Aktualitet

KPP zbulon shkelje në tenderin 600 mln lekë të Laert Duraj për bojë printeri (Dokumente)

Posta Shqiptare ka shpallur në Mars 2020 një tender për blerjen e tonerave (depozita boje) për printerat “Canon” dhe “Dell” që janë në funksion në zyrat e institucionit. Vlera limit e tenderit ishte parashikuar mbi 60 milionë lekë të reja, pa TVSH.
Featured image of article: KPP zbulon shkelje në tenderin 600 mln lekë të Laert Duraj për bojë printeri (Dokumente) Laert Duraj

Rivaliteti mes dy kompanive të pajisjeve teknologjike për një tender me fond 600 milionë lekë (të vjetra) për tonera boje për Posta Shqiptare sh.a, zbulon një vendimmarrje në kufijtë e skandalozes nga ana e institucionit të drejtuar nga Laert Duraj.

Posta Shqiptare ka shpallur në Mars 2020 një tender për blerjen e tonerave (depozita boje) për printerat “Canon” dhe “Dell” që janë në funksion në zyrat e institucionit. Vlera limit e tenderit ishte parashikuar mbi 60 milionë lekë të reja, pa TVSH.

Në tender morën pjesë 3 kompani, nga të cilat dy u skualifikuan dhe në garë mbeti vetëm një prej tyre, e cila u shpall edhe fituese.

Një prej kompanive u skualifikua, pasi nuk kishte paraqitur ofertë ekonomike. Ndërsa tjetra u largua nga gara, pasi titullari i autoritetit kontraktor, Laert Duraj, nëpërmjet Komisionit të Vlerësimit të Ofertave (KVO), kishte konstatuar se ajo nuk kishte paraqitur në tender mallin e kërkuar sipas specifikimeve teknike. Kompania e skualifikuar, “Infosoft”, e cila kishte dhënë edhe një ofertë rreth 100 milionë lekë (të vjetra) më të ulët se fituesi, e ankimon vendimin e Posta Shqiptare. Institucioni i drejtuar nga Laert Duraj e rrëzoi ankesën, duke lënë në fuqi vendimin e saj paraprak. Në këto kushte, kompania e skualifikuar iu drejtua Komisionit të Prokurimit Publik. Ky institucion, me një vendim 5-0 të anëtarëve të saj, hodhi poshtë pretendimet e Posta Shqiptare, duke i dhënë të drejtë argumentave të paraqitur nga ankimuesi.

“Rrëzohet” Laert Duraj
“Boldnews.al” ka siguruar vendimin e plotë të Komisionit të Prokurimit Publik, në të cilin, përveçse u rrëzua qëndrimi i “Posta Shqiptare”, po zbulon edhe disa detaje të dyshimta mbi mënyrën se si kanë vepruar vartësit e Laert Duraj në këtë procedurë të prokurimit publik.

Sipas të dhënave zyrtare, kompania “Infosoft”, e cila kishte paraqitur ofertë në vlerë 37 milionë lekë (të reja), u skualifikua, pasi “Posta Shqiptare” sh.a konstatoi se boja e printerit, e paraqitur prej saj, nuk ishte me të njëjtat numra serie, të kërkuar në specifikime teknike.

Kompania e skualifikuar renditi disa arsye se përse vendimi i Laert Duraj ishte tërësisht i gabuar. Sipas ankimuesit, boja e printerit, e paraqitur prej tij, ishte prodhim i kompanisë së kërkuar nga autoriteti kontraktor, ishte origjinal, me cilësitë e kërkuara, si edhe për printerat që kishte vendosur vetë “Posta Shqiptare”.

Diferenca e vetme, e cila i ka shërbyer ‘Posta Shqiptare” për skualifikimin e saj nga gara është “part number”, një numër serie që nuk lidhet aspak me cilësitë e bojës, por vetëm me vendin, ku është prodhuar toneri përkatës, në morinë e filialeve prodhuese që kanë kompanitë gjigande ndërkombëtare në shtete të ndryshme.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Madje, siç konstatoi ankimuesi, edhe kompania e shpallur fituese “E…” shpk, e cila dha ofertën 47 milionë lekë (të reja), kishte paraqitur të njëjtat tonera boje dhe ishte kualifikuar.

Komisioni i Prokurimit Publik deklaron se, për një vendimmarrje më të drejtë mbi ankimin, i është drejtuar në mënyrë elektronike selive të kompanive prodhuese të tonerave të bojës, “Canon” dhe “Dell”.

Por, për shkak ndoshta edhe të faktit se shqyrtimi i rastit është bërë gjatë muajit Gusht, KPP nuk arriti të marrë përgjigje nga kompanitë ndërkombëtare.

Në këto kushte, Komisioni i Prokurimit Publik vendosi të zhvillonte seancë dëgjimore dhe ballafaqimi mes palëve.

“Posta Shqiptare” sha i qëndroi vendimit të saj për skualifikimin e “Infosoft”, ndërsa kompania private paraqiti objeksionet e saj.

Gjatë ballafaqimit, KPP konstatoi se “Posta Shqiptare” sha nuk kishte kryer asnjë lloj verifikimi, për të provuar nëse produkti i paraqitur në tender nga kompania ankimuese ishte brenda standartit të kërkuar apo jo.

Nga verifikimet e trupës së Komisionit të Prokurimit Publik, rezultoi në përfundim se “Posta Shqiptare” sh.a e kishte skualifikuar në mënyrë të padrejtë operatorin ekonomik.

Në konkluzion, me vendimin e datës 14 Shtator 2020, KPP vendosi të pranojë kërkesën e ankimuesit, duke rrëzuar në këtë mënyrë pretendimet e Laert Durajt dhe stafit të tij përfaqësues. Komisioni i Prokurimit Publik mori vendimin me 5 vota pro, me një veçanti që kryetari i tij, Jonaid Myzyri, kishte mendim paralel për argumentimin, por jo për konkluzionin përfundimtar.

Marrë nga Bold News

Shto Koment