Aktualitet

10 kushtet që duhet të plotësojë kafsha që të quhet kurban për festën e Bajramit

Festa e Kurban Bajramit festohet nga të gjithë besimtarët mysliman dhe ka si traditë therjen e një kafshe si kurban.
Featured image of article: 10 kushtet që duhet të plotësojë kafsha që të quhet kurban për festën e Bajramit Foto ilustruse

Imami Ibn Uthejmin është shprehur se për të therur një kafshë në festën e Kurban Bajramit dhe ajo të quhet kurban duhet të plotësojë 10 kushte sipas Kuranit.

Kafsha që të jetë kurban duhet të jetë bagëti deve, lopë ose dhi.

Mosha e kafshës që të jetë kurban: Deveja duhet të jetë më shumë se pesë vjeçe, lopa më shumë se dy vjeç, dhia të ketë mbushur një vit, kurse delja së paku duhet të jetë gjashtëmuajshe.

Cilësitë: Parimi i kurbanit është të jetë i shëndetshëm, pa të meta, pa sëmundje, të qartë dhe pa mangësi, nuk duhet të jetë e verbër (të mos i mungojë ndonjë sy), të mos jetë çalë të mos ketë gjymtyrë të thyer dhe të mos jetë e dobët në trup.

Sipas Imamit çdo person që niset të bëj një kurba në festën e Bajramit duhet të ketë parasysh që kafsha që do të therë duhet të plotësoj këto kushte.

(D.K/Dosja.al)

Shto Koment