Politike

“Kishte aspekte pozitive”/ OSBE për zgjedhjet e 25 prillit: Publikimi i preferences politike të qytetarëve dhe përdorimi i administratës duhet të dënohen

Në aspektet pozitive të procesit zgjedhor, OSBE, veçoi pjesëmarrjen e të gjitha partive në zgjedhje, të cilën e konsideruan si një përpjekje drejt demokracisë, si dhe sistemin elektronik të identifikimit të votuesve, i cili sipas OSBE uli rrezikun e votimit të dyfishtë.
Featured image of article: “Kishte aspekte pozitive”/ OSBE për zgjedhjet e 25 prillit: Publikimi i preferences politike të qytetarëve dhe përdorimi i administratës duhet të dënohen Foto Ilustruese

TIRANË- Misioni i Shteteve të Bashkuara të Amerikës në OSBE ka mbajtur ditën e sotme në deklaratë në lidhje me zgjedhjet e 25 prillit në Shqipëri. Ata kanë analizuar të gjithë procesin e zgjedhjeve dhe kanë publikuar aspektet pozitive dhe negative të këtij procesi.

Në aspektet pozitive të procesit zgjedhor, OSBE, veçoi pjesëmarrjen e të gjitha partive në zgjedhje, të cilën e konsideruan si një përpjekje drejt demokracisë, si dhe sistemin elektronik të identifikimit të votuesve, i cili sipas OSBE uli rrezikun e votimit të dyfishtë.

Nga aspektet negative në këto zgjedhje OSBE veçoi përparësinë e Partisë Socialiste në këto zgjedhje, duke thënë se për shkak të kontrollit në administrata dhe keqmenaxhimit të burimeve administrative kishte përparësi mbi partitë e tjera. Tjetër aspekt negativ në këto zgjedhje, sipas OSBE-së ishin përpjekjet për blerje vote si dhe publikimi i të dhënave të qytetarëve si dhe preferena e tyre politike. OSBE gjithashtu i bëri thirrje organeve të drejtësisë që të mbajnë përgjegjësi për çdo individ që ka thyer ligjin. 

DEKLARATA E PLOTË  

Shtetet e Bashkuara përgëzojnë popullin shqiptar për angazhimin e tyre aktiv në zgjedhjet e tyre parlamentare më 25 Prill. Ne përgëzojmë Komisionin Qendror të Zgjedhjeve për mbajtjen e një procesi zgjedhor të mirëorganizuar dhe në mënyrë transparente, pavarësisht nga sfidat e paraqitura nga pandemia, apo zbatimi i teknologjive të reja.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Siç u përmend në raportin paraprak të ODIHR, shumica e bashkëbiseduesve të Misionit Ndërkombëtar të Vëzhgimit të Zgjedhjeve (IEOM) përgëzuan sistemin e ri elektronik të identifikimit të votuesve dhe e panë sistemin si një mënyrë të lehtësuar rrezikun e votimit të dyfishtë, atij familjar dhe falsifikimit të zgjedhësve. SHBA janë gjithashtu të kënaqur kur panë të gjitha partitë përkatëse të marrin pjesë në zgjedhje, hera e parë që ndodh, që nga zgjedhjet parlamentare të vitit 2017-ë.

Përmirësimet në Kodin Zgjedhor të Shqipërisë dhe pjesëmarrja e një numri të konsiderueshëm partish në zgjedhje, tregon angazhimin e Shqipërisë për zhvillimin e saj demokratik. Ndonëse kishte shumë aspekte pozitive në këto zgjedhje, Shtetet e Bashkuara duke iu referuar konstatimit të misionit të OSBE-së se partia në pushtet, kishte përparësi në zgjedhje për shkak të kontrollit në administratën lokale, keqpërdorimit të burimeve administrative.

Ne gjithashtu shikojmë konstatimin e tyre, se praktikat e përhapura të blerjes së votës mbeten një problem dhe ne akoma më shqetësuese janë publikimi i të dhënave të qytetarëve, përfshirë edhe preferencat politike të votuesve. SHBA përsërit se institucionet e drejtësisë duhet të mbajnë përgjegjësi për çdo individ, që shkel ligjin dhe pengoi të drejtën e popullit për zgjedhje të lira e të ndershme.

Ne mirëpresim njoftimin e SPAK për hetimet e krimeve zgjedhore. SHBA shpresojnë se në raportin përfundimtar të ODIHR Shqipëria ta përdorë për të përmirësuar më tej proceset zgjedhore. SHBA do të vazhdojë të bashkëpunojë me qeverinë shqiptare për të forcuar më tej bashkëpunimin tonë në demokraci, mbrojtje dhe tregti.

(I.A/dosja.al)

Shto Koment