Aktualitet

Komiteti për Mbrojtjen e Gazetarëve në New York kundër SPAK: Ndalni presionin ndaj Lapsi.al

Më 11 Prill, Lapsi.al publikoi një artikull duke pretenduar se Partia Socialiste në pushtet kishte një bazë të dhënash që përmbante informacionin personal të rreth 910,000 votuesve, e cila tha se përmbante të dhëna që mund t’i ishin kaluar në mënyrë të paligjshme partisë nga anëtarët e qeverisë.
Featured image of article: Komiteti për Mbrojtjen e Gazetarëve në New York kundër SPAK: Ndalni presionin ndaj Lapsi.al Andi Bushati, Armand Shkullaku

“Autoritetet shqiptare duhet të heqin dorë menjëherë nga hetimi për Lapsi.al dhe të sigurojnë që të gjithë gazetarët mund të mbrojnë burimet e tyre konfidenciale”, tha ditën e djeshme Komiteti për Mbrojtjen e Gazetarëve me qendër në Nju Jork.

DEKLARATA E PLOTE

Më 16 prill, Gjykata Speciale Kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar në kryeqytetin shqiptar, Tiranë, urdhëroi faqen e internetit të pavarur të lajmeve Lapsi.al të dorëzonte një bazë të dhënash të votuesve që ishte subjekt i raportimit të saj të fundit dhe mori në pyetje Andi Bushatim, botuesin e portalit. Kjo sipas sipas Dorian Matlija, një avokat që përfaqëson Lapsi.al i cili komunikoi me Komitetin për Mbrojtjen e Gazetarëve (CPJ) përmes postës elektronike.

“Më 18 prill, gjykata miratoi një kërkesë nga Prokuroria Speciale Kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar për të sekuestruar të gjitha pajisjet elektronike të portalit” – tha Matlija. Matlija i tha CPJ se portali apeloi urdhrat e gjykatës dhe nuk ka dorëzuar asnjë pajisje ose informacion deri më sot. “Një seancë apelimi është caktuar për të enjten”, – tha ai.

“Është me rëndësi jetike që gazetarët të jenë në gjendje të mbrojnë burimet e tyre konfidenciale dhe autoritetet shqiptare duhet të respektojnë këtë shtyllë të një shtypi të lirë” – tha Gulnoza Said, koordinatore e programit të CPJ për Evropën dhe Azinë Qendrore, në Nju Jork.

“Pyetjet e prokurorëve shqiptarë ndaj botuesit Andi Bushati dhe përpjekjet për të detyruar Lapsi.al të dorëzojë të gjitha pajisjet e tij elektronike e vendos shtypin nën presion të padrejtë dhe mund të ketë një efekt tronditës në raportimin e hetimeve.”

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Më 11 Prill, Lapsi.al publikoi një artikull duke pretenduar se Partia Socialiste në pushtet kishte një bazë të dhënash që përmbante informacionin personal të rreth 910,000 votuesve, e cila tha se përmbante të dhëna që mund t’i ishin kaluar në mënyrë të paligjshme partisë nga anëtarët e qeverisë. Artikulli shprehej se Lapsi.al kishte siguruar një kopje të bazës së të dhënave.

Më 16 prill, oficerët e Prokurorisë Speciale Kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar morën në pyetje Bushatin, i cili u tha atyre se portali i tij kishte siguruar bazën e të dhënave përmes ËhatsApp nga një burim të cilin ai nuk pranoi ta përmendte, duke përmendur konfidencialitetin gazetaresk, tha Matlija.

Matlija i tha KMG-së se asnjë akuzë nuk është ngritur kundër Bushatit ose askujt nën hetim deri më sot dhe se zyra e prokurorit nuk ka ndërmarrë ndonjë veprim tjetër që nga kërkesa e saj më 18 prill për të konfiskuar pajisjet e faqes në internet. Kërkesa është pezulluar në pritje të ankimit.

Kryeministri Edi Rama mohoi çdo shkelje ligji nga Partia Socialiste, duke thënë se baza e të dhënave nuk i përkiste partisë së tij dhe Arben Kraja, kryetar i Prokurorisë Speciale Kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar, mohoi të kishte ndonjë motiv politik për hetimin. Në 25 Prill, Partia Socialiste fitoi ngushtë zgjedhjet parlamentare në vend.

Komiteti për mbrojtjen e Gazetarëve dërgoi me email zyrën e kryeministrit dhe Prokurorinë Speciale Kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar për komente, por nuk mori menjëherë asnjë përgjigje.

Nga Lapsi.al

Shto Koment