Editorial

Nën thundrën e kakistokracisë

Mos prisni që një qytet i tillë të qëndrojë i qetë për shumë kohë... Teognis de mégara
Featured image of article: Nën thundrën e kakistokracisë

Nga keqmenaxhimi i krizës sanitare dhe ekonomike po kalojmë tek humbja e kontrollit të të dyjave për shkak të paaftësisë së atyre që na qeverisin. Qeveria filloi nga një diagnozë e gabuar e të dy dukurive dhe po e fut vendin në një gropë historike.

Qeveria mori masat e gabuara, si për anën shëndetësore dhe për atë ekonomike dhe tani ka përfunduar duke lënë mënjanë të dy krizat: të shpëtojë kush të mundet. Qeveritarët tanë kanë dëshmuar se janë thellësisht injorant dhe për më tepër arrogant. Me këto dy “virtyte” së bashku, nuk ka asnjë rrugëdalje. Ndërsa një miku im thotë: kjo është ajo që ju donit (votuesit ), kjo është ajo që ne kemi. Disa vjet më parë, profesori nga Torino, Michelangelo Bovero, një udhëheqës botëror në filozofinë politike, në një bisedë për gazetarët shpjegoi kuptimin e konceptit të krijuar nga ai vetë: kakistokracia.

 Fjala rrjedh nga greqishtja kakistos – që do të thotë – niveli sipëror i kakos. Kakos do të thotë “i keq”, dhe gjithashtu “i butë”, “i ndyrë”, “i ndyrë”, “i paaftë”, “i pafytyrë”, “i çoroditur”, “i dëmshëm”, “fatal” dhe gjëra të tjera të ngjashme dhe kratos qeveri. Prandaj, nëse kakos është gjëja e keqe, kakistos, superlative, është gjëja më e keqe; kjo është, më e keqja. Karakteristika kryesore e kakistokracive është se të gjithë politikanët e Shtetit janë plotësisht të diskredituar. Qytetarët “prestigjiozë” shmangin një karrierë politike. Michelangelo Bovero përdori termin për të përshkruar regjimin politik italian në fund të mijëvjeçarit të dytë: “Një lloj qeverie plutokratike-demagogjiko-autoritare. Kryesisht bazuar në idiotizimin mediatik të masave të mëdha zgjedhore ”.

Një kakistokraci ka gjithë fuqinë, paratë dhe burimet, por ekziston pak vullnet politik për tu përmirësuar dhe përkundrazi, gjithçka përkeqësohet. Shkurt, kakistokracia është qeverisja nga më të këqinjtë. Pra, ne jetojmë në një kakistokraci. Tashmë ne po bindemi përditë se Kryeministri gaboi kur tha se rasti zero ishte ai i gjetur në 8 mars. Por ai gaboi edhe kur foli për ekonominë, se ekonomia jonë do të ishte e vetmja që do të kishte rritje pas pandemisë. Ai na siguroi se qeveria do ishte aq efikase sa ne nuk do ta ndienim as krizën shëndetësore por as atë ekonomike.

Ekonomia jonë, sipas BERZH-it, do të bjerë me 9 përqind, nisur nga kjo rënie papunësia llogaritet të rritet me 100 mijë veta, të cilët do t’iu shtohen radhëve të të varfërve. Ende nuk kemi të dhëna për bizneset që e kanë mbyllur aktivitetin e tyre, pra kjo nuk është një krizë e thjeshtë. Nuk është krizë, është katastrofë. Kryeministri nuk është i detyruar të marr vesh nga ekonomia, por ai sillet sikur ai e di dhe madje jep urdhëra.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Përballë krizës, kryeministri bën të kundërtën e pjesës tjetër të botës dhe në vend që të shpenzojë, ai dekreton masa të kota. Në vend që t’i japë besim sektorit privat, ai e harron farë atë. Në vend që të marr masa për mirëadministrimin e taksave ai godet sistemin fiskal. Thënë me pak fjalë: ne qeverisemi nga më e keqja. Kakistokracia është në drejtimin e vendit.

Qeveria nuk i merr fare parasysh këshillat e FMN-së, dhe bën marketing me TVSH-në sikur të ishte duke dashur të shes një mall që i ka ngelur stok.
Joseph Stiglitz, Çmimi Nobel në Ekonomi, pohon se “asnjë vend nuk ka dalë nga kriza duke kursyer”.

Kriza shëndetësore është gjithashtu jashtë kontrollit sepse jemi në duart e politikanëve injorantëve dhe arrogant dhe jo në duar të profesionistëve. I njëjti problem si në ekonomi. Braktisja dhe mohimi që kryeministri i bëri Paketës së tretë e cila sipas tij do të bëntë “rimëkëmbje spektakolare”, por që na e katandisi kokoshin një thelë, në një ndihmë lëmoshë nga 4.000 lekë për person të punësuar, na tregojnë se qeveria e ka humbur kontrollin, dhe ne jemi në mëshirë të fatit e të shpëtojë kush të mund.

Sot ne jemi në duart e më të keqijve. Kjo është Kakistokracia.

Shto Koment