BotaPolitike

“Jemi sërish të shqetësuar”/ KE thirrje qeverisë: S’janë reflektuar propozimet tona në paketën anti-shpifje, mediet të vetë-rregullohen

Është e rëndësishme, thotë zëdhënësi, që të gjitha rekomandimet, të cilat u ritheksuan të martën edhe nga Komisionierja e Evropës për të Drejtat e Njeriut, Dunja Mijatović, të merren parasysh para se projektligji të kalojë për miratim përfundimtar.
Featured image of article: “Jemi sërish të shqetësuar”/ KE thirrje qeverisë: S’janë reflektuar propozimet tona në paketën anti-shpifje, mediet të vetë-rregullohen Foto ilustruese

BRUKSEL- Komisioni Evropian tha sot se projektligji për shtypin në Shqipëri, megjithë ndryshimet që i janë bërë ditët e fundit, përsëri ngre shqetësime. Në përgjigje për mediat shqiptare, në lidhje me paketën anti-shpifje, KE thekson se në draft nuk janë reflektuar propozimet e tyre. Sipas KE, megjithë ndryshimet e bëra, sërish janë të shqetësuar, përsa i përket këtij ligji.

“Komisioni ka shqyrtuar paketën legjislative për median, ka bërë komente dhe ka shprehur shqetësimet gjatë gjithë procesit të hartimit të paketës.

Komisioni u ka bërë thirrje autoriteteve që të marrin në konsideratë komentet e bëra nga OSBE dhe rekomandimet e Këshillit të Evropës, të mobilizuara nëpërmjet fondeve të BE, në mënyrë që të sigurojë përputhshmërinë me standardet europiane në fushën e lirisë së shprehjes. Këto rekomandime përfshijnë, ndër të tjera, kufizimin e qëllimit të rregullimit vetëm në shërbimet e mediave audio-vizive online, duke promovuar vetë-rregullimin, sigurimin e shqyrtimit të pavarur gjyqësor të ankesave të lidhura me median dhe forcimin e transparencës së pronësisë së mediave në vend.

Komisionet parlamentare kanë miratuar mbrëmjen e kaluar një draft të rishikuar të paketës. Megjithatë, në draft nuk janë marrë parasysh disa rekomandime të bëra nga aktorët ndërkombëtarë dhe kështu drafti ende ngre shqetësime. Është e rëndësishme që të gjitha këto rekomandime – të përsëritura sot nga Komisionerja e Këshillit të Europës për të Drejtat e Njeriut, Dunja Mijatovic – të merren parasysh siç duhet para se drafti përfundimtar të kthehet në ligj”.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Deklaratat e KE vijnë një ditë para se të kalojë në Kuvend paketa anti-shpifje. Komisioni i Ligjeve, miratoi dje në parim paketën e cila do të kalojë në Kuvend më 18 dhjetor, me disa ndryshime të papërfillshme, siç është përzgjedhja përmes konkurrimit, e Bordit të Ankesave, një këshill i cili do të ketë fuqi për të gjobitur dhe mbyllur portalet. Ndërkohë që tek “Media”, anëtarët vendosën të ulnin gjobën për portalet në maksimumi 4 milionë lekë të vjetra, por socialistët nuk tërhiqen nga ekzekutimi i gjobës para vendimit të gjykatës. Është kjo një nga pikat më të nxehta të paketës anti-shpifje, e njoftuar prej 2 vitesh nga Rama, me arsyetimin se mediat online duhet të funksionojnë në bazë të rregullave. Komuniteti i gazetarëve, intelektualëve dhe organizatat në mbrojtje të të drejtave të njeriut, kanë dalë kundër draftit, pasi sipas tyre bie në kundërshtim me Konventën për të Drejtat e Njeriut. Me këtë paketë, Shqipëria bëhet vendi i parë në Evropë që gjobit gazetarët me vendime administrative, dhe i jep fuqi të plotë AMA-s, si një gjykatë për mediat.

“Europian Commission has reviewed the legislative package on media, provided comments and expressed concerns throughout the drafting process.The Commission has urged the authorities to take into consideration the comments made by the OSCE and the recommendations of the Council of Europe, mobilised through EU funds, to ensure compliance with the European standards in the field of freedom of expression. Those recommendations include, inter alia, limiting the scope of regulation only to online audio-visual media services, promoting instead self-regulation, ensuring independent judicial review of media related complaints and strengthening the transparency of media ownership in the country.

The relevant Committees in the Parliament have last night adopted a revised draft of the package. However, this draft does not take on board several recommendations made by the international actors and thus still raises concerns. It is important that all those recommendations – reiterated today by the Council of Europe Commissioner for Human Rights, Dunja Mijatović – are taken into due account before the final adoption of the law.”

(a.m./dosja.al)

Shto Koment