Kuriozitete

REPORTAZHI: Shija e hidhur e luleshtrydheve greke

Në Greqi, sezoni i rritjes së luleshtrydheve, i përfunduar për këtë vit, ka lënë një shije të keqe në gojën e mbi 8,000 burrave migrantë të padokumentuar nga Bangaladeshi që janë themeli i këtij sektori.
Featured image of article: REPORTAZHI: Shija e hidhur e luleshtrydheve greke Foto ilustruese

“As shteti grek dhe as afentiko (shefi) nuk kujdesen për jetën apo shëndetin tonë. Vetëm krahu jonë i lirë i punës ka rëndësi”, thotë Ahmed *, një mbledhës luleshtrydhesh, emigrant pa dokumente nga Bangladesh.

Në Greqi, sezoni i rritjes së luleshtrydheve, i përfunduar për këtë vit, ka lënë një shije të keqe në gojën e mbi 8,000 burrave migrantë të padokumentuar nga Bangaladeshi që janë themeli i këtij sektori.

Në fillim të marsit 2020, Greqia ishte një nga vendet e para Evropiane që shpalli një karantinë të rreptë në të gjithë vendin për të parandaluar përhapjen e COVID-19.

Izolimi, duke ardhur pikërisht në mes të sezonit të korrjeve, goditi fort sektorin grek të rritjes së luleshtrydheve dhe punonjësit e tij me paga ditore, ndërsa transportimi i frutave të korrura u bllokua për 10 ditë. Kur prodhimi rifilloi përsëri, ai ishte në një shkallë më të vogël për shkak të kërkesës së zvogëluar lokale dhe ndërkombëtare.

Në prag të një tjetër sezoni të rritjes së luleshtrydheve që do të fillojë në fund të tetorit, reflektimi mbi përvojën e punëtorëve pa dokumenta të luleshtrydheve është thelbësor.

Mbi 90 për qind e agrobiznesit të luleshtrydheve të Greqisë është grumbulluar në një rajon të vogël të njohur zakonisht si Manolada, i vendosur rreth fshatrave Nea Manolada dhe Lappa në Peloponezin perëndimor. Pothuajse e gjithë puna sezonale këtu sigurohet nga 10,000–12,000 burra Bangladeshi pa dokumente.

Shfrytëzimi i krahut të lirë të punës së emigrantëve e ka bërë Greqinë eksportuesin e 8-të më të madh të luleshtrydheve në botë. Ai gjithashtu u ka mundësuar fermerëve të ndërmarrin një rritje në shkallë, të zgjerojnë aktivitetin bujqësor duke dhënë me qira toka bujqësore të papërdorura, duke modernizuar bujqësinë dhe të tregtuar mbi 85 përqind të prodhimeve të tyre në tregje më të mëdha si Rusia, Gjermania, Zvicra dhe Lindja e Mesme.

Punëtorët e luleshtrydheve paguhen me një pagë ditore prej 23-25 ​​€ për një ditë pune që zgjat 10-12 orë. Në vitin 2013, fermerët grek qëlluan me armë kundër punëtorëve nga Bangladeshi që protestuan për pagat e vonuara, duke i dhënë nofkën e luleshtrydheve të përgjakura luleshtrydheve nga Manolada. Punëtorët fituan një çështje historike për të Drejtat e Njeriut me shtetin Grek që u detyrua të paguante një total prej 588,000 euro ndaj 42 punëtorëve.

Në mars 2020, njoftimet publike në lidhje me kufizimet e COVID-19, përmes shpërndarjes së fletëpalosjeve informuese në gjuhën Bangla, u dhanë nga autoritetet civile lokale në konsultim me Konsullatën e Bangladeshit në Greqi, dhe u dokumentuan nga OJQ-ja Greke Gjenerata 2.0 për të Drejtat, Barazinë dhe Diversitetin, ose G2RED. Që nga viti 2017, “Manolada Watch” i G2RED monitoron kushtet e punës dhe jetesës së migrantëve dhe mbron të drejtat e tyre.

Kufizimet e COVID-19 përfshinin distancën sociale në rreshtat e luleshtrydheve, përdorimin e dorezave dhe maskës në punë dhe kufizimin e punëtorëve në kasollet e tyre – të gjitha udhëzime që punëtorët ishin të gatshëm t’i respektonin.

“Pa” letra “(statusi të rregulluar), ne nuk kemi kujdes shëndetësor … Nëse dikush prej nesh do të ishte infektuar me” koronavirus”, të gjithë punëtorët nga Bangladeshi këtu do të ishin stigmatizuar dhe larguar nga puna,” tha 22-vjeçari Muhamed.

Punëtorët krijuan mekanizma informale të mbështetjes së komunitetit dhe të zbatimit të kufizimeve.

“Ne u mbështetëm në ilaçet bimore të tilla si nimbu-ada cha (çaj limoni-xhenxhefil). Nëse dikush kishte ethe, ne do ta kontrollonim dhe do të sillnim qetësues të dhimbjeve nga farmacia ”, deklaroi Forid, i cili kishte marrë statusin e rregullt të përkohshëm në vitin 2018, pas një zjarri që dogji kasollen e tij.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Matiur, një mbikëqyrës me dokumente nga Bangladeshi tha, “ne kërkuam që burrat tanë të shkonin në fermë dhe të ktheheshin drejt e në kasolle pas punës. Ata që nuk ishin punësuar për atë ditë duhej të qëndronin brenda. Mbi të gjitha, nëse dikush prej nesh do të ishte infektuar me COVID-19, do të ishte përhapur si zjarr nëpër baranga. ”

Kjo frikë nuk ishte e gabuar pasi barangat mishërojnë kushte çnjerëzore të jetesës. Punëtorët janë të detyruar të marrin me qira tokë bujqësore të papërdorur dhe të ndërtojnë kasolle të improvizuara plastike nga kartona të gjetur në rrugë, çarçafë plastikë dhe kallamishte. Në çdo grumbull prej 12-15 barangash strehon lehtësisht 200 punëtorë. Barangat nuk ujë të pijshëm, energji elektrike, pajisje sanitare apo shërbim për mbledhje mbeturinash. Tualetet e hapura dhe zonat e larjes janë terren pjellor për sëmundjet infektive.

Ndërsa rifilloi puna, disa fermerë fillimisht shpërndanë maska dhe doreza me një përdorim vetëm në grupe të vogla të punëtorëve. Njëzetvjeçari Anwar deklaroi, “aftentiko na tha,‘ merrni maskat tuaja. ’ Në atë kohë, maskat ishin 1.50 euro secila në treg. Deri kur mundëm të blinim maska prej cope me shumë përdorime, nuk kishim mundësi tjetër përveç t’i shpenzonim para çdo dy ditë për maska njërpërdorimshe. ”

Kufizimet për distancimin social gjithashtu rezultuan në uljen e kërkesës për punëtorë, pavarësisht se bujqësia rifilloi në nivele normale. Një punëtor deklaroi, “Nëse i tregoja afentikos se nuk do të vija për punë për shkak të koronës, përgjigjja e tij do të ishte,‘ në rregull, nuk ka problem. Do të gjej dikë tjetër. “

“Kishte tension të vazhdueshëm – tension në lidhje me infektimin nga sëmundja, tension për sigurimin e një pune gjatë sezonit, tension rreth qirasë dhe ushqimit,” tha një tjetër. Me një ushtri rezervë punëtorësh migratorë në dispozicion të fermerëve, burrat kishin frikë të zëvendësoheshin nga migrantë të tjerë më të dëshpëruar, duke krijuar përplasje midis tyre, ndërsa po luftonin për një numër më të vogël punësh.

Në Greqi, bujqësia përbën gati një të katërtën e eksporteve të saj dhe rreth 90 përqind të punëtorëve në këtë sektor janë emigrantë. Gjatë izolimit nga COVID-19, lobimi nga kooperativat e fermerëve rezultoi në një mori masash lehtësuese për sektorin, duke përfshirë një procedurë të shpejtë (të vendosur deri më 30 qershor) që lejonte fermerët të punësojnë “qytetarë të vendeve të treta pa dokumente” të cilët ishin të pranishëm në Greqi.

Greqia gjithashtu hoqi dorë nga kërkesat për vizë për punëtorët bujqësorë sezonalë që vijnë nga Shqipëria fqinje dhe organizoi fluturime çarter për t’i transportuar ata. Në fillim të prillit 2020, Komisioni Evropian miratoi 1 miliard € në ndihmën shtetërore greke drejtuar sektorit të tij bujqësor. Në qershor 2020, Ministria Greke e Zhvillimit Rural dhe Ushqimit njoftoi ndihmë të mëtejshme financiare deri në 7,000 euro për secilin fermer dhe 50,000 euro për ndërmarrjet e vogla dhe të mesme bujqësore.

Deri më sot, asnjë masë e ndihmës shtetërore për punëtorët migrantë të fermave nuk ka ardhur. Sipas Elias Ahmed, president i Unionit të Punëtorëve të Emigrantëve Bangladeshi në Greqi, “shteti Grek, me interesin e agrobiznesit dhe kapitalit në zemër, po mundëson shfrytëzimin e punëtorëve migrantë të pasigurt. Ajo e di që nëse ata mbeten pa dokumente, puna e tyre mund të shfrytëzohet lehtësisht. Nëse ata marrin ‘letra’ (leje të përkohshme ose status të rregulluar nën një amnisti), atëherë shteti është i detyruar të jetë përgjegjës ndaj punëtorëve që do të kërkojnë paga të drejta. Ata nuk kanë ndërmend të ndihmojnë punëtorët migrantë. ”

Ismini Karydopoulou, drejtues programit në organizatën G2RED, argumenton se “hapi i parë i rëndësishëm (për shtetin grek) është hartimi dhe zbatimi i një kornize ligjore të duhur që do të japë qasje në një status të qëndrimit legal dhe do të njohë këtë komunitet. Për sa kohë që punëtorët bujqësor nuk njihen ligjërisht, çdo përpjekje për të mbrojtur të drejtat e tyre nuk mund të jetë efektive dhe e plotë. ” Qeveria aktuale e qendrës së djathtë e udhëhequr nga Kryeministri Kyriakos Mitsotakis është kritikuar për qëndrimin e saj anti-migrant. Rezistenca e Greqisë kundër rregullimit të migrantëve të padokumentuar është vendosur brenda një iniciative më të madhe për të shmangur më shumë goditje në ekonominë e saj të brishtë bujqësore, rimëkëmbja dhe përfitimi i të cilave mbështetet në punën fleksibël të migrantëve të bazuar në kërkesën e tregut.

Ankthi për mbajtjen e vendeve të pasigurta të punës e rrit cenueshmërinë ndaj shfrytëzimit dhe abuzimit në vendin e punës. Tashmë, punëtorët preferojnë gjunjëzimin sesa të flasin për shkak të kërcënimeve për dëbim, për arsye se nën marrëveshjen e diskutueshme të dëbimit midis Bashkimit Evropian dhe Turqisë, numëri dërrmues i dëbimeve përbëhet nga burra nga Pakistanezë dhe Bangladeshi.

Greqia duhet të shikojë mundësinë e miratimit të politikave dhe masave në favor të punëtorëve migrantë. Të quajtur absolutisht të pazëvendësueshëm nga fermerët dhe “punëtorë thelbësorë”, nga shteti, punëtorët migrantë, të cilët formojnë shtyllën kurrizore të këtij agrobiznesi, ndjehen se janë ” të dëbuar si mizat kur vlera jonë e përdorimit mbaron”. Ata shqetësohen për infektimin nga COVID-19, vdekja në pardes (një tokë të huaj) dhe lënien e familjeve të tyre financiarisht më të pasigurta se kurrë më parë. Punëtorë të tillë bujqësorë, puna e të cilëve siguron që ne të mos shqetësohemi për mungesën e ushqimit, të cilët vazhdimisht përballen me shqetësimet për paga dhe kushte më të mira pune dhe strehimi pasi mbjellin dhe korrin të korrat, meritojnë më shumë.

* Të gjithë emrat janë ndryshuar

Marrë nga Reporter.al

Etiketa:

Shto Koment