Bota

Raketa kineze godet Tokën: Kjo është trajektorja që lidhet me Italinë

Raketës kineze Mars Long Long 5B pritet rreth orës 2.24 të dielën 9 maj, me një marzh gabimi prej 6 orësh.
Featured image of article: Raketa kineze godet Tokën: Kjo është trajektorja që lidhet me Italinë Raketa Kineze

ITALI– Një kthim i pakontrolluar në atmosferën i fazës së dytë të raketës kineze Mars Long Long 5B pritet rreth orës 2.24 të dielën 9 maj, me një marzh gabimi prej 6 orësh.

Kjo mund të shihet nga monitorimi i fundit i Komandës së Mbrojtjes Hapësinore të Amerikës së Veriut (Norad). Marzhi i gabimit është tkurrur në krahasim me 9 orët e djeshme, por është ende shumë i madh për të përcaktuar se ku do të ndodhë saktësisht kthimi.

Në këtë moment Italia qendrore-jugore është ende pjesë e zonës së gjerë në të cilën mund të ndodhë kthimi, e cila përfshin tërë Afrikën, Azinë Jugore, oqeanin Paqësor, Australi, pjesë të Amerikës së Veriut, Amerikës Qendrore dhe pjesëve të Amerikës së Jugut. Llogaritjet e reja të pritura në orët e ardhshme do të bëjnë të mundur uljen e mëtejshme të kufirit të pasigurisë në lidhje me kohën dhe vendin e kthimit.

Tre hapat e raketës kineze mbi Italinë brenda dritares në të cilën do të ndodhë kthimi i pakontrolluar në atmosferë. Burimi: Mbrojtja Civile

Mbrojtja Civile gjithashtu e shpjegon atë në një njoftim për shtyp:

Në bazë të informacionit të vendosur aktualisht nga komuniteti shkencor, është e mundur të sigurohet një informacion i dobishëm për popullatën në mënyrë që ajo të trajtojë me përgjegjësi sjelljet e vetëmbrojtjes:

-nuk ka gjasa që fragmentet të shkaktojnë shembjen e ndërtesave, të cilat për këtë arsye do të konsiderohen më të sigurta sesa në vendet e hapura. Sidoqoftë, këshillohet të qëndroni larg dritareve dhe dyerve të xhamit;

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

– fragmentet që ndikojnë në çatitë e ndërtesave mund të shkaktojnë dëme, duke shpuar çatitë vetë dhe dyshemetë themelore, duke shkaktuar kështu edhe rrezik për njerëzit: prandaj, duke mos pasur informacion të saktë mbi cenueshmërinë e strukturave individuale, mund të thuhet se dyshemetë janë më të sigurta se ndërtesat;

– brenda ndërtesave vendet më të sigurta strukturore për t’u pozicionuar gjatë një ndikimi të mundshëm janë, për ndërtesat e muraturave, nën qemerët e kateve të poshtme dhe në portat e futura në muret mbajtëse (ato më të trasha), për ndërtesa prej betoni të armuar, pranë kolonave dhe, në çdo rast, pranë mureve;

-fragmentet më të vogla nuk ka gjasa të jenë të dukshme nga toka përpara goditjes;

– disa fragmente të mëdha mund t’i rezistojnë ndikimit. Në përgjithësi rekomandohet që kushdo që sheh një fragment, të mos e prekë atë, duke mbajtur një distancë prej të paktën 20 metrash, dhe menjëherë duhet ta raportojë atë tek autoritetet kompetente.

(o.l./dosja.al)

Shto Koment