Bota

Origjina e Covid 19/ “Le Figaro”: Rikthehen dyshimet e daljes së virusit nga laboratori në Wuhan

Prestigjiozja franceze, tregon se pista e origjinës së daljes së virusit nga një laborator, u braktis shpejt edhe pa prova të prekshme të një origjine natyrore (infeksion nga kafshë të egra ose nga shumimi).
Featured image of article: Origjina e Covid 19/ “Le Figaro”: Rikthehen dyshimet e daljes së virusit nga laboratori në Wuhan Foto Ilustruese

FRANCË-Kanë kaluar më shumë se 18 muaj, por ende nuk ka siguri për origjinën e virusit Covid 19. Përkundrazi: sa më shumë shikohet përpara, aq më shumë shkon në një tunel pa asnjë dalje të dukshme.

Për të rihapur diskutimin, është një artikull i gjatë i publikuar në gazetën franceze, “Le Figaro”.

Prestigjiozja franceze, tregon se pista e origjinës së daljes së virusit nga një laborator, u braktis shpejt edhe pa prova të prekshme të një origjine natyrore (infeksion nga kafshë të egra ose nga shumimi).

Deri në pikën, që vetë drejtori i OBSH-së, Tedro Adhanom Ghebreyesus, refuzoi të hidhte poshtë me siguri aksidentin laboratorik edhe pas raportit të misionit të parë të organizatës për zbulimin e fakteve në Kinë, më 30 mars.

Edhe pse ekipi i Organizatës Botërore të Shëndetësisë, arriti në përfundimin se një “rrjedhje nga laboratori” ishte hipoteza më pak e mundshme, drejtori gjithashtu deklaroi se “të dhëna dhe studime shtesë do të duheshin për të arritur në përfundime më të forta, me misione të tjera me ekspertë të specializuar, të cilat unë jam gati t’i vë në dispozicion”.

Rrjedhja nga laboratori, elementët “në favor” rriten – Përkundrazi, shpjegon “Le Figaro”, pista e rrjedhjes aksidentale bëhet më e besueshme, ndërsa elementët “shqetësues” rriten.

Siç demonstrohet nga një seri letrash të hapura për OBSH-në, të publikuara muajt e fundit nga disa shkencëtarë (të gjithë i përkasin një grupi ndërkombëtar të pagëzuar informalisht si ‘grupi i Parisit’, sepse u përurua nga disa francezë), të cilët bëjnë thirrje për një hetim rigoroz dhe një transparencë më të madhe nga Kina .

Letra më e fundit, e shpërndarë të premten, propozon një metodologji të hollësishme të hetimit, me një listë të pyetjeve precize dhe burimeve thelbësore që do të lejonin të shuheshin dyshimet e ngritura. Dokumenti parashikon një listë të skenarëve të mundshëm aksidentalë, duke filluar nga një punonjës i kontaminuar nga një kafshë laboratori, deri te mbeturinat e trajtuara në mënyrë jo të përshtatshme, që kanë infektuar një person të jashtëm.

“Vonesat” e ndërhyrjes kineze – Por le të kthehemi te faktet. Nuk ka dyshim, se epiqendra e epidemisë Covid, duhet të jetë e vendosur në Wuhan. Nëse tregu i Wuhan-it, dyshohej se ishte origjina e infeksioneve të para, tani është mjaft e qartë se është më tepër një ngjarje që amplifikoi infeksionet, një hap i parë që nxori në dritën e diellit, një epidemi që ekzistonte prej disa javësh.

Por hetimi kinez, për të përcaktuar origjinën e rasteve të para, zyrtarisht nuk mbërrin para 8 dhjetorit. “Kina ka krijuar një lloj fortese, një mur artificial që shqetëson shumë OBSH-në” , – shpjegon Gilles Demaneur, bashkë-nënshkrues i këtyre letrave të hapura dhe një anëtar i kolektivit të pavarur kërkimor “Drastic”, i cili hetoi origjinën e pandemisë, duke analizuar të dhëna lirisht të disponueshme në rrjet.

Instituti në Wuhan dhe virusi “kushëri” i Covid 19 – Është e vështirë të dihet se çfarë mund të fshehë kjo tymnajë. Mbase asgjë, në fund të fundit. Me siguri është e mundur që Kina nuk dëshiron të shihet si vendi ku virusi u shfaq, madje edhe natyrshëm.

Por kjo mungesë transparence, ushqen dyshime. Veçanërisht, sepse qyteti është shtëpia e institutit të virologjisë Wuhan, i njohur si një nga qendrat më të rëndësishme kërkimore në botë për koronaviruset e lakuriqëve të natës.

Nga ana tjetër, pikërisht këtu, ekipet e Dr. Shi Zheng Li, një specialist me famë botërore në sektor, kanë identifikuar paraprakisht “kushëririn natyral” të Sars-Cov-2.

Ai është RaTG13, një virus i zbuluar në një mostër të jashtëqitjeve nga lakuriqët, i realizuar në vitin 2013 në një minierë bakri të papërdorur në Yunnan.

Dyshimet për virusin “relativ” – Si u studiua kjo mostër është ende e paqartë. Një sekuencë e shkurtër prej 370 letrash (nga 30 mijë që përmban), ishin publikuar tashmë në vitin 2016 me një emër tjetër: informacioni u kalua në heshtje, kur RaTG13 u publikua në vitin 2020. “Kjo nuk provon asgjë, por edhe mund të nënkuptojë se në Kinë po punonin për këtë virus prej disa vitesh”, – vëren virologu Etienne Decroly, drejtor i hulumtimit CNRS, një nga anëtarët më me ndikim të  “grupit të Parisit”.

Nga ana tjetër, të dhënat e papërpunuara, të siguruara nga ekipet kineze, nuk lejojnë vëzhguesit e jashtëm të rindërtojnë integritetin e gjenomit të publikuar.

WIV: mostra e atij virusi u shkatërrua plotësisht – Shi Zheng Li, siguroi nga ana e tij, se virusi nuk kishte qenë kurrë “i kultivuar” dhe se asnjë eksperiment nuk ishte kryer ndonjëherë mbi të.

Mostra është shkatërruar plotësisht në operacionet e sekuencës. “Kjo duket shumë e çuditshme”, – vëren një tjetër nënshkruese e letrave, Virginie Courtier, kreu i një ekipi në Institutin Jacques-Monod në Paris. “Gjithmonë ka mbetur një sasi e caktuar, nuk ka kurrë nevojë të përdoren të gjitha”.

Rasti i pneumonisë anomale në minierën Tongguan – Një tjetër element i çuditshëm, është fakti që u desh shumë kohë para se Shi Zheng, të konfirmonte në revistën “Nature” në nëntor 2020, se kampioni erdhi nga miniera e Tongguan.

Atje, gjashtë punëtorë kishin marrë pneumoni atipike në vitin 2012 dhe tre kishin vdekur. Ka shumë dyshime: pse autoritetet kineze nuk njoftuan OBSH-në në atë kohë? Asnjëherë nuk është sqaruar, nëse ka pasur një virus nga lakuriqët e natës që shkakton sëmundjen e tyre.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Shi Zheng Li (ka më shumë të ngjarë të jetë një infeksion i lidhur me kërpudhat që rriten në jashtëqitjet e lakuriqëve të natës), shpjegoi se ai mori shembull nga vendi i infeksionit për një virus të mundshëm.

Tetë koronavirusë të tjerë të familjes Sars-CoV-2, u identifikuan atje pa zbuluar gjenomet e plota (vetëm sekuencat e shkurtra u publikuan, relativisht të largëta nga ajo e Sars-CoV-2).

Problemi nuk është nëse këta punëtorë ishin infektuar me Sars-CoV-2 (katër seritë nga pacientët e dërguar në WIV në 2012-ën, u testuan dhe u gjetën negativë), por nëse ata mund të ishin infektuar me një virus të ngjashëm dhe çfarë nënkupton kjo ngjarje.

Nëse do të konfirmohej një infeksion i drejtpërdrejtë për shkak të një virusi nga lakuriqët e natës, një skenar që dukej i papranueshëm deri më tani, kjo do të nënkuptojë se është e mundshme që epidemia aktuale të ketë një origjinë të ngjashme.

Çështja e transmetimit të virusit – Atëherë mbetet të kuptohet se si virusi u transportua nga Jug-perëndimi, ku ky lloj koronavirusi është endemik në Wuhan, 1.500 km larg.

“Ne nuk mund të hedhim poshtë hipotezën që një student i diplomuar në WIV ishte infektuar duke kryer një mostër, – thotë Gilles Demaneuf. – Ne padyshim nuk pretendojmë se është kështu: ne kërkojmë që të tregohet se nuk është kështu”.

Në teori, shton ai, ne duhet të kthehemi te ajo minierë dhe të shumëzojmë tërheqjet. Por duket se faqja është bllokuar nga autoritetet. Disa gazetarë të BBC u përpoqën të shkonin atje pa sukses: rrugët bëheshin sistematikisht të pakalueshme nga kamionë të prishur në mënyrë të përshtatshme.

Lind një pyetje tjetër: ka disa mënyra për të “shtyrë” viruset të ndryshojnë më shpejt në laborator. Dihet publikisht që WIV zhvilloi të ashtuquajturin hulumtim “përfitimi funksionit”, i cili konsistonte në modifikimin e gjenomit për të studiuar se si kjo ndikon në aftësinë e virusit për të infektuar qelizat e specieve të ndryshme.

Ky është një studim i konsideruar mjaft i rrezikshëm për Shtetet e Bashkuara të Amerikës, për të vendosur një moratorium kombëtar mbi këto praktika në vitin 2014, përpara se t’i hiqnin ato në 2017-ën.

Pas publikimit të gjenomit Sars-CoV-2, Etienne Decroy vuri në dukje praninë e një sekuence që e bën virusin veçanërisht të përshtatshëm për infeksionin njerëzor. Kjo ngre pyetjen në komunitetin shkencor, sepse ky virus ka karakteristika që mund të gjurmohen në eksperimentet laboratorike.

“Por kjo mund të jetë gjithashtu rezultat i një rikombinimi natyral midis viruseve të ndryshëm të lidhur brenda të njëjtit variant ndërmjetës”, – sugjeron studiuesi. Kështu që hipoteza e ndotjes përmes fermave të ndryshme (rakonët dhe nuselalat) nuk mund të përjashtohet.

Dhe një hipotezë e tillë, ndoshta do të vinte në siklet të gjithë Kinën. “Problemi është se duket e pamundur të dihet nëse nuk i ke këto viruse origjinale, – vazhdon Etienne Decroy. – Midis 80 mijë mostrave të kafshëve të egra, bagëtisë ose shpendëve të mbledhura midis fundit të vitit 2019 dhe fillimit të vitit 2020 në Kinë, asnjë do të paraqiste sekuenca afër Sars-Cov-2 sipas autoriteteve kineze. Kjo padyshim nuk do të thotë që origjina e virusit nuk është plotësisht e natyrshme, por kjo nuk përjashton as pistën laboratorike”.

Ndërsa për të ashtuquajturën pistë të “pangolinëve” (kafsha zvarranike që në të kaluarën dyshohej se kishte pritur dhe përhapur virusin), një seri artikujsh me origjinë të paqartë kishin treguar në këtë drejtim.

“Cilësia e të dhënave duhet të analizohet me kujdes”, – komenton në mënyrë diplomatike, Etienne Decroly. Për sa kohë që të dhënat e papërpunuara nga laboratorët e Wuhan-it nuk shqyrtohen, dyshimi do të mbetet.

“Ajo që duhet të kuptojmë, është se kur filloi epidemia, virusi nuk ngjante me asgjë të njohur. Kjo në mënyrë efektive diskreditoi hipotezën e aksidentit laboratorik, sepse asnjëherë nuk fillohet nga e panjohura”, – shpjegon Virginie Courtier.

Situata është pak më ndryshe tani që kemi në dorë të gjithë këta elementë. Hipoteza nuk është më aq e menduar. Meqenëse bazat e të dhënave WIV janë tërhequr nga interneti nga autoritetet kineze, është e vështirë të dihet se për çfarë saktësisht po punonin studiuesit.

Për ironi të fatit, këto zona u krijuan pjesërisht, pikërisht në mënyrë që të kishin pjesë referimi të gjenomit në rast të një pandemie.

Sipas Shi Zheng Li, tërheqja u motivua nga disa sulme kibernetike. Studiuesit e grupit “Drastic”, sigurojnë që baza e të dhënave të koronavirusit nga lakuriqqët e natës, nuk është më e disponueshme që nga shtatori 2019, tre muaj para fillimit zyrtar të shpërthimit të Covid 19.

Marrë nga Gazeta SI.

Shto Koment