Bota

Nxënësit kinezë tani janë zyrtarisht më të zgjuarit në botë

Nxënësit kinezë janë shumë të ndryshe nga kolegët e tyre në çdo vend tjetër në një studim të leximit, matematikës dhe shkencës, duke nënvizuar një rezervë të forcës së ardhshme ekonomike dhe luftës së ekonomive të përparuara për të vazhduar më tej.
Featured image of article: Nxënësit kinezë tani janë zyrtarisht më të zgjuarit në botë Nxënësit kinezë

KINË- Studimi tre-vjeçar i OECD i studentëve 15-vjeçar në të gjithë botën zbuloi se katër provincat kineze – Pekin, Shanghai, Jiangsu dhe Zhejiang, ishin më të mëdha sesa shkenca dhe matematika, edhe nëse të ardhurat shtëpiake ishin shumë më poshtë se mesatarja e anëtarëve. Gjatë leximit, 10% studentët kinezë më të pafavorshëm të testuar kishin aftësi më të mira se mesatarja e OECD.

“Cilësia e shkollave të tyre sot do të ushqehet në pikat e forta të ekonomive të tyre nesër.” -tha Sekretari i Përgjithshëm i OECD, Angel Gurria.

Studimi i PISA i 600,000 studentëve në 79 vende ndriçon një vështirësi në përmirësimin e arsimit, ndonjëherë, pavarësisht burimeve që i janë kushtuar. Kjo duket të jetë veçanërisht problematike për vendet e OECD-së që kanë rritur shpenzimet për studentët fillor dhe të mesëm për më shumë se 15% në dekadën e kaluar.

Raporti gjithashtu thekson pabarazitë në arritjet arsimore në varësi të prejardhjes socio-ekonomike. Në disa vende, madje edhe kur shpenzimet qeveritare për arsimin janë të larta, sfondi i një studenti ende luan një rol të rëndësishëm në rezultatet e tyre arsimore.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Mesatarisht, 12% e ndryshimeve në performancën e leximit të studentëve brenda secilit vend shoqërohej me statusin socio-ekonomik. Në disa vende evropiane, përfshirë Francën dhe Gjermaninë, kjo masë rritet mbi 17%.

Burimi: Fortune.com  

A.C/Dosja.al 

Shto Koment