Ekonomi

“Kontrolloni shpenzimet për tërmetin”/ Pandemia ndikoi negativisht në ekonomi, del RAPORTI I FMN: Kujdes me paratë, se situata mund të përkeqësohet!

Sipas raportit të FMN-së, Shqipëria është prekur rëndë nga pandemia dhe tërmeti duke bërë që në 2020 defiçiti të jetë në 10 %, megjithatë ekspertët parashikojnë se ekonomia pritet të goditet këtë vit me 7.5%.
Featured image of article: “Kontrolloni shpenzimet për tërmetin”/ Pandemia ndikoi negativisht në ekonomi, del RAPORTI I FMN: Kujdes me paratë, se situata mund të përkeqësohet! FMN
Përditësuar:

SHQIPËRI- Fondi Monetar Ndërkombëtar ka publikuar raportin e vlerësimit të parë të raportit të post monitorimit për Shqipërinë. Sipas raportit të FMN-së, Shqipëria është prekur rëndë nga pandemia dhe tërmeti duke bërë që në 2020 defiçiti të jetë në 10 %, megjithatë ekspertët parashikojnë se ekonomia pritet të goditet këtë vit me 7.5%. Nga shqyrtimet është vënë re se borxhi publik është në rritje duke paralajmëruar për të mos merren më shuma të tjera.

“Ekonomia pritet të tkurret me 7½ përqind në vitin 2020 dhe të rimëkëmbet gradualisht në 2021-22 ndërsa goditjet ulen dhe shpenzimet e rindërtimit rriten. Perspektiva i nënshtrohet një pasigurie të madhe me rreziqe në dobësim. Rreziqet negative janë duke u rritur pasi infeksionet e reja janë rritur ndjeshëm në Shqipëri dhe shumë vende të tjera të Evropës në vjeshtë. Një pandemi më e rëndë do të dëmtojë më tej perspektivën ekonomike të Shqipërisë,”-shkruhet ndër të tjera në raport. 

RAPORTI I PLOTË:

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Bordi Ekzekutiv i Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN) përfundoi rishikimin e Parë të Monitorimit me Shqipërinë më 23 nëntor. Shqipëria ka përfituar nga ndihma financiare emergjente e FMN-së (rreth 190.5 milion dollarë amerikanë) e disbursuar nën Instrumentin e Financimit të shpejtë në Prill 2020, i cili lejoi Shqipërinë të përmbushë nevojat urgjente të pagesave që vijnë nga pasojat e tërmetit dhe shpërthimit të pandemisë COVID-19. Kapaciteti i Shqipërisë për të ripaguar Fondin është i mjaftueshëm, por rreziqet janë rritur. Shqipëria vazhdon të preket rëndë nga pasojat e tërmetit dhe pandemisë. Autoritetet iu përgjigjën menjëherë goditjeve dhe stabiliteti makroekonomik dhe financiar janë ruajtur deri më tani. Ekonomia pritet të tkurret me 7½ përqind në vitin 2020 dhe të rimëkëmbet gradualisht në 2021-22 ndërsa goditjet ulen dhe shpenzimet e rindërtimit rriten. Inflacioni pritet të mbetet i ulët para se të konvergojë në objektivin 3 për qind për periudhën afatmesme. Deficiti i llogarisë korente parashikohet të zgjerohet në më shumë se 10 përqind të PBB-së në 2020, por rezervat ndërkombëtare ka të ngjarë të rriten pak, duke mbetur në një nivel të rehatshëm. Perspektiva i nënshtrohet një pasigurie të madhe me rreziqe në dobësim. Rreziqet negative janë duke u rritur pasi infeksionet e reja janë rritur ndjeshëm në Shqipëri dhe shumë vende të tjera të Evropës në vjeshtë. Një pandemi më e rëndë do të dëmtojë më tej perspektivën ekonomike të Shqipërisë, prej turizmit më të dobët, remitancave, kërkesës së jashtme dhe IHD. Presionet e mëdha të zhvlerësimit mund të sjellin rreziqe të bilancit të gjendjes. Borxhi i lartë i Shqipërisë, nevoja të mëdha për kthimin e tij, rreziqet fiskale në rritje dhe një nivel relativisht i lartë i huave me probleme paraqesin gjithashtu sfida. Drejtorët Ekzekutiv përgëzuan autoritetet shqiptare për ruajtjen e stabilitetit makroekonomik dhe financiar deri më tani.  Drejtorët theksuan se mbështetja për ekonominë duhet të vazhdojë në 2021, por duhet të jetë e përkohshme dhe e synuar, subjekt i transparencës dhe llogaridhënies. Ata i nxitën autoritetet të rregullojnë sa më shpejt që të jetë e mundur masat e jashtëzakonshme në menaxhimin e financave publike (MFP) të marra gjatë emergjencës. Drejtorët rekomanduan që rritja ciklike e të ardhurave të përdoret për të arritur një reduktim më të madh të deficitit në 2021 sesa është në përputhje me buxhetin dhe për të ndërtuar një tampon për rastet e paparashikuara. Financa publike mund të mbështesë më mirë investimet në kapital njerëzor dhe fizik. Një strategji e shëndoshë e të ardhurave afatmesme duhet të miratohet dhe zbatohet pa vonesa të mëtejshme. Duhen menaxhuar rreziqet fiskale në rritje, duke përfshirë partneritetet publik-privat dhe garancitë e fundit të qeverisë. Ata nënvizuan nevojën për të parandaluar borxhet e reja. 

(a.k.dosja.al)

Shto Koment