Ekonomi

Renditja e 100 më të mëdhenjve të rajonit, nga Shqipëria nuk ka asnjë kompani në listë

Kastrati, operatori tregtues me shumicë i naftës, që është më i madhi në Shqipëri, kishte një qarkullim vjetor prej 500 milionë eurosh, ndërsa kompania e 100 në listën e See News kishte të ardhura vjetore prej rreth 590 milionë eurosh.
Featured image of article: Renditja e 100 më të mëdhenjve të rajonit, nga Shqipëria nuk ka asnjë kompani në listë Foto ilustruese

Shqipëri- Shqipëria është e vetmja që nuk ka një kompani të renditur në listën e 100 më të mëdhenjve të rajonit, sipas qarkullimit vjetor, të publikuar së fundmi nga njësia bullgare e inteligjencës, See News.

Kastrati, operatori tregtues me shumicë i naftës, që është më i madhi në Shqipëri, kishte një qarkullim vjetor prej 500 milionë eurosh, ndërsa kompania e 100 në listën e See News kishte të ardhura vjetore prej rreth 590 milionë eurosh. E dyta në renditjen në Shqipëri, është Operatori i Shpërndarjes së Energjisë Elektrike, me 459 milionë euro, e ndjekur nga Spiecapag Transaadriatica. Bankers Petroleum Albania, Kurum International Sh.a., Korporata Elektroenergjitike Shqiptare, Genklaudis Sh.a., Europetrol Durres Albania, Vodafone Albania, Kastrati Sh.p.k. PER LISTEN E PLOTE TE 200 KOMPANIVE ME TE MEDHA NE VEND SHIKO RENDITJEN E “MONITOR 200”https://www.monitor.al/200-vip-at-e-2018-viti-i-koncesioneve-2/

Në listën e See News nuk përfshihen bankat dhe shoqëritë e sigurimit, të cilat janë të renditura më vete.

Ndërsa nga Maqedonia, ndonëse është një shtet me madhësi më të vogël se ne, Johnson Matthey DOOEL, prodhuesi i katalizatorëve, renditet në vend të 19 në listën e See News, me 1.7 miliardë euro të ardhura. Lexo: https://www.monitor.al/renditja-rajonale-serbia-e-maqedonia-konkurrojne-me-industri-shqiperia-me-koncesione/

Kompanitë më të mëdha në rajon

Automobile Dacia, një njësi e Renault e Francës, është ndërmarrja më e madhe në EJL për të pestin vit, ndërsa të ardhurat e saj u rritën me 6.54% në 5.35 miliardë euro në 2018.

Gjashtë përfaqësues të sektorit të naftës dhe gazit, dy kompani të energjisë elektrike dhe një prodhues metali vijojnë renditjen e 10 më të mëdhenjve. Dhjetë ndërmarrjet më të mëdha përbëjnë 27% të të ardhurave të kombinuara të TOP 100 SEE. Nuk ka asnjë hyrje të re mes tyre (shiko tabelën në fund).

Ndërsa kompanitë në EJL vazhdojnë të menaxhojnë operacionet dhe të rrisin efikasitetin, duke synuar të mbyllin hendekun me kolegët e tyre të Evropës Perëndimore, raportet e tyre financiare treguan rritje dyshifrore në fitime dhe të ardhura, me rritjen e fitimit që tejkalon rritjen e të ardhurave për një vit të dytë me radhë, shkruan See News. Të ardhurat e ndërmarrjeve SEE TOP 100 u zgjeruan me 11% në një rekord prej 126.3 miliardë euro, ndërsa fitimi i tyre arriti në 5.7 miliardë euro, me 17%. Sidoqoftë, fitimet dhe të ardhurat u rritën me një ritëm më të ngadaltë se një vit më parë, kur ato shënuan zgjerim përkatësisht prej 13% dhe 22%.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Shitje rekord të larta për kompanitë më të mëdha në Evropën Juglindore

Sipas raportit të See News, rritja e qëndrueshme, e orientuar nga konsumi dhe rritja e pagave, sollën shitje rekord të larta për kompanitë më të mëdha në Evropën Juglindore (EJL) në vitin 2018, duke u dhënë atyre hapësirë ​​të vazhdojnë të zgjerojnë operacionet e tyre.

Një fluks i lartë i investimeve të huaja direkte (FDI) të plotësuara nga fondet e BE-së, fondet lehtësisht të disponueshme bankare me norma të ulëta interesi, dhe një ecuri e qëndrueshme e ekonomive të Evropës Perëndimore, partneri kryesor tregtar i rajonit, kontribuoi më tej në rritje. Investimet kineze vazhduan të vërshonin në rajon, ku Serbia mori pjesën më të madhe. Vëllimi i marrëveshjeve të blerjeve e shitjeve në rajon arriti në nivele rekord të të gjitha kohërave dhe konsolidimi vazhdoi me një ritëm të shpejtë. Qeveritë në Beograd, Zagreb dhe Ljubljanë përfunduan me sukses disa privatizime të mëdha dhe përgatitën terrenin për disa të tjera.

Megjithë paqëndrueshmërinë e vazhdueshme politike dhe pengesat rregullatore, me disa shembuj veçanërisht të këqij nga Rumania, klima e përgjithshme e investimeve në EJL vazhdoi të përmirësohet. Kompanitë më të mëdha në rajon investuan shumë në kapacitete, teknologji të gjelbërta dhe inovacione, dhe vazhduan të kërkojnë mënyra për ekonomi të shkallës. Efekti negativ i rënies së konglomeratit më të madh të Kroacisë Agrokor u zbeh dhe sektori i shitjes me pakicë / shitje me shumicë – tradicionalisht me performancë të lartë -u rikthye si një ndër tre sektorët me fitime më të larta. Ndërsa çmimet globale të naftës u rikuperuan, sektori i naftës dhe gazit riafirmuan qëndrueshmërinë në renditje, me përfaqësuesit e tij që përbënin 34% të të ardhurave totale të SEP TOP 100. Fitimi i tyre i kombinuar sidoqoftë u tkurr, duke i detyruar ata të kërkojnë të zhvillojnë linja alternative të biznesit . Prodhuesit e makinave gjithashtu ruajtën performancën e tyre të mirë, duke shfrytëzuar rritjen ekonomike dhe të konsumit. Edhe pse janë pak, ndërmarrjet bujqësore kishin një performancë të mirë në renditje.

Lista:

Marrë nga Monitor

J.V/Dosja.al

Shto Koment