Bota

‘Planeti në rrezik’ paralajmëron shefi i OKB-së, Gutierres: Qeveritë nuk po i përmbahen marrëveshjes së Parisit

Ekspertët kanë paralajmëruar në mënyrë të përsëritur se tejkalimi i pragut do të kontribuojë në më shumë valë të nxehtësisë dhe verëra të nxehta, rritje më të madhe të nivelit të detit, thatësira më të këqija dhe ekstreme të reshjeve, zjarre, përmbytje dhe mungesa të ushqimit për miliona njerëz.
Featured image of article: ‘Planeti në rrezik’ paralajmëron shefi i OKB-së, Gutierres: Qeveritë nuk po i përmbahen marrëveshjes së Parisit Foto Ilustruese

SHBA– Planeti është në rrezik sepse qeveritë nuk po arrijnë të përmbushin qëllimet e tyre të ndryshimit të klimës, tha të Premten Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara Antonio Gutierres.

Sipas CNN, ai e përshkroi 2021 si një “vit për të bërë ose prishur” pas lëshimit të një raporti Kornizë të KB për Ndryshimin e Klimës (UNFCCC) duke analizuar planet e azhornuara të veprimit të klimës të paraqitura nga 75 kombe përpara samitit të klimës COP26 të nëntorit i cili zbuloi se politikat aktuale nuk do të vijnë afër përmbushjes së qëllimeve të marrëveshjes së Parisit.

“Raporti i sotëm i ndërmjetëm nga UNFCCC është një alarm i kuq për planetin tonë. Ai tregon se qeveritë nuk janë askund afër nivelit të ambicies së nevojshme për të kufizuar ndryshimin e klimës në 1.5 gradë dhe për të përmbushur qëllimet e Marrëveshjes së Parisit,”– tha Guterres në një deklaratë.

Sipas marrëveshje së klimës së 2015-ës, vendet u angazhuan të zvogëlojnë prodhimin e tyre të karbonit dhe të ndalojnë ngrohjen globale nën 2 gradë Celsius, dhe nëse është e mundur, nën 1.5 gradë Celsius, deri në fund të shekullit për të shmangur ndikimet më të këqija të ndryshimit të klimës.

Ekspertët kanë paralajmëruar në mënyrë të përsëritur se tejkalimi i pragut do të kontribuojë në më shumë valë të nxehtësisë dhe verëra të nxehta, rritje më të madhe të nivelit të detit, thatësira më të këqija dhe ekstreme të reshjeve, zjarre, përmbytje dhe mungesa të ushqimit për miliona njerëz.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Sipas Panelit Ndërqeveritar të KB për ndryshimet klimatike, popullata duhet të zvogëlojë emetimet e saj të CO2 në 2030 me rreth 45% nga nivelet e vitit 2010 dhe të arrijë zero deri në vitin 2050 për të siguruar arritjen e këtij qëllimi të kufirit të temperaturës.

Pavarësisht përpjekjeve të rritura, planet e reduktimit të karbonit të paraqitura në UNFCCC bien shumë larg nga ato që nevojiten dhe tregojnë se vendet duhet të forcojnë angazhimet e tyre zbutëse sipas Marrëveshjes së Parisit. Raporti tregon se planet e rishikuara të veprimit të klimës, të cilat mbulojnë 40% të vendeve palë në Marrëveshjen e Parisit 2015 që përbëjnë 30% të emisioneve globale, do të jepnin vetëm një ulje të kombinuar të emetimeve me 0,5% nga nivelet e 2010 deri në 2030.

Guterres u bëri thirrje emetuesve kryesorë që të rrisin përpjekjet për të zvogëluar emetimet dhe të përdorin rikuperimin pandemik Covid-19 si një shans për të ndërtuar më të gjelbër dhe më mirë.

(d.a/dosja.al)

 

Shto Koment