duhet të luftojnë me ato forca për të qëndruar lart.

Burimi:Curiosity

E.C/Dosja.al

 

Shto Koment