Kulture

Pse shikojmë kaq rrallë buzëqeshje në veprat e artit? (FOTO)

Për të bërë një selfie merr pak sekonda por për të realizuar një vepër arti merr me orë të tëra, madje dhe me ditë. Të mbash buzëqeshjen për një kohë të gjatë ne e dimë që është e pamundur.

Të bësh një selfie duke buzëqeshur merr pak sekonda, por pse në veprat e artit shohim pak ose aspak buzëqeshje?

Muzeu është si një tempull i shenjtë që nuk i pranon ato që nuk përqafojnë vetminë që kërkon të bërit “art të madh”.

Duke ecur në sallat e mëdha që ekspozohen kryeveprat e qindra viteve rrallë shohim një fytyrë të qeshur.

Ne sot, buzëqeshjen e preceptojm si një tregues i mirëdashësisë, lumturisë, dashurisë dhe e kemi një parakusht për fotografinë që të rrezatojnë mirësi.

Për të bërë një selfie merr pak sekonda por për të realizuar një vepër arti merr me orë të tëra madje dhe me ditë, dhe të mbash buzëqeshjen për një kohë të gjatë ne  e dimë që është e pamundur.

“Një buzëqeshje është si një skuqje”, shkruan Jeeves – është një përgjigje, jo një shprehje në vetvete, dhe kështu nuk mund të mbahet lehtësisht dhe as të regjistrohet lehtësisht “.

Nëse një piktor arriti të bindë subjektin e tij për t’u portretizuar në mes të buzëqeshjes, portreti që rezulton do të perceptohet menjëherë si radikal.

Në kryeveprën e Leonardo da Vinci shikohet Mona Lisa duke buzëqeshur,  por si e bindi Leonardo atë të buzëqesh pasi shprehia e saj e ngushtë tregon se sa të vështirë e ka pasur për të qëndruar e qeshur për një kohë të gjatë. 

Artisti italian Rilindja Anton Artisti italian Rilindja Antonello da Messina ishte një nga të paktët që vazhdimisht të kthehej në buzëqeshjen në punën e tij. Messina u stërviti në teknikat e pikturës së naftës, të zhvilluara në Holandë, të cilat i dhanë përparësi një vëzhgimi të drejtpërdrejtë të natyrës.

Leonardo da Vinci buzqeshjen më  të madhe e shfaqi  në pikturën “Shën Gjon Pagëzori”.  gjë që është një pamje mjaft shqetësuese. Pasi  smira e dijes së Shën Gjonit është një fenomen shumë më i zakonshëm në historinë e artit perëndimor. 

Këta artistë padyshim ishin të ndikuar nga ish-paraardhësi i tyre italian, Caravaggio.Young Eros, lakuriq, me shigjeta në dorë, buzëqesh fshehurazi tek shikuesi.  Prirja e përhershme e buzëqeshjeve të rezervuara dhe me buzë të mbyllura, si Mona Lisa, në anën tjetër, shfaqet në portretet elegant  të grave elitare që sugjerojnë një  aura joshëse të disponimit seksual. Pothuajse menjëherë pas shpikjes së fotografisë në mesin e shekullit të 19-të, buzëqeshja e shkurtër u bë një pjesë standarde e portretit. Piktorët modernë dhe bashkëkohorë që punojnë me portretizim kanë shfaqur buzëqeshje shqetësuese që sugjerojnë kuptime të këqija sociopolitike.

“Një portret i artistit si një hije e vetes së tij të mëparshme” të Kerry James (1980) përmban një shfaqje dy-dimensionale, pothuajse të gjitha të zezë të artistit me një buzëqeshje të gjerë dhe të bardhë të shtrirë në mënyrë të çrregullt nga veshi në vesh. Yue Minjun, pjesë e lëvizjes cinike realiste në Kinë, ka bërë një karrierë të lulëzuar nga vetë-portretet e tij të ekzagjeruara. Fshehur prapa këtyre maskave të buzëqeshura të ngrira qëndrojnë kritika politike dhe komente sociale.

A është buzëqeshje një shprehje zbuluese ose një e fshehur?  Në shumë mënyra, pritja e saj gjatë gjithë historisë së artit ka thënë shumë për vullnetin tonë për të parë realisht veten dhe njëri-tjetrin.

Burimi: CNN

(D.K/Dosja.al)

 

Shto Koment