Aktualitet

Lirimi i Dokles/ KLGJ ‘ping-pong’ për hetimin e gjyqtares Hoxha: S’kemi kompetenca, e bën ILD-ja verifikimin (REAGIMI)

Këshilli i Lartë Gjyqësor 'ping-pong' kompetencash për lirimin nga burgu të Indrit Dokles. Pavarësisht se KLGJ kishte dijeni për lirimin e Dokles, ky organ thotë se nuk nis dot procedimin e gjyqtares Enkelejda Hoxha, pa u ngritur ILD-ja, si institucioni që ka tagër kushtetues për të nisur verifikimin e gjyqtarëve.
Featured image of article: Lirimi i Dokles/ KLGJ ‘ping-pong’ për hetimin e gjyqtares Hoxha: S’kemi kompetenca, e bën ILD-ja verifikimin (REAGIMI) KLGJ

TIRANË- Këshilli i Lartë Gjyqësor ka reaguar për lirimin e Indrit Dokles nga Gjykata e Krujës, një vendim i marrë ky nga gjyqtarja Enkelejda Hoxha. Në një njoftim zyrtar, KLGJ bën me dije, se Kushtetuta e ka të ndarë qartë, përgjegjësinë e këtij organi për funksionimin  e gjyqësorit në Shqipëri. KLGJ sqaron se detyra e këtij organi është sigurimi i pavarësisë, dhe etika e gjyqtarëve, por edhe masat disiplinore, por,  shton se është Inspektoriati i Lartë i Drejtësisë, ai që nis verifikimet për ankesat dhe shkeljet proceduriale të gjyqtarëve. “Në lidhje me këtë të fundit, neni 147/d i Kushtetutës parashikon se Inspektori i Lartë i Drejtësisë është përgjegjës për verifikimin e ankesave, hetimin me nismë të shkeljeve dhe fillimin e procedimit disiplinor ndaj gjyqtarëve. Pra, nuk është Këshilli i Lartë Gjyqësor, por Inspektori i Lartë të Drejtësisë, organi kushtetues i cili fillon procesin e kryerjes së verifikimit të shkeljeve disiplinore dhe të procedimit disiplinor ndaj gjyqtarëve.“-sqaron KLGJ.

NJOFTIMI I PLOTË:

Duke marrë shkas nga disa zhvillime të kohëve të fundit dhe në vijim të kërkesave të përsëritura nga individë dhe institucione shtetërore në adresë të tij, Këshilli i Lartë Gjyqësor sqaron opinionin publik në lidhje me procedimin disiplinor të gjyqtarëve.

Kushtetuta e Republikës së Shqipërisë e përcakton Këshillin e Lartë Gjyqësor si organin përgjegjës për sigurimin e pavarësisë, përgjegjshmërisë dhe mbarëvajtjes së pushtetit gjyqësor në Republikën e Shqipërisë, për vlerësimin etik dhe profesional të gjyqtarëve, si dhe për marrjen e masave disiplinore ndaj gjyqtarëve të të gjitha niveleve.

 

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Në lidhje me këtë të fundit, neni 147/d i Kushtetutës parashikon se Inspektori i Lartë i Drejtësisë është përgjegjës për verifikimin e ankesave, hetimin me nismë të shkeljeve dhe fillimin e procedimit disiplinor ndaj gjyqtarëve. Pra, nuk është Këshilli i Lartë Gjyqësor, por Inspektori i Lartë të Drejtësisë, organi kushtetues i cili fillon procesin e kryerjes së verifikimit të shkeljeve disiplinore dhe të procedimit disiplinor ndaj gjyqtarëve.

Kompetencat dhe përgjegjësitë respektive të Këshillit të Lartë Gjyqësor dhe të Inspektorit të Lartë të Drejtësisë rregullohen më hollësisht edhe në Ligjin nr.115/2016, “Për organet e qeverisjes së sistemit të drejtësisë”.

Referuar dispozitave kushtetuese dhe atyre për organet e qeverisjes së sistemit të drejtësisë, Këshilli i Lartë Gjyqësor rithekson se nuk mund të ushtrojë kompetencat e verifikimit të ankesave ndaj veprimtarisë së gjyqtarëve, pasi këto i përkasin Inspektorit të Lartë të Drejtësisë. Për rrjedhojë, të gjitha kërkesat e depozituara pranë KLGJ nga individë dhe institucione shtetërore në të cilat ngrihen pretendime lidhur me shkelje disiplinore të gjyqtarëve, janë administruar rregullisht dhe do t’i përcillen Inspektorit të Lartë të Drejtësisë, menjëherë me krijimin e këtij institucioni.

Deklarata e KLGJ vjen pak ditë pas lirimit të numrit 2 të bandës së Durrësit, Indrit Dokle. Por, një shkrim i gazeta Si, zbulonte se Këshilli i Lartë Gjyqësor është vënë në dijeni që në muajin nëntor të vitit të kaluar se në Gjykatën e Krujës po gatuhej vendimi për lirimin e Indrit Dokles. Kanë qenë dy shkresa të dorëzuara në KLGj, një në muajin nëntor dhe një tjetër në muajin dhjetor, ku i kërkohet këtij institucioni, si organi më i lartë që mbikëqyr vendimet e gjyqtarëve, që të ndërhyjë për të vëzhguar procesin në Gjykatën e Rrethit të Krujës, pasi kishte informacione se po bëheshin përgatitje për të liruar Indrit Doklen.

(F.g./dosja.al)

Shto Koment