Aktualitet

OSBE letër qeverisë: Rishikoni paketën antishpifje, kufizoni rolin e AMA

 • Organizatat e gazetarëve thirrje Kuvendit: Mos voto paketën anti-shpifje
 • Përfaqësuesi i Lirisë së Mediave të OSBE-së Désir, ka rekomanduar përmirësime të ligjeve mbi median online në Shqipëri, në shqyrtimin e fundit dërguar autoriteteve, duke shktuar se ligji anti-shpifje zbatohet vetëm për shërbimet e mediave audiovizive.
  Featured image of article: OSBE letër qeverisë: Rishikoni paketën antishpifje, kufizoni rolin e AMA Edi Rama dhe Harlem Désir

  VJENË- Përfaqësuesi i OSBE-së për Lirinë e Medias, Harlem Désir, ka reaguar ditën e sotme për paketën e ligjit të mediave online në Shqipëri, ku jo më larg se tre ditë më parë Kryeministri Edi Rama, kërkoi që të ketë të tjera ndryshime.

  Rama tha se Kuvendi do kalojë më 19 dhjetor ligjin anti-shpifje, ku mediat sipas tij  do të kenë “super-dënim” kur gënjejnë në situatë të jashtëzakonshem.

  Përfaqësuesi i OSBE-së, Desir thotë se paketa anti-shpifje zbatohet vetëm për shërbimet e mediave audiovizive dhe jo për ato online. Ai i ka dërguar qeverisë së Shqipërisë një kërkesë për të rishikuar edhe njëherë ndryshimin e ligjit për median online, të njoftuar nga kryeministri Rama më 6 dhjetor.

  Ndër të tjera Desir ka thënë se “AMA” nuk duhet të ketë përgjegjësi për publikimin e lajmeve në internet, pra për çdo lajm që publikohet nga portalet online.

  “Unë vlerësoj bashkëpunimin e gjatë dhe konstruktiv që kemi krijuar me autoritetet e Shqipërisë gjatë procesit të hartimit të ndryshimeve të reja të ligjit për median audiovizive. Asnjë dispozitë në këtë ligj nuk do të interpretohet në atë mënyrë që të garantojë të drejtën për të censuruar ose kufizuar lirinë. e shprehjes, ose e drejta për të folur. Ky ligj interpretohet në përputhje me parimet e Konventës Evropiane për Mbrojtjen e të Drejtave të Njeriut dhe Lirive Themelore, siç zbatohet në praktikën gjyqësore të Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut ”-ka thënë ai.

  Përfaqësuesi vuri në dukje se versionet e fundit të draftit përmbajnë gjithashtu një formulim të ri të dispozitave që përcaktojnë objektin dhe fushën e ligjit. Këto dispozita të reja sqarojnë se ligji zbatohet vetëm për shërbimet e mediave audiovizuale dhe ofruesit e publikimeve elektronike. Për më tepër, pas konsultimeve të mëparshme me qeverinë, projekt-ndryshimet aktuale shprehin qartë që ofruesit e mediave elektronike nuk do të paraqiten në një mekanizëm regjistrimi të detyrueshëm për të kryer aktivitetet e tyre në Shqipëri.

  “Ky është një hap i rëndësishëm përpara.Ishte gjithashtu e rëndësishme të sigurohej që agjensia rregullatore, Autoriteti i Mediave Audiovizive (AMA), nuk do të ketë të njëjtat kompetenca për përmbajtjen e publikimit në internet si kompetencat e gjera që ka aktualisht në sistemet e transmetimit. Në këtë drejtim, unë vërej vendimin për shtypjen e mëparshme të nenit 132/1, në përputhje me rekomandimet tona të ekspertëve, të cilat do t’i kishin dhënë AMA-së fuqi të reja të reja që mund të kishin ndikim në lirinë e shprehjes.”- tha Désir.

  Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

  Mundësia e bllokimit për shkak të përmbajtjes në internet tani do të kufizohet në tre vepra të rënda penale: pornografi për fëmijë, promovimi i akteve terroriste, shkelje të sigurisë kombëtare.” Rishikimi ligjor megjithatë rekomandon zëvendësimin e “bllokimit të hyrjes në internet” me “urdhërimin e mbajtjes së një pjese të veçantë të përmbajtjes”.

  Sidoqoftë, bazuar në analizën ligjore, Përfaqësuesi rekomandoi disa modifikime shtesë që të përfshihen në draftin aktual, në mënyrë që të sqarohen masat mbrojtëse të lirisë së shprehjes dhe të shmanget ndonjë rrezik i kufizimeve ose sanksioneve të padrejta për ofruesit e mediave elektronike.

  “Një pikë e dytë e rëndësishme ka të bëjë me çështjen e gjobave në rast të shkeljeve të ligjit. Neni 133 vazhdon t’i referohet gjobave ekonomike shumë të larta dhe të tepërta në rastet e shkeljeve. Gjobat e tilla mund të çojnë në mbylljen e mediave dhe të shihen si presion indirekt. Në përputhje me parimet e proporcionalitetit dhe domosdoshmërisë, sanksionet duhet të miratohen vetëm pasi të merren parasysh përmasat dhe kapaciteti ekonomik i mediave në fjalë.”- tha Desir.

  Qeveria socialiste është investuar prej 2 vitesh në krijimin e një pakete të quajtur “Paketa Anti-shpifje” e cila do të kalojë në Kuvend në 19 dhjetor. Kjo paketë, e cila synon të vendosë rregulla në mediet online, është pritur negativisht nga gazetarët dhe organizatat që mbrojnë fjalën e lirë.

  Me këtë ligj, Shqipëria kthehet në vendin e vetëm në Evropë që gazetarët dhe mediat gjobiten me vendime administrative. Por përveç gjobave media online do të përballet dhe me mbyllje, ku parashikohet një gjë e tillë kur publikohet 5 “fake news”, bllokohet për një vit.

  (A.C/F.M/F.G/Dosja.al) 

  Shto Koment