Aktualitet

MFRR e alarmuar: Gazetarët shqiptarë janë të kërcënuar, autoritetet shtetërore të marrin masa

Në një letër drejtuar kryeministrit Edi Rama dhe kryebashkiakut Erjon Veliaj, ata shprehen të alarmuar nga veprimet ndaj punonjësve të mediave dhe burimet e gazetarëve në vendin tonë.
Featured image of article: MFRR e alarmuar: Gazetarët shqiptarë janë të kërcënuar, autoritetet shtetërore të marrin masa Foto Ilustruese

TIRANË– The Media Freedom Rapid Response (MFRR), e cila është mekanizmi europian, i cili ndjek, monitoron dhe reagon ndaj shkeljeve të lirisë së shtypit dhe medias në shtetet anëtare të BE-së dhe vendet kandidate, ka reaguar ndaj incidenteve të fundit të ndodhura në vendin tonë.

Në një letër drejtuar kryeministrit Edi Rama dhe kryebashkiakut Erjon Veliaj, ata shprehen të alarmuar nga veprimet ndaj punonjësve të mediave dhe burimet e gazetarëve në vendin tonë.

Letra e plotë:

MFRR është alarmuar nga veprimi i fundit që synon aktorët e medias dhe burimet gazetareske në Shqipëri, i cili përfaqëson një kërcënim të rëndësishëm për të drejtën e publikut për të ditur dhe aftësinë e gazetarëve për të mbrojtur burimet e tyre. Kjo nuk është në përputhje me ligjin dhe standardet evropiane dhe duhet të adresohet në një mënyrë domethënëse, në të gjitha institucionet shtetërore kombëtare dhe lokale.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Siç raportohet nga një numër mediash shqiptare, Partia Socialiste dyshohet se mbante një bazë të dhënash e cila përmban emrat e 910,000 votuesve në rajonin e Tiranës, së bashku me të dhënat personale duke përfshirë të dhënat e punësimit dhe familjes. Kjo është një çështje me interes të konsiderueshëm publik përpara zgjedhjeve të ardhshme parlamentare. Sidoqoftë, të Premten më 16 Prill, Struktura Speciale e Shqipërisë Kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar kërkoi që Andi Bushati dhe Armand Shkullaku, pronarë dhe redaktorë të Lapsi.al, të dorëzonin një pjesë të bazës së të dhënave që kishin marrë nga një burim. Kur ata nuk pranuan, ata u morën në pyetje nga përfaqësuesit e Strukturës së Posaçme. Refuzimi i Bushati dhe Shkullaku bazohet në detyrimin e tyre ndaj burimit të tyre, pasi ata nuk mund të garantonin që kalimi i bazës së të dhënave nuk do të zbulonte identitetin e burimit të tyre dhe nuk do t’i bënte ata të prekshëm nga veprimet ligjore ose ngacmimet. Dy ditë më vonë, Gjykata Speciale e Shkallës së Parë në Tiranë urdhëroi sekuestrimin e të gjitha pajisjeve përfshirë telefonat mobil, serverat, kompjuterët, memorët USB dhe pajisjet e tjera të ruajtjes në pronësi të LAPSI. al dhe pronarët e saj. Sipas urdhrit të gjykatës, sekuestrimi i pajisjeve ishte i domosdoshëm si “provë për hetimin dhe identifikimin e origjinës nga vinte informacioni”.

Mbrojtja e burimit është një mbështetje jetike e një ambienti të shëndetshëm dhe pluralist mediatik dhe kërkon angazhime proaktive nga njësitë shtetërore për të siguruar që ajo të mbetet e paprekur. Çdo devijim ose akt që synon burimet ose kërcënon gazetarët mund të largojë të tjerët nga paraqitja dhe të qetësojë shkëmbimin e informacionit që e bën të mundur gazetarinë. Këshilli I Europës, anëtarësia e së cilës është Shqipëria, ka sqaruar se “Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut ka njohur që e drejta [e gazetarëve] për lirinë e shprehjes duhet të gëzojë një fushë të gjerë mbrojtjeje. Një mbrojtje e tillë përfshin… mbrojtjen e burimeve konfidenciale, mbrojtjen nga kërkimet në vendet e punës profesionale dhe vendbanimet private dhe sekuestrimin e materialeve, mbrojtjen e lajmeve dhe proceset e mbledhjes së informacionit, dhe autonominë editoriale dhe prezantuese. ” Kjo incident e fundit kundërshton qartë këto parime.

Më tej, ka pasur një seri alarmante kërcënimesh ku gazetarët dhe punonjësit e medias janë penguar me forcë për të hyrë në përfaqësuesit e publikut, më së shumti kryetari i Bashkisë së Tiranës, Erion Veliaj. Më 12 Prill 2021, Isa Myzyraj, një gazetar për Ora News u tërhoq dhe u mbështet nga detajet e sigurimit të kryebashkiakut kur ai u afrua për të kërkuar komente në lidhje me ndërtimin dhe zhvillimin në Tiranë. Kjo përgjigje disproporcionale ndaj një kërkese të ligjshme të medias ndodhi pasi Myzyraj e kishte identifikuar veten në mënyrë të përsëritur si gazetar. Pak më pak se një javë më vonë, një ekip tjetër i punonjësve të medias për Ora News TV u kërcënuan dhe parandaluan me forcë për të bërë pyetje Kryetarit të Bashkisë nga një grup i madh i mbështetësve të politikanit gjatë një takimi zgjedhorKavajë . Pamjet tregojnë gazetarin e Ora News, Ronaldo Sharka duke u shtyrë pas një muri, me mbështetës të tjerë që ndërhyjnë në punën e operatorit të kamerës. Asnjë incident nuk është dënuar.

(d.a/dosja.al)

Shto Koment