Politike

Ligji për mediet/ OSBE thirrje Ramës: Rishiko draftin, AMA s’ka kompetencë të merret me shpifjet

OSBE i ka bërë thirrje kryeministrit Edi Rama që të rishikojë edhe njëherë draftin për paketën antishpfije. OSBE thekson se AMA s’ka kompetencë të merret me shpifjet pasi është çështje e gjykatave. Njëkohësisht kërkohen edhe disa ndryshime për kompetencat e AKEP-it.
Featured image of article: Ligji për mediet/ OSBE thirrje Ramës: Rishiko draftin, AMA s’ka kompetencë të merret me shpifjet

Tiranë- Për paketën anti-shpifje OSBE-ODIHR i ka dërguar një letër kryeministrit Edi Rama. Mësohet se OSBE-ODIHR i ka dërguar një letër Ramës për të rishikuar draftin për paketën antishpifje.

Përfaqësuesi i Lirisë së Medias, Harlem Désir, kërkon një rishikim ligjor mbi ndryshimet në Ligjin për Media Audiovizuale në Shqipëri, Ligjin për Komunikimet Elektronike dhe dispozita të tjera përkatëse në lidhje me rregullimin e lloje të caktuara të përmbajtjeve të ofruara përmes internetit.

Në letrën e tij drejtuar Ramës, Désir thekson disa çështje të mbetura që ende duhet të adresohen, të cilat ai rekomandon për të ndryshuar në procesin legjislativ. Rishikimi ligjor propozon, në veçanti, të modifikojë nenin 132/1 që i jep AMA-s kompetencën për të detyruar ofruesit e shërbimeve të botimeve elektronike të publikojnë një kërkesë faljeje, të heqin përmbajtjen ose të futin një njoftim pop-up në rastet e shkeljeve të dispozitave në veçanti në neni i ri 33/1. Në këtë artikull, referimi ndaj “respektit të privatësisë dhe dinjitetit të qytetarëve”, i cili është i gjerë, i jep AMA-s fuqi të madhe të re që mund të ndikojë në lirinë e shprehjes.

AMA ose ndonjë organ administrativ apo rregullator nuk duhet të merret me çështjet e shpifjes, të cilat duhet të mbeten nën kompetencat e gjykatave”, deklaroi Desir.

Ai ka shtuar më tej se ka pasur përmirësime të rëndësishme në krahasim me draftet e përgatitura më herët gjatë vitit. “Vërej që ka pasur përmirësime të rëndësishme në krahasim me draftet e përgatitura më herët gjatë vitit. Versioni i fundit i projektligjit për mediat audiovizuale përmban dispozita të reja që përcaktojnë më mirë dhe më saktësisht objektin dhe fushëveprimin e ligjit dhe përmend nevojën që AMA të respektojë standardet ndërkombëtare dhe rajonale kur të miratojë vendimet e saj. Është pozitive që dispozitat problematike në lidhje me regjistrimin e emrave të domenit dhe bllokimin e përmbajtjes në internet janë hequr dhe se propozimi përfshin një përshtatje specifike të së drejtës për t’u përgjigjur në mjedisin e ri të botimeve elektronike“, tha Désir.

Përfaqësuesi pranoi që drafti nuk i jep kompetencë Komitetit të Pajtueshmërisë së AMA-s në lidhje me respektimin e normave morale, etike apo profesionale për ofruesit e shërbimeve elektronike të botimit.

Për më tepër, drafti i tanishëm nuk përmban dispozitën e përgjithshme të përfshirë në versionet e mëparshme të cilat duket se i japin AMA-së kompetenca bllokuese të gjera dhe të pakufizuara në rastet e “shkeljeve të dispozitave të këtij ligji”, i cili do të kufizohet në rastet e veprave penale të fëmijës pornografi, nxitje të akteve terroriste ose shkelje të sigurisë kombëtare.“, theksohet në reagim.

Po kështu ky shqyrtim ligjor ngre edhe shqetësime rreth kompetencave që i janë dhënë  AKEP-it në propozimin për ndryshimin e Ligjit për komunikimet elektronike, lidhur me miratimin e masave për të mbrojtur një gamë të gjerë interesash, duke përfshirë interesat e vendit, sigurinë publike, të drejtat themelore dhe çdo dispozitë të përfshirë në sistemin ligjor shqiptar.

Qeveria socialiste është investuar prej 2 vitesh në krijimin e një pakete të quajtur “Paketa Anti-shpifje” e cila do të kalojë në Kuvend në muajin shtator. Kjo paketë, e cila synon të vendosë rregulla në mediet online, është pritur negativisht nga gazetarët dhe organizatat që mbrojnë fjalën e lirë. Me këtë ligj, Shqipëria kthehet në vendin e vetëm në Evropë që gazetarët dhe mediat me vendime administrative. Por përveç gjobave media online do të përballet dhe me mbyllje, ku parashikohet një gjë e tillë kur publikohet 5 “fake news”, bllokohet për një vit.

Letra e OSBE-së

J.V/Dosja.al

Shto Koment