Bota

Shkalla e infeksionit të koronavirusit është ende shumë e lartë. Me siguri do të ketë një valë të dytë

Zyra për Statistika Kombëtare (ONS) tani po bën sondazhe nacionale për të vlerësuar proporcionin e njerëzve që mbajnë virusin dhe se si ndryshon me kalimin e kohës,  por këto duhen një javë ose dy për të përpunuar dhe raportuar.
Featured image of article: Shkalla e infeksionit të koronavirusit është ende shumë e lartë. Me siguri do të ketë një valë të dytë Foto ilustruese

Të gjithë tani i dinë bazat se nëse R është më e madhe se 1.0, epidemia do të rritet në mënyrë eksponenciale dhe nëse është më pak se 1.0, përfundimisht do të zhduket. Sipas studimeve ekzistojnë disa lloje të R: R0 që vlen për një popullatë naive pa imunitet ose ndërhyrje; dhe “R efektiv” ose Re (i quajtur gjithashtu Rt). Bëhet me dije se ajo që  dy deri në katër javë më parë mund të llogaritet nga ndryshimet në spitalet e Covid-19 ose vdekjet.

Zyra për Statistika Kombëtare (ONS) tani po bën sondazhe nacionale për të vlerësuar proporcionin e njerëzve që mbajnë virusin dhe se si ndryshon me kalimin e kohës,  por këto duhen një javë ose dy për të përpunuar dhe raportuar. Kështu, që ata shprehen se  nuk mund të jenë  shumë të sigurt për vlerën e saktë të R ditë për ditë, dhe mund të jenë edhe më pak të sigurt për variacionet rajonale që bazohen në mënyrë të pashmangshme në më pak të dhëna sesa numrat kombëtar.

Komiteti i shkencës së qeverisë, Sage, vlerëson se vlera R për Mbretërinë e Bashkuar ishte midis 0.7 dhe 1.0 në 22 maj. Kjo është një vlerë mesatare në të gjithë vendin, dhe ka një ndryshim të konsiderueshëm rajonal, ndërkohë  Re mund të jetë dy herë më i lartë në veri-lindje sesa në Londër, qendra origjinale e epidemisë së Mbretërisë së Bashkuar.

Vlera R ndryshon tek individët, me ngjarje “super-përhapëse” që shoqërohen me një pjesë të lartë të infeksioneve. Modelimi i sëmundjeve infektive dhe të dhënat e sekuencave të virusit sugjerojnë që, herët në epidemi, 10% ose më pak të bartësve të viruseve çuan në rreth 80% të infeksioneve.

Sasia e virusit që çdo individ mbartës mund të jetë pjesërisht përgjegjës për këtë, por mundësitë e tij ose të saj për të kontaktuar të tjerët  në ahengje, në vendin e punës, në restorante ose shërbime fetare janë të rrezikshme.

Vlerësimet e hershme të R0, niveli origjinal i infeksionit, për Covid-19 ishin në intervalin prej 2.0 deri në 3.0, por vlerësimet më të fundit kanë ardhur në 4.0 ose më shumë. Kjo është në thelb më e lartë se vlerësimi i zakonshëm për gripin prej rreth 1.4 deri në 2.0. Shkalla e infeksionit ra në mënyrë graduale me serinë e rekomandimeve që filluan në 12 Mars, por nuk binin në mënyrë të shpejtë deri sa u njoftua bllokimi i plotë 11 ditë më vonë.

Për të rënë në të njëjtën normë, numri R tani do të duhet të jetë rreth 0.25  dhe askush nuk mendon se ka rënë në atë nivel.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Me Re kaq afër 1.0 ka në thelb dy mundësi. Së pari, ne mund të përpiqemi të përshpejtojmë rënien e numrit të personave të infektuar- duke e sjellë Re poshtë në mënyrë që masat e testimit, gjurmimi dhe izolimi efikas të kombinuara me karantinën e ardhjeve të reja mund të na japin një shans për të shtypur virusin deri në pikën e eliminimi virtual, siç është bërë në Korenë e Jugut, Tajvan, Australi, Zelandën e Re dhe mbase Kinë. U bë e qartë nga njoftimi i kryeministrit më 10 maj për lehtësimin e bllokimit që qeveria ka zgjedhur në vend të kësaj, të hap ekonominë kur ka ende një numër të madh të të infektuarve që nuk e dinë se mbajnë virusin.

Si pasojë, niveli i vdekjes Covid-19 do të stabilizohet por mund të mos bjerë shumë më i ulët, dhe kërcënimi për njerëzit e moshuar dhe ata në shtëpi të kujdesit do të mbetet serioze. Edhe për të arritur një stabilizim në kontekstin e vendimeve të “kthimit në punë dhe shkollë” të shpallura tashmë, duhet të vendosen tre elementë kryesorë të kontrollit. Mbledhjet të çdo lloji duhet të mbeten të kufizuara në madhësi për të parandaluar ngjarje të përhapura, dhe atyre që takojnë shumë njerëz çdo ditë, siç janë punëtorët e dyqaneve, punëtorët e kujdesit dhe drejtuesit e autobusëve, duhet t’u jepen pajisje mbrojtëse dhe të testohen rregullisht. Në trenat dhe autobusët, ka implikime të dukshme për sa njerëz mund të udhëtojnë. Dhe përdorimi i mbulesave të fytyrës duhet të jetë me patjetër.

Sistemi i përcjelljes së kontakteve duhet të jetë i funksionuar në mënyrë efikase. Megjithëse një sistem i provave dhe gjurmëve po prezantohet sot, shkencëtarët tashmë kanë paralajmëruar se ai do të parandalojë më pak se 15% të infeksioneve, duke pasur parasysh numrin e madh të infektuar ende.

Nga David Hunter

Marrë nga: The Guardian

Përshati në shqip: A.K.Dosja.al)

Shto Koment