Politike

“Na rrëmbyen njerëz pasi mbështetëm PD-në”/ Çifti shqiptar fiton azil në Irlandë, gjyqtari: Ka pretendime të besueshme për korrupsion të partisë në pushtet 

Irishtimes shkruan se nëj çift shqiptarë, emrat e të cilëve nuk bëhen të ditur kanë vërtuatuar se janë dhunuar dhe kërcënuar nga simpatizantë të Partisë Socialiste për shkak të ishin mbështetës së Partisë Demokratike.
Featured image of article: “Na rrëmbyen njerëz pasi mbështetëm PD-në”/ Çifti shqiptar fiton azil në Irlandë, gjyqtari: Ka pretendime të besueshme për korrupsion të partisë në pushtet  Foto Ilustruese

IRLANDË- Një çift ka fituar të drejtën për të qëndruar në Irlandë si azil-kërkues për shkak të përndjekjes politike. Irishtimes shkruan se nëj çift shqiptarë, emrat e të cilëve nuk bëhen të ditur kanë vërtuatuar se janë dhunuar dhe kërcënuar nga simpatizantë të Partisë Socialiste për shkak të ishin mbështetës së Partisë Demokratike. Burri shqiptar, me pseudonimin Sula, pretendoi se dy ditë pas zgjedhjeve, gruaja e tij ishte kërcënuar nga dy persona të panjohur.

Gjyqtari i çështjes së çiftit shqiptar, Max Barrett, pranoi se” Sula ishte një anëtar aktiv i Partisë Demokratike, se një raport mjekësor mbështeste pretendimin e tij se ishte goditur në syrin e djathtë, se situata politike në Shqipëri është e mbushur dhe mafia shqiptare kanë dhe vazhdon të kryejnë “krime mizore” dhe se kishte pretendime të besueshme për korrupsion politik të partisë në pushtet“.       

Shkrimi i plotë:

Një çift i cili erdhi në Irlandë pasi dyshohet se dhunohej politikisht në vendin e tyre të lindjes ka fituar sfidën e Gjykatës së Lartë mbi refuzimin e mbrojtjes ndërkombëtare këtu. Gjyqtari Max Barrett tha se gjetjet e caktuara nga Tribunali i Apelit për Mbrojtjen Ndërkombëtare (IPAT) kur rrëzuan ankesat e çiftit ishin ” të pashpresa dhe jologjike”. Ai anuloi vendimet e IPAT dhe drejtoi ankesat të dëgjohen në përputhje me gjykimin e tij.

Gjykatësi vuri në dukje se burri, i referuar si Z. Sula (jo emri i tij i vërtetë), kishte thënë në kërkesën e tij për mbrojtje se kishte marrë me qira një bar-kafe në Shqipëri dhe ishte bashkuar me Partinë Demokratike atje sepse “donte të merrte përsëri pronat e marra nga mua gjatë diktaturës komuniste ”. Sula tha se ai mbështeste në mënyrë aktive Partinë Demokratike në fushatën e zgjedhjeve të përgjithshme 2017 dhe pretendoi se ai ishte rrëmbyer dhe kërcënuar nga kundërshtarë politikë të maskuar dhe të armatosur si rezultat dhe i tha që ai duhej të linte Shqipërinë.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Sula tha se ai ndjehej shumë keq psikologjikisht kur Partia Socialiste fitoi zgjedhjet. Disa politikanë që fituan zgjedhjet janë të përfshirë në krim të organizuar, në mafia dhe se zgjedhjet ishin të korruptuara, pretendoi ai. Ai tha se njerëzit në partinë e tij nuk janë më të mirë “por, siç themi në Shqipëri,” Nuk ka pyll pa derra “. Ai pretendoi, rreth dy ditë pas zgjedhjeve, gruaja e tij e thirri atë, e tmerruar, duke thënë se dy persona të panjohur e kishin kërcënuar atë dhe e kishin shtyrë atë nga autobusi. Çifti, si rezultat i përvojave të tyre, ata u larguan nga Shqipëria dhe erdhën në Irlandë duke kërkuar mbrojtje.

Në procedurat e tyre në Gjykatën e Lartë, ata sfiduan gjetjet e IPAT-it, duke përfshirë edhe besueshmërinë e tyre. Gjykatësi Barrett vuri në dukje se IPAT kishte pranuar se Sula ishte një anëtar aktiv i Partisë Demokratike, se një raport mjekësor mbështeste pretendimin e tij se ishte goditur në syrin e djathtë, se situata politike në Shqipëri është e mbushur dhe mafia shqiptare kanë dhe vazhdon të kryejnë “krime mizore” dhe se kishte pretendime të besueshme për korrupsion politik të partisë në pushtet.

Sidoqoftë, IPAT vazhdoi të konkludonte llojin e kanosjes politike që pretendohet të ketë ndodhur kundër Z. Sula dhe gruas së tij. Ai hodhi poshtë pretendimin e Z. Sula për rrëmbim dhe dëshirë për t’u larguar në bazë të punës për opozitën politike gjatë zgjedhjeve. Pasi mori në konsideratë praktikën gjyqësore mbi qasjen e saktë të vlerësimit të besueshmërisë, gjykatësi tha që konkluzionet e IPAT, duke pasur parasysh provat që ajo pranoi, ishin ” të pashpresë të palogjikshme, të paarsyeshme dhe ndoshta edhe joracionale”.

Një pasojë e nënkuptuar e analizës IPAT është se Z. Sula do të kishte një kërkesë më të fortë për mbrojtje nëse do të mund të tregonte se nuk ishte anëtar i Partisë Demokratike, por përkundrazi një mbështetës “gjenerik” i opozitës.  Gjykata dështoi të shpjegojë përfundimin e tij “të çuditshëm” se një referencë e përgjithshme për frikësimin e votuesve në Shqipëri mund të interpretohet si përjashtim i anëtarëve të partisë së opozitës. Vendimi i IPAT kurrë nuk adreson në të vërtetë çështjen e (pa) besueshmërisë dhe në vend të kësaj shprehet se do të preferonte prova alternative të cilat i kishte kërkuar por nuk ishte në gjendje t’i gjente, tha ai. Kjo nuk ishte një arsye e mirë për të refuzuar provat në të cilat ato kishin qasje.

Shkrimi

(I.A/dosja.al)

Shto Koment