BotaEkonomi

Për herë të parë në histori, bilionerët amerikanë paguajnë taksa më të ulta se klasa punëtore

Studimi i fundit i kryer mbi taksat në Amerikë, tregon një padrejtësi të pamasë, ku familjet më të pasura në vend, paguajnë taksa më të ulta se klasa punëtore.
Featured image of article: Për herë të parë në histori, bilionerët amerikanë paguajnë taksa më të ulta se klasa punëtore

AMERIKË- 400 familjet  më të pasura amerikane paguajnë taksë  në masën 1.2% më pak se gjysma e poshtme e klasës punëtore e familjeve amerikane.

Studimi i fundit i kryer mbi taksat në Amerikë, tregon një padrejtësi të pamasë, ku familjet më të pasura në vend, paguajnë taksa më të ulta se klasa punëtore.

Ekonomisti Emmanuel Saez  dhe Gabriel Zucman i universitetit të Kalifornisë në Berklei, prezantuan analizën taksative, të qytetarëve amerikanë që nga viti 1960 e deri më sot.

Në analizën statistikore të bërë, ata thanë se për herë të parë në histori, nga viti 2018 e në vazhdim, klasa më e lartë e shoqërisë paguan një taksë më të ulët se klasa punëtore.

Ata e quajtën këtë një triumf të padrejtësisë.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Në vitin 2018, taksat e paguara nga 400 familjet më të pasura ishin 23 përqind, ndërkohë që ato të klasave punëtore 24,2 përqind.

Në  vitin 1980, 400 familjet më të pasura paguanin një taksë prej 47 përqind, mesa duket çdo vit që kalon familjet e bilionerëve amerikanë, ulin gjithmonë e më shumë taksat që duhet të paguajnë, duke ja rritur kështu taksat familjeve të klasave punëtore.

Ekspertët e ekonomisë amerikane, thonë se kjo është e papranueshme dhe se duhet të ndryshojë në mënyrë të menjëhershme.

Burimi: Independent

E.C/Dosja.al

Shto Koment