Bota

Polet po lëvizin! Si akullnajat e shkrira kanë shkaktuar zhvendosje në boshtin e Tokës

Rishpërndarja e ujit ka bërë që planeti të lëkundet, duke rezultuar në lëvizjen e poleve
Featured image of article: Polet po lëvizin! Si akullnajat e shkrira kanë shkaktuar zhvendosje në boshtin e Tokës Foto nga poli i veriut

Boshti i Tokës ka zhvendosur vendndodhjet e poleve veriore dhe jugore. Polet vazhdimisht kanë pësuar luhaje, por në vitit 1995 poli i veriut u kthye nga Kanadaja drejt Rusisë dhe u përshpejtua gjatë 15 viteve të fundit, 17 herë më shpejt se vitet e mëparshme.

Shpërndarja e ujit mbi planet është një forcë e madhe lëvizëse prapa kësaj zhvendosjeje, duke ndryshuar mënyrën e shpërndarjes së masës në të gjithë botën. Toka rrotullohet rreth boshtit dhe nëse pesha e saj zhvendoset rreth e rrotull globit, ajo fillon të lëkundet, duke ndryshuar boshtin dhe polet, shkruan The Guardian.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Një studim i fundit ka ‘fajësuar’ për këtë ndryshim shkrirjen e akullnajave të botës dhe veçanërisht nga rajonet polare. Pompimi i përhapur i ujërave nëntokësore mund të ketë qenë gjithashtu një faktor kontribues. Mendohet se shkrirja e akullit si rezultat i ngrohjes globale, rishpërndarja e ujit në të gjithë globin dhe se ndryshimi në shpërndarjen e masës së Tokës duket sikur ishte e mjaftueshme për të llogaritur pjesën më të madhe të zhvendosjes në pole dhe bosht.

(kle.mu./dosja.al)

Shto Koment