ArgetimBota

Pasuria marramendëse, njihuni me 10 familjet mbretërore të Evropës! Kush janë më të kamurit? Disa prej tyre s’paguhen (FOTO)

Ja sa kushtojnë me të vërtetë familjet mbretërore të Evropës. Të lindurit mbretëror nuk garanton një jetë pa punë.

Shumë monarki evropiane janë zvogëluar në mënyrë të konsiderueshme në dekadat e fundit , çka do të thotë se dhjetëra mbretër pritet të gjejnë një punë të dobishme dhe të paguajnë rrugën e tyre.

Nga 10 familjet kryesore mbretërore në Evropë, nëntë ende marrin fonde publike për kryerjen e detyrave të tyre. I vetmi përjashtim është Shtëpia Princely e Lihtenshtajnit, e cila nuk merr para për taksapaguesit për të mbuluar shpenzimet e saj.

Sa para merr secila familje varet nga ligjet dhe traditat lokale. Disa vende u japin mbretërve të tyre një shumë të madhe. Në të tjerët, financimi vjen nga një larmi burimesh, duke e bërë një krahasim të drejtpërdrejtë të vështirë.

Dhe vetëm kush do të jetë një mbret “me kohë të plotë”, që do të thotë se gjithçka që ata bëjnë janë të përfaqësojnë kurorën, gjithashtu ndryshon nga një vend në tjetrin. Në disa vende, të qenit kushëri i monarkut është i mjaftueshëm për t’u kualifikuar si një kohëmatës i plotë.

1.Familja mbretërore britanike është ndër më të mëdhatë dhe më të pasurit në Evropë . Shumica e familjes së ngushtë të Mbretëreshës Elizabeth II, përfshirë disa prej kushërinjve të saj, janë mbretër të plotë.

Aktivitetet e Mbretëreshës dhe familja e saj janë financuar kryesisht përmes Grantit Sovran, i cili arriti në 82.2 milion (rreth 103 milion dollarë) në 2018-19. Kjo është një shumë e madhe parash, por gjithashtu duhet të mbulojë rinovimin e Pallatit Buckingham, një ndërmarrje e madhe 10-vjeçare.

Djali i dytë i Mbretëreshës, Princi Andreë, Duka i Jorkut, u largua nga detyrat publike në Nëntor 2019 për lidhjen e tij me pedofilinë.

Një bombë tjetër erdhi në janar, kur Harry dhe Meghan, Duka dhe Dukesha e Sussex, vendosën të hiqnin dorë dhe të punonin drejt pavarësisë financiare. Ata morën pjesë në angazhimet e tyre të fundit publike në fillim të kësaj jave. Largimi i tyre do të thotë se numri i mbretërve që punojnë për të rritur është ulur në 14.

2.Familja mbretërore e Monakos ka katër anëtarë të rritur të cilët punojnë si mbretër me kohë të plotë . Albert II dhe Charlene kanë dy fëmijë të vegjël, binjakët Princesha Gabriella dhe Princi Zhak. Gabriella lindi dy minuta më parë se Zhak, por ai një ditë do të marrë përsipër monarkinë. Albert II ka dy fëmijë më të rritur, të cilët kanë lindur jashtë martese dhe si të tillë nuk konsiderohen mbretërore.

Shtëpia mbretërore mori 54.4 milion dollarë në vitin 2020, sipas buxhetit zyrtar të principatës. Nga kjo, 14.6 milion dollarë i shkojnë Princit, ndërsa pjesa tjetër mbulon shpenzimet e administrimit, stafit dhe mirëmbajtjes së pallateve.

3.Familja mbretërore holandeze përfshin shtatë të rritur dhe tre fëmijë, të cilët konsiderohen mbretër të rregullt. Këto janë mbreti Willem-Alexander, gruaja e tij Mbretëresha Máxima dhe tre vajzat e tyre, Princesha e Portokallit Catharina-Amalia, Princesha Alexia dhe Princesha Ariane.

Monarkia mori 44.4 milion € (49.2 milion dollarë) në financim për vitin 2020, sipas uebfaqes së saj zyrtare. Për këtë, Mbreti merr 5.9 milion € (6.5 milion dollarë).

4.Shtatë anëtarë të familjes mbretërore Norvegjeze, duke përfshirë dy fëmijë, konsiderohen mbretërorë me kohë të plotë, sipas faqes zyrtare të monarkisë.

Ata janë Mbreti Harald V dhe gruaja e tij Mbretëresha Sonja, djali i tyre Princi i Kurorës Haakon dhe familja e tij, dhe motra e Mbretit Princesha Astrid.

Sipas dokumenteve zyrtare të buxhetit, monarkia mori 433.9 milion nga kurora Norvegjeze dhe (48.7 milion dollarë) në financim në vitin 2019. Nga ajo, 1.4 milion dollarë shkuan për Mbretin dhe Mbretëreshën dhe 1.1 milion dollarë për Princin dhe Princeshën e Kurorës-

5.Familja mbretërore belge mori 14.6 milion dollarë para publike në vitin 2018, sipas faqes së saj zyrtare. Për më tepër, Mbreti, prindërit dhe motrat e tij, Princesha Astrid dhe Princi Laurent, marrin paga vjetore. Princesha Astrid mori 356.080 dollarë dhe Prince Laurent 341.614 dollarë.

Mbreti dhe gruaja e tij Mbretëresha Mathilde kanë katër fëmijë që janë akoma në shkollë.

6.Familja mbretërore daneze, e kryesuar nga Mbretëresha Margrethe II, mori 12.2 milion dollarë fonde në vitin 2018, sipas raportit të saj vjetor. Shuma e madhe mbulon të gjitha shpenzimet, përfshirë mirëmbajtjen e rezidencave mbretërore.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Mbretërit me kohë të plotë të Danimarkës përfshijnë Mbretëreshën, Princi i Kurorës Frederik, gruaja e tij me origjinë australiane Croën Princess Mary dhe katër fëmijët e tyre, si dhe djali tjetër i Mbretëreshës Princi Joachim dhe gruaja e tij Princesha Marie.

Sipas faqes zyrtare të monarkisë, Princi Joachim është në krye kur Mbretëresha dhe Princi i Kurorës janë larg.

Por, pavarësisht nga titujt e tyre mbretërorë, familja mbretërore daneze është e prirur të paraqitet sa më normale. Fëmijët frekuentojnë shkollat e zakonshme shtetërore dhe të rriturit shpesh mund të shihen, për blerje ose çiklizëm.

7.Vetëm katër anëtarë të familjes mbretërore të Luksemburgut punojnë si mbretër të rregullt dhe marrin para publike për ta bërë këtë.

Ata janë Grand Duku Henri dhe gruaja e tij Dukeshës së Madhe Marie Tereza, djali i tyre Princ Guillaume, Hejri i Dukës së Madhe të Luksemburgut dhe gruaja e tij Konteshë Stefanie de Lannoy, trashëgimtarja e Dukeshës së Madhe të Luksemburgut.

Sipas dokumenteve të buxhetit të publikuar nga qeveria Luksemburgu, shtëpia mbretërore mori 11.8 milion dollarë në 2019 për të mbuluar të gjitha shpenzimet administrative. Duka i Madh gjithashtu mori një ndihmë personale prej 312,000 $, sipas faqes zyrtare të internetit. Katër fëmijët e tjerë të Dukës së Madhe punojnë diku tjetër.

8.Shtatë të rritur dhe dy fëmijë konsiderohen mbretërorë “me kohë të plotë” në Suedi. Ato përfshijnë mbretin Carl XVI Gustaf dhe gruan e tij Mbretëreshën Silvia, Princesha Victoria, me burrin e saj Princin Daniel dhe dy fëmijët e tyre.

Monarkia mori 71 milion nga kurora suedeze (7,5 milion dollarë) në vitin 2019, për të mbuluar koston e detyrave zyrtare të Mbretit, përfshirë udhëtimin, stafin dhe shpenzimet e tjera, duke përfshirë Stallat Mbretërore.

9.Familja mbretërore spanjolle është relativisht e vogël, e përbërë nga Mbreti Felipe, gruaja e tij Mbretëresha Letizia, dhe dy vajzat e tyre, Infanta Leonor dhe Infanta Sofia.

Prindërit e Mbretit, Mbreti Juan Carlos dhe Mbretëresha Sofja gjithashtu konsiderohen si anëtarë me kohë të plotë të familjes mbretërore, megjithëse u tërhoqën nga jeta publike pas rrëmbimit të tij në 2014.

Sipas faqes zyrtare të monarkisë, familja mbretërore mori 7.9 milion € (8.8 milion dollarë) nga buxheti i Spanjës në vitin 2018.

10.Principata e Lihtenshtajnit është monarkia e vetme në Evropë që nuk merr para nga tatimpaguesi. Familja është një nga më të pasurit në Evropë, me prona të shumta dhe një bankë në pronësi private.

Edhe pse familja mbretërore është e madhe, vetëm katër prej anëtarëve të saj janë mbretër të rregullt: monarku, Princi Hans-Adam II, gruaja e tij, Princesha Marie-Aglaé, djali i tyre Princi Alois dhe gruaja e tij Princesha Sophie.

Për dallim nga monarkitë e tjera evropiane, Princi ka një rol aktiv në politikë. Ai ka të drejtë të propozojë legjislacion, mund të japë falje dhe emëron gjyqtarë.

Burimi: CNN

R.L/Dosja.a

 

Shto Koment