Kuriozitete

Njerëzit e lumtur nuk flasin keq për të tjerët

Një nga shenjat më të dukshme të varfërisë emocionale dhe jetësore të një personi është fakti që ai i kushton kohën dhe përpjekjet e tij për të kritikuar të tjerët.
Featured image of article: Njerëzit e lumtur nuk flasin keq për të tjerët Foto ilustruese

TIRANË- Nuk ka asgjë më të keqe se të shohësh një person të kritikojë dhe të tërbojë kundër gjithçkaje që lëviz . Të jetuarit e rrethuar nga një negativitet i tillë na bën shumë të sëmurë: fjalët dhe qëndrimet e një kritiku janë si  viruse  që depërtojnë në mendjen tonë, duke e shkatërruar atë.

Është më mirë të largohemi nga njerëzit që kritikojnë, sepse ata na helmojnë dhe na mbytin në atë mënyrë që të jemi në gjendje të mosbalancojnë ne. Të jetosh në qetësi është e paçmueshme , kështu që mos lejoni që dikush të shkel hapësirën tuaj fizike dhe psikologjike.

Sa kohë kaloni çdo ditë duke dëgjuar kritika? Të dyja? Menjëherë? It’sshtë koha që të veçoheni, të largoheni nga ky lloj i njerëzve dhe situatave,  pasi ato po rrezikojnë mirëqenien tuaj dhe ekuilibrin tuaj emocional.

Jepni kohën tuaj për të përmirësuar veten dhe mjedisin tuaj. Bërja e kësaj do të jetë e dobishme për dy arsye: ju do të mbani një qëndrim të shëndetshëm ndaj jetës dhe do të mësoni me shembull.

Nëse në vend që t’i drejtonim gishtat të tjerëve, ne do të zgjidhnim më mirë gabimet tona, do të arrinim një nivel shumë të lartë të mirëqenies. Ne duhet ta mposhtim vetveten personalisht dhe kështu do të fitonim shumë në drejtim të respektit, përulësisë, bujarisë dhe nderit.

Ne nuk jemi perfekt dhe nuk duhet të pretendojmë të jemi, por është e rëndësishme të mbash një qëndrim që synon përmirësim të vazhdueshëm; në këtë mënyrë, ne do të jemi në gjendje të jetojmë jetën tonë pa u nënshtruar në gjendjet emocionale të të tjerëve.

Njerëzit më të pakënaqur në botë janë ata që shqetësohen shumë për gjykimet e të tjerëve.

Ka njerëz që thonë mendimin e tyre   për ne, për jetën tonë, për vendimet tona ose për ndonjë gjë që na shqetëson . Ata e bëjnë këtë edhe pse askush nuk e ka pyetur mendimin e tyre. Zakonisht, ato janë mendime negative ose mungojnë plotësisht në një kriter; qëllimi i tyre i vetëm është të lëndojnë, përçmojnë dhe ushqehen me vuajtjet e të tjerëve.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Në përgjithësi, këta janë njerëz me vetëvlerësim të ulët, të cilët as nuk e pranojnë veten, kështu që ata nuk ka gjasa të jenë në gjendje të pranojnë të tjerët. Ato u atribuojnë etiketimeve të tjera që pasqyrojnë mënyrën se si ndihen, duke shprehur vështirësitë e tyre emocionale në këtë mënyrë.

Në përgjithësi, këta janë njerëz me vetëvlerësim të ulët, të cilët as nuk e pranojnë veten, kështu që ata nuk ka gjasa të jenë në gjendje të pranojnë të tjerët. Ato u atribuojnë etiketimeve të tjera që pasqyrojnë mënyrën se si ndihen, duke shprehur vështirësitë e tyre emocionale në këtë mënyrë.

Mos i kushtoni vëmendje gjërave që ata bëjnë dhe që të tjerët nuk i bëjnë, kushtojini vëmendje asaj që bëni ose nuk bëni.

Filloni të  shëroni plagët tuaja emocionale , duke kujtuar se secili nga ju është unik dhe i jashtëzakonshëm . Ju nuk keni nevojë për pranimin e askujt për të jetuar. Ju jeni një person i rritur që lehtë mund të merrni vendime vetë, ju keni fakultetin e plotë.

Jepini vlerë emocioneve dhe ndjenjave tuaja, mos kini frikë të dëgjoni mendimet e të tjerëve, mendoni për ju. Të kesh dëgjuar vazhdimisht kritika dhe thashetheme është mbytëse për të gjithë, gjëja e rëndësishme është që ju nuk e bëni atë.

Mos harroni se kritika pa themel simbolizon një varfëri të madhe emocionale të personit që e disponon atë. Nëse ky individ zgjedh të mos pasurohet mendërisht, jeton i izoluar në pakënaqësinë e tij dhe nuk pranon asnjë lloj ndihme, atëherë duhet të jeni egoist emocionalisht:  largohuni larg, mendoni për lumturinë tuaj dhe mbroni veten tuaj të brendshme.

A.C/Dosja.al 

Marrë nga aprilamente

Shto Koment