Bota

Raporti i CDC: Nuk ka prova që dikush e ka marrë Covid-19 nga sipërfaqet dhe hapësirat e ndotura

Shtetet e Bashkuara në fillim të pandemisë Covid-19 panë një rritje të kërkesës për dezinfektues të rëndë, të shtyrë të paktën pjesërisht nga besimi se koronavirusi i ri mund të transmetohej lehtë përmes sipërfaqeve të ndotura.
Featured image of article: Raporti i CDC: Nuk ka prova që dikush e ka marrë Covid-19 nga sipërfaqet dhe hapësirat e ndotura Foto Ilustruese

SHBA– Rreziku i kontraktimit të Covid-19 nga sipërfaqet ose objektet e ndotura në ambiente të brendshme jo-spitalore, duke përfshirë shtëpi dhe shkolla, është shumë i ulët. Përdorimi i sapunit ose detergjentit, në vend të dezinfektuesit, është i mjaftueshëm për të zvogëluar rrezikun në shumicën e rasteve, sipas udhëzimeve nga CDC.

Shtetet e Bashkuara në fillim të pandemisë Covid-19 panë një rritje të kërkesës për dezinfektues të rëndë, të shtyrë të paktën pjesërisht nga besimi se koronavirusi i ri mund të transmetohej lehtë përmes sipërfaqeve të ndotura.

Sidoqoftë, shkencëtarët që nga ajo kohë kanë zbuluar se gjurmët e virusit në sipërfaqet e ndotura janë përgjithësisht të vogla dhe nuk ka gjasa të rezultojnë në infektimin e të tjerëve. Në udhëzimet e azhornuara, CDC-ja zyrtarisht e njeh atë rrezik më të ulët, duke këshilluar njerëzit që të përqendrohen në masa të tjera parandaluese, të tilla si mbajtja e maskave dhe larja rregullisht e duarve dhe përdorimi i dezinfektuesit vetëm në raste specifike.

Udhëzimi i azhornuar “është argumenti më i fortë akoma kundër asaj që disa kritikë e kanë quajtur” teatër higjienik “, ose praktikës së protokolleve të rrepta sanitare pavarësisht provave të kufizuara që sugjerojnë se vetëm përpjekje të tilla janë efektive në parandalimin e përhapjes së Covid-19 .

Detajet e udhëzimit

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Në udhëzim, CDC pranon që ndërsa njerëzit mund të infektohen me koronavirusin e ri përmes kontaktit sipërfaqësor, hulumtimi i disponueshëm tregon se “transmetimi sipërfaqësor nuk është rruga kryesore me të cilën përhapet SARS-CoV-2 dhe rreziku konsiderohet të jetë i ulët ” Sipas agjencisë, shanset për tu infektuar përmes një sipërfaqeje ose objekti të ndotur janë “përgjithësisht më pak se 1 në 10,000”.

Për më tepër, CDC thotë se ” këtu ka pak mbështetje shkencore për përdorimin rutinë të dezinfektuesve në mjediset e bashkësisë, qofshin të brendshme apo të jashtme, për të parandaluar transmetimin e SARS-CoV-2 nga sipërfaqet ose objektet.” Si rezultat, CDC rekomandon përdorimin e dezinfektuesve “në ambiente të brendshme, shkolla dhe shtëpi” vetëm kur “ka pasur një rast të dyshuar ose të konfirmuar të Covid-19 brenda 24 orëve të fundit”,- tha të hënën Drejtori i CDC Rochelle Walensky.

Udhëzimi i CDC arriti në përfundimin se, “në hapësirat publike dhe mjediset e komunitetit, të dhënat e disponueshme epidemiologjike tregojnë se rreziku i transmetimit të SARS-CoV-2 nga [sipërfaqet ose objektet] është i ulët – krahasuar me rreziqet nga kontakti i drejtpërdrejtë, transmetimi i pikave ose transmetimi ajror “. Në përputhje me rrethanat, agjencia tha se njerëzit mund të zvogëlojnë ndjeshëm rrezikun e tyre të kontraktimit të Covid-19 përmes sipërfaqeve të ndotura duke mbajtur maska ​​në mënyrë korrekte dhe të vazhdueshme dhe duke larë duart rregullisht

(d.a/dosja.al)

Shto Koment