Sociale

Po, ju po përjetoni një valë të dytë lodhjeje prej pandemisë! Çfarë është fleksibiliteti emocional

Fleksibiliteti emocional është zbuluar që jo vetëm përmirëson mirëqenien e përgjithshme, por gjithashtu ndihmon veçanërisht në uljen e stresit në lidhje me Covid-19. Ky është një koncept i veçantë nga ajo që ne e konsiderojmë si “përballim”. Pra, çfarë është fleksibiliteti emocional dhe si mund ta rritni atë në jetën tuaj?
Featured image of article: Po, ju po përjetoni një valë të dytë lodhjeje prej pandemisë! Çfarë është fleksibiliteti emocional Foto ilustruese

Të thuash që 2020 ka qenë një vit jonormal është pak. Ka ndodhur çdo gjë, kemi qenë në kulmin e trishtimit, kemi parë një dritë në fund të tunelit dhe jemi kthyer prap në trishtim.

Jeni stresuar duke u përpjekur të punoni dhe të monitoroni mësimin online të fëmijëve tuaj, pastaj shkollat u rihapën dhe ishte prap frikë. Tani shumica janë kthyer prap në mësim online.

Janë punonjësit e kujdesit shëndetësor që kanë parë person pas personi që del pozitiv me Covid-19. Tani rastet po rriten në mënyrë eksponenciale dhe ju duhet të duroni edhe më shumë vdekje dhe raste të reja ditore.

Mund të duket sikur të shpresoni dhe të prisni mund të jetë më e vështirë sesa të mos keni asgjë për të pritur. Ka një emër për këtë lloj ndjenje dhe quhet ‘pafuqia e mësuar’. Është një ndjenjë e pafuqisë ku, pa marrë parasysh se çfarë bëni ju, nuk do të ndryshojë rrethanat tuaja. Kur rrëzoheni vazhdimisht nga rrethanat e jetës, pafuqia e mësuar mund të jetë rezultati. Ndiheni sikur nuk keni më kontroll mbi asgjë. Truri juaj është në një konstante “çfarë tjetër do të ndodhë?”

Pafuqia e mësuar, nëse lihet e pakontrolluar, mund të çojë në depresion dhe simptoma ankthi. Kur pafuqia e mësuar rritet, rritet edhe fleksibilitetit emocional. Me fjalë të tjera, fleksibiliteti emocional lufton më shumë kur filloni të ndjeni pafuqinë e mësuar. Nëse keni fleksibilitet emocional, ka më pak të ngjarë të përjetoni depresion nga pafuqia e mësuar.

Fleksibiliteti emocional është zbuluar që jo vetëm përmirëson mirëqenien e përgjithshme, por gjithashtu ndihmon veçanërisht në uljen e stresit në lidhje me Covid-19. Ky është një koncept i veçantë nga ajo që ne e konsiderojmë si “përballim”. Pra, çfarë është fleksibiliteti emocional dhe si mund ta rritni atë në jetën tuaj?

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Fleksibiliteti emocional është një koncept që gjendet në Terapinë e Pranimit dhe Angazhimit, ndër modalitetet e tjera terapeutike. Është aftësia për të njohur dhe përshtatur me ndryshimin, të zhvendosësh sjelljen ose perspektivën kur gjërat nuk shkojnë mirë, të ruash një ndjenjë ekuilibri mbi fusha të ndryshme të jetës tënde dhe të kesh sjellje që përputhen me vlerat e tua.

Fleksibilitet emocional nuk do të thotë që ju të veproni sikur diçka nuk po ndodh ose nuk ekziston. Kjo do të ishte një formë e pozitivitetit apo mohimit toksik. Është kur e pranon që po, kjo gjë e padëshiruar ekziston dhe është jashtë kontrollit tim. Sidoqoftë, unë kam kontroll se si i përgjigjem kësaj. Pranimi i emocioneve të pakëndshme mund të jetë në të vërtetë më i dobishëm sesa përqendrimi në emocione pozitive. Kjo sepse emocionet negative mund të jenë më të dobishme në përparimin drejt qëllimeve që ju keni.

Një mënyrë për të përmirësuar fleksibilitetin emocional është përfshirja në aktivitete që inkurajojnë vëmendjen. Ka disa aktivitete që janë lehtësisht të arritshme.

Gjithashtu, një praktikë e ndërgjegjësimit është t’i kushtoni vëmendje frymëmarrjes tuaj ndërsa thithni dhe nxjerrni frymë. Ideja është që sa më shumë të mund të futeni në një gjendje ndërgjegjësimi, aq më shumë bëheni të vetëdijshëm për mjedisin tuaj. Kjo pastaj ju bën më të vetëdijshëm për atë që keni kontroll mbi të dhe atë që mund të bëni për të praktikuar vetë-kujdes të mirë. Praktikimi i pranimit është gjithashtu i rëndësishëm në fitimin e fleksibilitetit emocional. Pranimi nuk është diçka negative. Ju nuk jeni duke thënë se gjithçka është në rregull. Ju po thoni se situata është ajo që është dhe ju e dini mbi çfarë keni kontroll dhe mbi çfarë nuk keni kontroll. Pranimi është një proces me shumë hapa. Zakonisht nuk vendosni thjesht të pranoni diçka dhe mund të duhet pak kohë.

Sqarimi i vlerave tuaja gjithashtu mund të çojë në një fleksibilitet më të madh emocional. Çfarë vlerësoni më shumë në jetë? Cilat parime ndiqni kur merrni vendime? Nuk ka përgjigje të saktë ose të gabuar, të gjithë kemi variacione në vlerat tona thelbësore. Kur jeni të qartë për vlerat tuaja, keni tendencë të merrni vendime që janë më në përputhje me atë që ju më shumë vlerësoni në jetë. Qëllimi i jetës nuk është lumturia, por është gjetja e kuptimit në jetën tënde.

Marrë nga Gazeta “Si”

Shto Koment