Aktualitet

Ministrja Balluku shton buxhetin për tunelin e Krrabës

Ende pa filluar mirë vënia në funksion i tunelit, Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë ka hapur garën për mirëmbajtjen e tij.
Featured image of article: Ministrja Balluku shton buxhetin për tunelin e Krrabës Foto nga rruga Tiranë-Elbasan

Rruga Tiranë-Elbasan vazhdon që të marrë para nga buxheti i shtetit. Ende pa filluar mirë vënia në funksion i tunelit, Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë ka hapur garën për mirëmbajtjen e tij.

Në tender ftohen të gjitha subjektet e interesuara, me një fond limit prej 195 milion lekë pa TVSH. Kontrata parashikon menaxhimin dhe mirëmbajtjen e pajisjeve të tunelit të Krrabës.

Ndërsa zgjatja e kontratës parashikohet me një afat 2 vjeçar. Detyra e kompanisë do të jetë të sigurojë mirëmbajtje efektive për makineritë operuese dhe të gjitha punimet e montimit që janë të domosdoshme për mbarëvajtjen e punës në tunel.

Deri më tani tuneli i Krrabës ka funksionuar vetëm me një korsi lëvizjeje, duke detyruar kështu drejtuesit e mjeteve që të ulin shpejtësinë e lëvizjes. Segmenti Tiranë-Elbasan duhet të kishte përfunduar 5 vjet më parë  por vazhdon të zvarritet dhe duket se nuk do të përfundojë ndonjëherë pavarësisht afateve të vendosura.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Ndërkohë që çdo shtyrje e afatit është shoqëruar me rritjen e kostove dhe shtimin e barrës në buxhetin e shtetit.  7 vite më parë aksi u tenderua me 312 milion dollarë, por kostoja deri më tani ka shkuar në 450 milion, pa përfshirë dhe interesat e kredive.

Nga një përllogaritje rezulton se tejkalimi i kostove është 44% nga projekti fillestar. Aksi Tiranë-Elbasan ka filluar ndërtimin prej vitesh, ndërsa në pranverën e vitit 2013 u hap edhe tuneli i Krrabës, që shkurtoi distancën midis dy qyteteve, duke shmangur Qafë Krrabën.

Prej asaj kohe, aksi ka mbetur i papërfunduar duke i marrë jo pak buxhetit të shtetit. Si të mos mjaftonte kjo, në një pjesë të aksit u shemb një masiv i madh dheu për shkak të tokës së paqëndrueshme./Marrë nga Ora News

Shto Koment